Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Τι είναι τα "Προσωρινα σφραγίσματα"..

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι τα προσωρινά σφραγίσματα ή τα σφραγίσματα που βάζουμε προσωρινά στις περιπτώσεις που θέλουμε να καθυστερήσουμε το τελικό σφράγισμα ή για να δούμε πως αντιδρά το δόντι.

                         "Τι εννοείς γιατρέ"



Πρώτα πρώτα γνωριζουμε από παλαιότερη ανάρτηση(βλέπε εδώ) ότι μόνιμα σφραγίσματα γίνονται είτε από ρητίνη(άσπρα σφραγίσματα)ή από αμάλγαμα(μαύρα σφραγίσματα).Αυτά τα έχουμε πει και δε θα τα επαναλάβουμε στη σημερινή ανάρτηση.

Τι γίνεται όμως στις ακόλουθες περιπτώσεις:
  1. Το δόντι έχει χαλάσει πολύ και μετά τον καθαρισμό βλέπουμε ότι είμαστε πολύ κοντά στο νεύρο,άρα μπορεί να χρειαστεί κάνουμε απονεύρωση;
  2. Αν τελικά χρειαστεί απονεύρωση,κατά τη διαρκεια της απονεύρωσης,πως βεβαιωνόμαστε ότι δεν θα μπουν μικρόβια,αν αφήσουμε ανοικτό το δόντι

Η απάντηση στα ερωτήματα είναι ότι το κλείνουμε προσωρινά με ένα προσωρινό εμφρακτικό υλικό ή αλλιώς με προσωρινό σφράγισμα.

Γενικά τα προσωρινά σφραγίσματα είναι τα ακόλουθα

  • Cavit, ή τύπου Cavit(προφερεται καβίτ).





Χρησιμοποιείται μεταξύ των ραντεβού της ενδοδοντικής θεραπείας(απονεύρωσης),για κλείνει προσωρινά το δόντι,και να μην μπαίνουν μικρόβια.Βγαίνει πολύ εύκολα.


  • Υαλοιονομερής ρητίνη
 
 
 Τα υλικά αυτά είναι ρητίνες(άσπρα σφραγίσματα) ,αλλά διαφορετικού τύπου,τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν και για μόνιμες αποκαταστάσεις,και ορισμένες φορές χρησιμοποιούνται ακόμα.Ενώ έχουν το πλεονέκτημα ότι κολλάνε πολύ καλά με το δόντι,είναι πολύ ευαίσθητα στην υγρασία,έχουν μεγάλη και γρήγορη αλλαγή στο χρώμα(γκριζάρουν/μαυρίζουν) και τρίβονται πολύ εύκολα(είναι ευθρυπτα).Μπορούν να χρησιμποιηθούν σαν προσώρινα εμφρακτικά υλικά όταν έχουμ τελειώσει την απονεύρωση,και θέλουμε να καθυστερήσουμε την τελική αποκατάσταση(μια και παρέχουν επαρκή έμφραξη της απονευρωσης για έως 2 μήνες ),αλλά και ως προσωρινά σφραγίσματα σε περίπτωση που είμαστε πολύ κοντά στο νεύρο,οπότε μπορούμε να τοποθετήσουμε αυτό το υλικό,και να περιμένουμε μία με δύο εβδομάδες.Αν δεν πονάει το δόντι,κάνουμε το τελικό σφράγισμα.Αν πονάει πάμε για απονεύρωση

  • Οξείδιο του ψευδαργύρου και ευγενόλη(IRM)
 

To IRM χρησιμοποιείται κυρίως στην παιδοδοντία,για κλείσιμο της πολφοτομής(μερικής απονεύρωσης που κάνουμε στα παιδάκια),και πάνω στο νεογιλό δόντι(όχι σε μόνιμο) μπαίνει μια στεφάνη μεταλλική.
Δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως προσωρινό υλικό,αν θέλουμε να βάλουμε άσπρο μόνιμο σφράγισμα,γιατί περιέχει ευγενόλη(γαρυφαλέλαιο),που δρα ως αναστολέας στον τρόπο που πήζει το άσπρο σφράγισμα.Υπάρχει όμς περίπτωση να χρησιμοποιηθεί σαν προσωρινό υλικό,όταν δεν υπαρχει κάτι άλλο να βάλουμε,γιατί έχει την ιδιότητα να κολλάει, σαν τσίχλα
,πάνω στο δόντι πήζοντας γρήγορα.Το υλικό ανακατεύεται σε γυάλινη πλάκα,όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

 

 Αυτά είχα να σας πω για τα προσωρινά σφραγίσματα.Ελπίζω να σας ενημέρωσα.
Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!!



5 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω κατά πόσο κρίνετε απαραίτητο να γίνει απονεύρωση σε τραπεζίτη στον οποίο υπάρχει βαθύ σφράγισμα και εχει φύγει κάποιο κομμάτι σφραγίσματος χωρίς όμως να υπάρχει πόνος όσο υπήρχε το σφράγισμα και χωρίς επίσης να γίνει η διαδικασία με το προσωρινό σφράγισμα των 2 εβδομάδων που περιγράφετε πιο πάνω. Υπάρχει τρόπος να παραταθεί η απονεύρωση κάνοντας καινούργιο σφράγισμα? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο

      Καταρχήν να ρωτήσω εαν μιλάμε για μαυρο ή ασπρο σφράγισμα και εαν είναι άσπρο πόσο καιρό πριν είχε γίνει;

      ΚΑτα δεύτερον,γνώμη μου πάντα,είναι να γίνει κάποια επιδιόρθωση του υπάρχοντως σφραγίσματος,δηαδή να στηριχθούμε σε υγιή δόντι για να μην χρειαστεί να αφαιρέσουμε το υπάρχον σφράγισμα.

      Επειδή όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό,τότε,πάλι κατά τη γνώμη μου,είναι να προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε το σφράγισμα και να κάνουμε μια ακτινογραφία ουτως ώστε να διαπιστώσουμε πόσο κοντά είμαστε στο νεύρο του δοντιού.Η ακτινογραφία φυσικά είναι άχρηστη,εαν κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης του παιού σφραγίσματος φθάσουμε στο νεύρο του δοντιού,οπότε έχουμε αιμορραγία.

      Αν αφαιρέσουμε το σφράγισμα και τοποθετήσουμε ένα προσωρινο,όπως περιγράφω παραπάνω,υπάρχει περίπτωση το δοντι να σωθεί χωρίς να κάνουμε άμεσα απονεύρωση.Το πότε θα κάνουμε δεν είναι προβλέψιμο,απλά ειδοποιείται ο ασθενής για την θεραπευτική αλληλουχία και μαζί με τον ασθενή παίρνουμε την τελική απόφαση.

      Μπορεί πχ να πει ο ασθενής"Γατρέ εγω δε θελω να ρισκάρω να με πονέσει πχ το καλοκαίρι" οπότε τότε συζητάμε το ενδεχόμενο της απονεύρωσης.

      Επειδή όμως η οδοντιατρική είναι σαςν τα μαθηματικά,και υπάρχουν και άλλοι τρόποι επίλυσης της εξίσωσης,ένας άλλος γιατρός μπορεί να είχε διαφορετκή αντιμετώπιση που εξαρταται από τη φιλοσοφία του.

      Εν κατακλειδι μιληστε με το γιατρό σας για το τι θέλετε,και αν θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να συνεργαστείτε αναζητήστε κάποιον γιατρό με τον οποίο θα ταιριάξουν τα θελω σας!

      Ελπίζω να σας βοηθησα.Για οτιδήποτε άλλο θελήσετε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σας! Με βοηθήσατε πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα!θα ηθελα να ρωτησω! Αν σε ενα μονιμο γομφιο εχει γινει επαναληψη ενδοδοντικη θεραπειας και το cavit μετα απο μια βδομαδα..και για 13 μερες εμεινε χωρις αυτο τοτε αναγκαστηκα κανω δευτερη επαναληψη;;σε αυτο το δοντι θα γινει αξονας στεφανη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση δεν πάει αναγκαστικά για επανάληψη, αλλά η επιλογή είναι στο χέρι του οδοντιάτρου. ΜΕτά τις δέκα μέρες η απονεύρωση είναι εκτεθειμένη στο περιβάλλον του στόματος,αλλά εξαρτάται από τον επεμβαίνοντα πως θα προχωρήσει.

      Δεν υπάρχει σωστό και λάθος μια και η χρονική διάρκεια είναι "γκρίζα".

      'Εκ του αποτελέσματος κρινομαστε όλοι.

      Καλές γιορτές με υγεία!

      Διαγραφή