Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Άφθες..

 Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης αποτελεί μια..επώδυνη ιστορία.Οι άφθες (ή άφτρες όπως κάποιοι τις λένε!)

Οι άφθες είναι από τα παλαιότερα προβλήματα που ταλανίζουν τους ανθρώπους(έχουν αναφερθει και από τον Ιπποκράτη!).Ο μηχανισμός εμφάνισης τους είναι άγνωστος.Δεν ξερουμε πως και γιατί προκαλούνται.Είναι πληγές του στοματικού βλεννογόνου που αναπτύσσονται στα μάγουλα,στα χείλη,τις παρειές,κάτω από τη γλώσσα κτλ
Όταν βγάζουμε μια άφθα πονάει και τσούζει η περιοχή και ειδικότερα ο πόνος χειροτερεύει όταν πέφτει πάνω κάποιο ερέθισμα συνήθως καυτερό ή ξινό όπως αλάτι,λεμόνι,πιπέρι κτλ.
                                       
                                             Πού οφείλεται;

Δεν γνωρίζουμε επακριβώς.Έχουν ενοχοποιηθεί γενετικοί παράγοντες,αλλεργίες,διατροφικοί παράγοντες πχ έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β,έκθεση σε μικρόβια,άγχος,διακοπή καπνίματος κ.α


                             Πώς γίνεται η θεραπεία από τις άφθες;

Υπάρχουν κάποια προιόντα που λένε ότι θεραπεύουν τις αφθες(πχ το Pyralvex),το οποίο ουσιαστικά καίει το βλεννογόνο και καλό είναι να αποφεύγεται.Συνήθως η άφθα είναι αυτοϊωμενη,φεύγει δηλαδή μόνη της σε μια με δύο εβδομάδες.Αν είναι να βάλετε κάτι για την επιτάχυνση της αποδρομής της,μπορείτε να βάλετε ένα προιόν που απελευθερώνει οξυγόνο πχ μαγειρική σόδα τοπικά ή να κάνετε μπουκώματα με κάποιο αντισηπτικό πχ hexalen.


Πάντως για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει,μη διστάζετε να πηγαίνετε στον οδοντίατρο σας και να ζητήσετε τη γνώμη του,μια και μπορεί κάτι να φαίνεται σαν άφθα αλλά να είναι κάτι διαφορετικό.


Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

3 σχόλια:

  1. Ταλαιπωρούμαι με τον φρονιμίτη μου εδώ και μερικές μέρες και ο οδοντίατρος μου είπε να πάρω αντιβιωτικό Amoxil 500gr.Από τότε που ξεκίνησα να το παίρνω(πριν 2 μέρες) έβγαλα μια άφτρα στη γλώσσα και μια άλλη που είχε αρχίσει να μου περνάει στο εσωτερικό του κάτω χείλους εμφανίστηκε ξανά. Υπάρχει περίπτωση να είναι αλλεργία απ' την αντιβίωση, να σχετίζεται με τον φρονιμίτη ή απλά το έπαθα απ' τη στενοχώρια μου και το άγχος αν θα γίνω καλά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η αλλεργία στα αντιβιοτικά δεν έρχεται με τη μορφή άφθας.΄'Ερχεται με τη μορφή κοκκινίλας/αίσθημα φαγουρίσματος κτλ.Άρα το πιο πιθανόν είναι να μην είναι αλλεργία.

      Πολύ πιθανον να το παθατε από τη στεναχώρια σας ή να σας πείραξε κάτι που φάγατε τοπικά.

      Περιμένετε να τελειώσει η φαρμακευτική σας αγωγή και συνεννοηθείτε ξανά με τον οδοντίατρο σας.Αν όμως δείτε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα σταματήστε κατεθείαν το amoxil.

      Για την καλύτερη ενημέρωση σας διαβάστε την ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2013/11/allergia-stin-antiviosi.html

      Eλπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ για την απάντηση. Σκεφτόμουν να σταματήσω την αντιβίωση, όμως τώρα μου έφυγε ο φόβος που ξέρω ότι δεν ήταν από αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή