Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Γιατρέ να κάνω μπουκώματα με χαμομήλι;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι άλλο ένα από τα γιατροσόφια που χρησιμοποιεί ο λαός για να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα υγείας,και αυτό είναι τα στοματοπλύματα με χαμομήλι.Υπενθυμίζω την ανάρτηση για τα στοματοπλύματα με αλάτι στην αντίστοιχη ανάρτηση(πατήστε εδώ για την ανάρτηση).

Το χαμομήλι ανήκει στην κατηγορία τω εποχιακών φυτών,και ανθιζει κυριως την ανοιξη.Το χαμομήλι μαζεύεται και το απόσταγμά του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς.Πιο συγκεκριμένα το χαμομήλι έχει πολλές ουσίες,οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν

  •  Ως αντιμικροβιακές,άρα μας ενδιαφέρει για την αντιμετώπιση φλεγμονών του στόματος και του ανώτερου αναπνευστικού πχ σε μορφή γαργάρας ή αφεψήματος για την λαρυγγίτιδα ή και για την ουλίτιδα και τις άφθες ή καταπλάσματος πχ για τα λεγόμενα "κριθαράκια" που βγάζουμε στο μάτι.
Fun Fact : Eπιστημονικά το "κριθαράκι" λέγεται χαλάζιο.Ξέρω ανατριχιάσατε με τον ορυμαγδό γνώσης!

 
  •  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις ακτινοθεραπείας ή χημειοθεραπείας για να καταπραΰνει τους πόνους στο στοματογναθικό σύστημα.Για αυτό όμως πρέπει να υπάρχει συνεννόηση με το θεράποντα γιατρό.
  • Ως καταπραϋντικό,άρα μας ενδιαφέρει για στομαχικές διαταραχές αλλά και σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής νιώθει πόνο,μετά το τέλος της απονεύρωσης(ενδοδοντικής θεραπείας),οπότε συστήνουμε αν νιώθει πόνο ή πίεση στην περιοχή,να κάνει τοπικά πλύσεις με χαμομήλι,το οποίο δρα καταπραϋντικά,στην ελαφρώς "κακοποιημένη" από τις ενέργειές μας περιοχή.
  • Προκαλεί μείωση της έκκρισης της πεψίνης του στομάχου,αρα δρα και καταπραϋντικά σε περιπτώσεις ορισμένων στοματικών διαταραχών.
  • Υπάρχουν ενδείξεις ότι το χαμομήλι,δρα αγχολυτικά,και έχουν ξεκινήσει οι μελέτες για την εφαρμογή του για την αντιμετώπιση της αϋπνίας ή/και της αντιμετώπισης του άγχους.
Περισσότερα για το χαμομήλι στην αντίστοιχη αναρτηση της Wikipedia(πατήστε εδώ για την ανάρτηση)

Προσοχή όμως

 
                                                      

Έχει παρατηρηθεί ότι έχει και θρομβολυτικές ιδιότητες,οπότε πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ από ατομα που παρουσιάζουν προβλήματα με την πήξη του αίματος ή ήδη λαμβάνουν μια τέτοια φαρμακευτική αγωγή.

Απαγορεύεται η χρήση του από εγκύους,για το κίνδυνο αποβολής και απογορεύεται η χρήση του μετά την εξαγωγή μια και δεν βοηθά στην πήξη του αίματος


Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω,ότι η χρήση του χαμομηλιού,μπορεί να έχει εφαρμογή σε κάποια από τα προβλήματα υγείας,αλλά καλύτερα να υπάρξει συνεννόηση με γιατρό.Γιατί μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως πρώτη γραμμή άμυνας,μέχρι να γίνει η επίσκεψη σε κάποιον εξειδικευμένο πάροχο υγείας δηλαδή γιατρό ή οδοντίατρο.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου