Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Άξονες στην οδοντιατρική..Αυτοί οι άγνωστοι ήρωες!

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι ένα από τα στηρικτικά στοιχεία που χρησιμοποιούμε στην οδοντιατρική,οι άξονες.'Εμπνευση αποτέλεσε η αναζήτηση για οδοντιατρικούς όρους.
Σύμφωνα με το αλφαβητάρι οδοντιατρικών όρων Α-Κ (το οποίο μπορείτε να βρείτε σε αυτήν την ανάρτηση) ο Άξονας (δοντιού) είναι    " Συγκρατητικό μέσο που μπαίνει σε απονευρωμένα(ενδοδοντικά θεραπευμένα)δόντια για να κρατήσει το υλικό ανασύστασης πχ σφράγισμα ή να αντικαταστήσει μεγάλη απώλεια δοντιού σε περίπτωση που πρέπει να μπει στεφάνη".
Τι εννουμε με αυτό;
Έστω ότι έχουμε ένα δόντι το οποίο είναι ενδοδοντικά θεραπευμένο και το οποίο είναι αρκετά κατεστραμένο,έχει δηλαδή αφαιρεθεί πολύ οδοντική ουσία.Τότε αποφασίζουμε αν για την αποκατάστασή τoυ θα κάνουμε μια μεγάλη ανασύσταση (μεγάλο σφράγισμα) ή αν θα βάλουμε στεφάνη.
Ότι όμως και να κάνουμε θα πρέπει να υποκαταστήσουμε μέρος του δοντιού που έχει χαθεί.Και αυτό το κανουμε με τη βοήθεια αξόνων.

Υπάρχουν δύο βασικά είδη αξόνων:

Οι χυτοί άξονες,που τους φτιάχνουμε σε συνεργασια με τον οδοντοτεχνίτη,αφού έχουμε κάνει το πρόπλασμα του άξονα,με μια διαδικασία σαν να παίρνουμε μέτρα από το δόντι.Προφανώς οι χυτοί άξονες είναι εξατομικευμένοι,δηλαδή ταιριάζουν μόνο στο δόντι για το οποίο δημιουργήθηκαν.
και
Οι προκατασκευασμένοι άξονες,που έρχονται έτοιμοι και εμείς τους προσαρμόζουμε στο δόντι



Προκατασκευασμένος                                Χυτός


Πάμε να δούμε λίγα πράγματα για την κάθε κατηγορία


Παράδειγμα χυτού άξονα,που φτιάχνεται από κράματα μετάλλων ή και χρυσό φαίνεται στην παρακατω φωτογραφία














Και στο στόμα.














Στο χυτό άξονα θα συγκοληθεί μια στεφάνη/γέφυρα.

Οι προκατασκευασμένοι άξονες τώρα αποτελούνται από υλικά είτε μεταλλικά πχ τιτάνιο,ατσάλι,χρυσό ή και πολυμερή υλικά όπως υαλονήματα.Οι προκατασκευασμενοι άξονες υαλονημάτων είναι πολύ πιο αισθητικοί,λόγω χρώματος από τους υπόλοιπους.

Φωτογραφίες των πολυμερών αξόνων βλέπουμε παρακάτω

 

ενώ οι μεταλλικοί προκατακευασμένοι άξονες μπορεί να είναι έτσι


ή έτσι





Ξαναϋπενθυμίζουμε ότι όλοι οι άξονες τοποθετούνται σε ενδοδοντικά θεραπευμένα(ή απονευρωμένα)δόντια.

Πώς τοποθετούνται;

To παρακάτω video δίνει πληροφορίες για τους χυτούς άξονες






ενώ το δεύτερο video δείχνει την τοποθέτηση ενός άξονα από υαλόνημα.



Οι χυτοί άξονες προϋποθέτουν τη συνεργασία με τον οδοντατεχνίτη οπότε γίνονται σε δύο ραντεβού.Οι προκατασκευασμένοι γίνονται σε ένα ραντεβού.Επίσης οι πορκατασκευασμένοι μπορεί να στηρίξουν είτε μεγάλο σφράγισμα (ανασύσταση) ή στεφάνη/γέφυρα ενώ οι χυτοί σίγουρα στεφάνη.
To πότε θα μπει ο ένας ή ο άλλος είναι θέμα του σχεδίου θεραπείας που θα ακολουθηθεί.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

7 σχόλια:

  1. κατα ποσο ισχυει οτι οι αξονες ειναι υπευθηνοι για καποιο καταγμα της ριζας των δοντιων???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

    Οι άξονες,και πιο συγκεκριμένα οι μεταλλικοί άξονες από μη πολυτιμα μέταλλα(δηλαδή όχι κατασκευασμένοι από χρυσό), έχουν αρκετά αυξημένα ποσοστά καταγμάτων της ρίζας. Και αυτό γιατί λόγω του ότι είναι πιο σκληροί από το δόντι, μεταδίδουν τις τάσεις που εμφανίζονται κατά τη μάσηση στη ρίζα του δοντιού, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται κατάγματα.

    Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν τους χρησιμοποιούμε, ειδικά σε περιπτώσεις όπου είναι ενδεικνυόμενη η τοποθέτηση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δηλαδη σε οσους εχει τοποθετηθει αξοανα κινδυνευουν με καταγμα της ριζας?? τοτε δεν θα επρεπε να γινεται χρηση τους αν εχουν τετοιες πιθανοτητες??
      ευχαριστω εκ των προτερων

      Διαγραφή
    2. Καταρχάς υπάρχουν διάφορα είδη αξόνων. Υπάρχουν οι μετλλικοι και οι μη μεταλλικοί. Με τους μη μεταλλικούς δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για κάταγμα ρίζας. Με ορισμένους μεταλλικούς υπάρχει πιθανότητα για κάταγμα ρίζας, αλλά όπως και κάθε θεραπεία, τα μικρα ποσοστά καταγμάτων σε σύγκριση με το όφελος τους,καθιστουν τους άξονες ως ενα πολύ σημαντικό εργαλείο και βοήθημα στα χέρια του οδοντιατρου. Εναλλακτικά τα δόντια θα πρέπει να εξαχθούν, γιατί χωρίς του ςάξονες κρίνονται μη επανορθώσιμα.

      Άρα οι άξονες είναι σημαντικοί, αλλά όπως κάθε θεραπεία, έχουν πιθανότητες επιτυχίας και αποτυχίας και γι'αυτό θα πρέπει να έχει μελετηθεί προσεκτικά τόσο το περιστατικό όσο και το είδος του άξονα που τοποθετείται.

      Ελπίζω να σας ενημέρωσα

      Διαγραφή
    3. σας ευχαριστω για το χρονο σας γιατρε οι απαντησεις σας ειναι κατατοπιστικες.

      Διαγραφή
  3. Θα ήθελα να ρωτήσω την τιμή άξονα.ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η τιμή του άξονα δεν ειναι ενιαία, και εξαρτάται εκτός από το πόσο την κοστολογεί ο κάθε συνάδελφος και από το είδος του άξονα δηλαδή χυτός ή προκατασκευασμένος. Ο χυτός επειδή απαιτεί την συμβολή οδοντοτεχνίτη, είναι πιο ακριβός από τον προκατασκευασμένο.

      Εξάλλου ένας άξονας δεν χρεώνεται ξεχωριστά, αλλά ενταγμένος σε κάποιο σχέδιο θεραπείας πχ σε μια ανασύσταση με άξονα ή σε μια στεφάνη.

      Πάντως για να μη θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω την ερώτηση εγώ χρεώνω τον προκατασκευασμένο άξονα 20 ευρώ και το χυτό περίπου 40-50.

      Ελπίζω να σας ενημέρωσα!

      Διαγραφή