Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Ελλειψη g6pd και οδοντιατρικη

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι η έλλειψη του ενζύμου g6pd και το αν προακαλεί πρόβλημα και σε ποιούς τομείς της οδοντιατρικής περίθαλψης.

Το ένζυμο g6pd ή 6 φωσφορική δευδρογονάση της γλυκόζης είναι ένα ένζυμο υπεύθυνο για την ομαλή λειτουργία και τη διάρκεια ζωής των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι επιφορτισμένα με τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς και την αποβολή διοξειδίου του άνθρακα.


Το εν λόγω ένζυμο, βρίσκεται το Χ χρωμόσωμα, άρα δρα ως κυρίαρχο στα αγόρια (ΧΨ γονοτυπος), τα οποία συνήθως εμφανίζουν πιο έντονα τα προβληματα από τη μη ύπαρξη το και ως υπολειπόμενο στα κορίτσια (μια και έχουν δύο Χ χρωμοσώματα), άρα εκτός και αν και οι δύο γονείς πάσχουν έχουν μικρές πιθανότητες να εμφανίζουν σοβαρό πρόβλημα από την έλλειψη του ενζύμου.


The G6PD gene is located on the long (q) arm of the X chromosome at position 28.
Το ένζυμο βρίσκεται στο μακρύ σκέλος του Χ χρωμοσώματος στη θέση 28




Η έλλειψη του έχει ως αποτέλεσμα την μη προστασία των ερυθρων αιμοσφαιρίων από τον ξαφνικό θάνατο (καταστροφή), άρα και την πιθανότητα αιμολυτικής αναιμίας διαφορετικής βαρύτητας. Η έλλειψη αυτή μπορεί να είναι μερικη ή ολική γι'αυτό και οι ασθενείς θα πρεπει να προσέχουν κάποια πράγματα, αλλά κάθε περίπτωση διαφοροποιείται και εξατομικεύεται.

 Το κυριότερο που θα πρέπει να αποφεύγεται είναι τα κουκιά (γι' αυτό λέγεται και κυαμισμός). Κάποιοι το πάνε πιο μακριά και απαγορεύουν όλα τα όσπρια. Δεν μπορώ να πω αν είναι σωστό ή λάθος. Έρευνες παντως έχουν δείξει ότι κάποια άτομα μπορούν να φανε, σε λογικά πλαίσια όσπρια, ακόμα και φάβα. Aυτό εξαρτάται από το βαθμό από τον οποίο πάσχουν από κυαμισμό.


 Το θέμα της φάβας και άλλων οσπρίων οφείλεται στο ότι αγγλικά τα κουκιά λέγονται fava beans.

Αν τα άτομα που πάσχουν φάνε κάτι μη επιτρεπόμενο, τότε παρατηρείται άλλοτε άλλος βαθμός, αιμολυτικής κρίσης, ακόμα και μετά από 2 ημέρες λήψης της τροφής. Η αιμολυτική κρίση οφείλεται στην καταστραφή των ερυθρων αιμοσφαιρίων με ρυθμό μεγαλύτερο από την παραγωγή τους και εκδηλώνεται με


  • Αυξηση της θερμοκρασίας του σώματος
  • Όψη κάτωχρη (όψη πάσχοντος ατόμου) που συνοδεύεται από γενική κατάπτωση
  • Ούρα κιτρινο-πορτοκαλί
  • Γρήγορες αναπνοές και βαθιές
  • Αδύναμο ρυθμό αναπνοής
Σε περίπτωση κρίσης παίρνουμε τηλέφωνο τον παιδίατρο/ ιατρό του ασθενούς.

Σε μεγάλης εκτασης αιμολυτική κρίση μπορεί να απαιτηθεί μετάγγιση αίματος

 Πολλές πληροφορίες θα βρείτε στο ακόλουθο site

http://www.g6pd.org


Ωραία γιατρέ , και στα οδοντιατρικά τι γίνεται;

 

Στην οδοντιατρική μεγάλη σημασία θα πρεπει να δίδεται στη λήψη ενός καλού ιστορικού.
Σε γενικές γραμμές η έλλειψη του ενζύμου g6pd δεν προβληματίζει κατά την οδοντιατρικη θεραπεία παρά μόνο στη λήψη κάποιων φαρμάκων, με πιο γνωστό την ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ ).

Μια λίστα με φάρμακα (δραστική ουσία όχι σκεύασμα) μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο

 http://www.g6pd.org/en/G6PDDeficiency/SafeUnsafe.aspx

Γι'αυτό πρεπει πάντα να λαμβάνεται ένα ιατρικό ιστορικό αλλά και να συννενοείται ο θεραπων οδοντίατρος με το γιατρό που παρακολουθεί τον ασθενή!


Ελπίζω να σας ενημέρωσα! Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου