Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Βούρτσισμα κατά τη σχολική περίοδο.Γιατρέ ξαναξεκινήσαμε σχολείο!

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης αποτελεί το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να διατηρήσουν υγιή τα δόντια τους τώρα που ξαναρχίζουν τα σχολεία.




Η επιστροφή στα θρανία (με το τέλος του καλοκαιριού και με την ανάπαυλα των βουλευτικών εκλογών) σηματοδοτεί το τέλος μίας μεγάλης περιόδου χαλάρωσης τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Τα μπάνια και την καθημερινή διασκέδαση των διακοπών διαδεχεται το σχολείο και το σχολικό πρόγραμμα. Και φυσικά καινούριες υποχρεώσεις και μια νέα ρουτίνα έρχεται να αντικαταστήσει τις ανέμελες και γεμάτες χαρά, γέλιο και παιχνίδια μέρες του καλοκαιριού.



Και έτσι χτυπάει το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς!



Με την επιστροφή στην καθημερινότητα είναι σημαντικό οι γονείς να φροντίσουν να προγραμματίσουν τον περιοδικό οδοντιατρικό έλεγχο των παιδιών τους.Και αυτό γιατί έχει μεγάλη σημασια τα παιδιά να έρχονται σε επαφή από νωρίς με τον οδοντίατρο (σε περίπτωση που είναι μικρά) ή ξεκινούν να διαμορφώνουν τη συνήθεια να επισκέπτονται τον οδοντίατρο τακτικά και όχι μόνο όταν υπάρχει πρόβλημα ή κάποιος πόνος στα δόντια.



Τα προβληματα και οι πόνοι στα δόντια εκτός από το ότι έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των παιδιών (όταν πονάει κανείς δεν μπορεί να απολαύσει την καθημερινότητα ειδικά αν είναι παιδί οπότε δεν ξέρει γιατί πονάει), μπορεί να έχουν και αντίκτυπο στις μαθητικές τους επιδόσεις. Το παιδί αν έχει κάποιο πόνο δεν μπορεί με ευκολία να συγκεντρωθεί στις μαθητικές του υποχρεώσεις, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στην πτώση της ακαδημαικής του επίδοσης. Σύμφωνα με έρευνες 1 στα 3 παιδιά ηλικίας 6-8 ετών έχουν τερηδόνα σε ένα τουλάχιστον μόνιμο δόντι. Και μιλάμε για στρατηγικά δόντια της στοματικής κοιλότητας (συνήθως τραπεζίτες) οι οποίοι φυσιολογικά θα συντροφεύσουν το παιδί μέχρι τα βαθιά του γεράματα.

Γιατί να καταδικάζεται το παιδί να έχει κάποια επανορθωτική αποκατάσταση από τόσο νωρίς ηλικιακά;




Mε τη σημασία της προληπτικής επανεξέτασης για τους ενήλικες ή προληπτικής επανάκλησης ασθενών ή recall ή απλά και κατανοητά check-up δοντιών έχουμε ασχοληθεί σε παλαιότερη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση)

Και στα παιδιά όμως ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος των δοντιών στον οδοντίατρο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας με την τοποθέτηση προληπτικών εμφράξεων στις μασητικές επιφάνειες των οπίσθιων δοντιών και με την τοπική εφαρμογή φθορίου.Με τις προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών (ή sealants) έχουμε ασχοληθεί σε παλαιότερη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση) ενω και για τη σημασία του φθορίου στην προληπτική αντιμετώπιση νόσων του στόματος έχουμε αναφερθεί παλαιότερα (πατήστε εδώ για την ανάρτηση περί φθορίου).
 

Κατά τον προληπτικό έλεγχο (check-up) ελέγχεται η κατάσταση των ούλων των παιδιών και ελέγχεται ο τρόπος με τον οποίο βουρτσίζει το παιδί. Καλό είναι να διδάσκεται σε κάθε επίσκεψη μια σωστή τεχνική βουρτσίσματος και να συστήνεται ηλικιακά η κατάλληλη οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα.Επίσης ελέγχονται επίσης τυχόν προβλήματα έλλειψης ή και διάπλασης μονίμων δοντιών καθώς και η ανάγκη έναρξης της πρώτης φάσης της ορθοδοντικής θεραπείας, ειανδικά αν συνυπάρχουν φαινόμενα συνωστισμού των δοντιών.Τέλος, καλό είναι να αφιερώνουμε λίγα λεπτά για να δώσουμε οδηγίες και συμβουλές για το πως θα μπορέσει ο μικρός ή μικρή μας ασθενής να κρατήσει καθαρά τα δοντάκια του/της μέχρι να μεσολαβήσει η επόμενη προγραμματισμένη μας συνάντηση.



Στην περίοδο της εφηβείας ο προληπτικός έλεγχος είναι εξίσου σημαντικός γιατί καθώς η συχνότητα και η βαρύτητα τυχόν φλεγμονών των ούλων αυξάνονται, και λόγω των ορμονικών μεταβολών που συμβαίνουν αλλά και λόγω πιθανώς θεραπείας με ορθοδοντικά μηχανήματα (συνήθως ακίνητα δηλαδή σιδεράκια). Μην ξεχνάμε ότι έφηβοι με σιδεράκια ανήκουν σε ομάδες πολύ υψηλού τερηδονικού κινδύνου, δηλαδη είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κάποια τερηδόνα, άρα πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο ακόμα πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής τους θεραπείας (ιδανικά ανά 4 ή έστω ανά έξι μήνες).



Η νέα σχολική χρονιά μπορεί να συνοδεύεται από την έναρξη αθλητικών δραστηριοτήτων για τις οποίες κρίνεται απαραίτητη η χρήση εξατομικευμένου προστατευτικού νάρθηκα, προκειμένου να προστατεύει ευαίσθητα ανατομικά μόρια όπως δόντια, χείλη, μάγουλα, γλώσσα και γνάθους από τραυματισμούς. Με τον εξατομικευμένο στοματικό νάρθηκα (mouth guard) έχουμε ασχοληθεί σε παλαιότερη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση)



Βέβαια όλοι και πρώτοι εμείς οι οδοντίατροι γνωρίζουμε ότι η πίεση της καθημερινότητας και οι πολλές υποχρεώσεις που επωμίζονται τα σημερινά παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε αμέλεια ή χαλάρωση των συνηθειών και της καθημερινής στοματικής υγιεινής. Για αυτό είναι πολύ σημαντική η συμβολή των γονέων στη δραστηριοποίηση των παιδιών στο θέμα της οδοντικής υγείας.Οι γονείς λειτουργούν σαν πρότυπα για τα παιδιά τους ειδικά ως προς την προαγωγή της στοματικής υγεία.

Είναι πολύ σημαντικό όμως να γίνει βίωμα στα παιδιά το καθημερινό βούρτσισμα και η τακτική (ανά εξάμηνο) επίσκεψη στον οδοντίατρο. Έτσι θα προληφθούν οδοντιατρικά προβλήματα και να διασφαλιστεί το όμορφο χαμόγελό των αυριανών ενηλίκων.



Αυτά είχα να σας πω για την επιστροφή στο σχολείο. Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

Καλή αρχή σε όλους..μικρούς και μεγάλους!



 ΥΓ
Μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook και να κοινοποιείτε οποιαδήποτε ανάρτηση σας αρέσει!

(πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)

βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου