Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Γιατρέ μπορώ να κάνω ηλεκτρονικό τσιγάρο μετά την εξαγωγή;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι αν μετά την εξαγωγή ενός δοντιού επιτρέπεται να κάνουμε ηλεκτρονικό τσιγάρο ή αν ισχύουν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν και με το κανονικό τσιγάρο.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο πρίν 3 χρόνια περίπου μπήκε δυναμικά στη ζωή των Ελλήνων. Όλοι τότε απολάμβαναν τα ωφέλη του "ατμίσματος" σε σχέση με το κάπνισμα και το θεωρούσαν ως ένα πολύ καλό και πιο ακίνδυνο υποκατάστατο του καπνίσματος και μια πρώτη προσπάθεια για να ξεκινήσει η απεξάρτηση από το τσιγάρο.

Σιγά σιγά και δειλά δειλά άρχισαν να βγαίνουν και οι πρώτες έρευνες σχετικά με τα ωφέλη και τα αρνητικά του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Άλλες εξόχως θετικές και άλλες εξοχως αρνητικές.

Εγώ δε θα κρίνω το αν το ηλεκτρονιkό τσιγάρο είναι πιο υγιεινό από το κανονικό τσιγάρο ή αν είναι ίδιο εχθρός με άλλη όψη.

Εμένα με ενδιαφέρει να απαντήσω στην ερώτηση

"Γιατρέ μολις βγάλαμε το δόντι. Μπορώ να ατμίσω ή να μην ατμίσω; Μπορώ να κάνω δηλαδή ανεμπόδιστα το ηλεκτρονικό μου τσιγάρο ή και αυτό έχει περιορισμούς όπως και το τσιγάρο; "

Με το τι κάνουμε μετά την εξαγωγή δοντιού έχουμε ασχοληθεί σε παλαιότερη (και πολυδιαβασμένη) ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση). Είχαμε πει τότε ότι το τσιγάρο ή το κάπνισμα "..προκαλεί διαταραχές στην επούλωση και επιμήκυνση του χρόνου που χρειάζονται τα ούλα για να επουλωθούν. Επίσης έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις κατά τις οποίες τα ούλα δεν επουλώνονται καθόλου μετά από λίγες μέρες,όπως είναι το φυσιολογικό,αλλά πονάει το σημείο της εξαγωγής.Το φαινόμενο αυτό λέγεται "ξηρό φατνίο"και είναι μια από τις καταστάσεις που μπορεί να γίνουν μετά από μια εξαγωγή." (Με το ξηρό φατνίο έχω ασχοληθεί σε παλαιότερη ανάρτηση-πατήστε εδώ για την ανάρτηση)


Έτσι λοιπόν έκανα μια μελέτη στο διαδίκτυο για να δω αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στη βιβλιογραφία (google scholar/pubmed) για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.


Δυστυχώς επιστημονική μελέτη για τη μελέτη του ηλεκτρονικού τσιγάρου μετά την εξαγωγή δεν υπάρχει.. ή καλύτερα δεν υπέπεσε στην αντίληψη μου.

Σε διάφορα fora για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, άτομα απόλαυσαν την ηλεκτρονική τους συνήθεια χωρίς κανένα πρόβλημα, ύστερα από εξαγωγή. Αν χρησιμοποιήσετε ένα google search με τους όρους "vaping,tooth extraction, e-cig(arrete)", θα δείτε πολλές μαρτυρίες, οι οποίες είναι ενδεικτικές αλλά όχι αποδεικτικές.

Μπορεί δηλαδή να τις πάρει κανείς όπως θέλει.

Οπότε ελλείψει κάτι άλλου επιστημονικού άρθρου προσπάθησα να συγκρίνω το γιατί το τσιγάρο είναι τόσο βλαπτικό για την επούλωση μιας εξαγωγής και να το συγκρίνω κατά πόσο ισχύει ή όχι με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Disclaimer : Ο συλλογισμός που θα ακολουθήσει βασίζεται στις κλινικές μου παρατηρήσεις και όχι σε κάποια έρευνα. Οπότε μπορεί να είναι λανθασμένος. Αλλά η κλινική παρατήρηση αναγνωρίζεται ως προάγουσα την επιστημονική γνώση, ειδικά όταν λείπουν οι συστηματικές μελέτες.


  • Το τσιγάρο περιέχει νικοτίνη, η οποία είναι αγγειοσυσπαστική, άρα μπορεί να προκαλέσει διαταρραχές στη φυσιολογική επούλωση.
Το ίδιο και το ηλεκτρονικό



  • Το τσιγάρο αυξάνει τη θερμοκρασία του στόματος κατά το κάπνισμα
Το ίδιο και το ηλεκτρονικό 



  • Το τσιγάρο απαιτεί ρούφηγμα, το οποίο δυσχεραίνει την επούλωση.
Το ίδιο και το ηλεκτρονικό


Τούτων δοθέντων μπορεί να είναι πιο ήπιο το ηλεκτρονικό τσιγάρο, σε σύγκριση με το κανονικό τσιγάρο, αλλά και αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ κατά την πορεία επούλωσης ύστερα απο εξαγωγή.

Ελπίζω να σας βοήθησα. Άτμισμα λοιπόν αν το επιθυμείτε-αλλά με φειδώ και προσοχή!

Αποτέλεσμα εικόνας για e cig and smile

1 σχόλιο:

  1. Ωραίο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ άρθρο... μια διόρθωση να κάνω επειδή είμαι ατμίστρια εδώ και 6-7 χρόνια... Το σωστο άτμισμα δεν απαιτεί ρούφηγμα με ένταση... Το αντίθετο θέλει απαλά και διακοπτόμενα όπως ο ναργιλές. Εγω πάντως που δυστυχώς είχα 3 εξαγωγές όσο ατμίζομαι αποφεύγω να ατμιστώ το 1ο 24ωρο.... όταν το είχα κάνει δεν έπαθα κάτι αλλά νομίζω η επούλωση επηρεάστηκε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή