Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

12 Σεπτεμβρίου-Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας

Αγαπητοι αναγνώστες καλημέρα σας. Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει όλους μας. Και εννοώ για την διάγνωση του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας.

 
 


 Η 12η  Σεπτεμβρίου έχει ανακυρηχθεί από την Ευρώπη ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας.

Παραθέτω το δελτίο τύπου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) σχετικά με τον καρκίνο της στοματικής κοιλότητας και το πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση του.

"ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015
«ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο καρκίνος του στόματος εξακολουθεί να αποτελεί μια ιδιαιτέρως θανατηφόρα και πολύ επιθετική νόσο και είναι ένας από τους πλέον παραμορφωτικούς καρκίνους. Περιλαμβάνει καρκίνους των χειλέων, της γλώσσας και της στοματικής κοιλότητας.

Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης έως και 90%.

Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής, ανεξαρτήτως ηλικίας˙ ωστόσο, οι πιθανότητες εμφάνισής του αυξάνονται καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει.
Οποιεσδήποτε αλλαγές ή ανωμαλίες στο στόμα (χείλη, γλώσσα και μάγουλα) θα πρέπει να εξετάζονται από τον οδοντίατρο. Κατά κανόνα, αλλοιώσεις που επιμένουν επί 2 εβδομάδες θα πρέπει να εξετάζονται το συντομότερο δυνατό «[…] ο χρόνος μπορεί να δουλέψει υπέρ σας αλλά μπορεί και εναντίον σας» [Lia Mills, “In your face”, Penguin 2007]

Η εμφάνιση του κινδύνου του καρκίνου του στόματος αυξάνει με τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:
-Χρήση οποιασδήποτε μορφής καπνού
-Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
-Άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής (π.χ. HPV, υπερβολική έκθεση στον ήλιο)
-Μολύνσεις του στόματος
-Κακή στοματική υγεία και υγιεινή
-Ηλικία

Κατά συνέπεια, οι επισκέψεις στον οδοντίατρο σε τακτική βάση (1-2 φορές το χρόνο), η διακοπή του καπνίσματος, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, ο υγιεινός τρόπος ζωής (συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού για τον HPV) και η διατήρηση καλής στοματικής υγείας και υγιεινής είναι ζωτικής σημασίας στην πρόληψη κατά του καρκίνου του στόματος.

 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

-Σε ολόκληρο τον κόσμο, ο καρκίνος του στόματος είναι ο 8ος κατά σειρά συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος, ο 10ος συνηθέστερος στην Ευρώπη με 75.000 νέα κρούσματα κάθε χρόνο στην ΕΕ ˙
-Ο καρκίνος του στόματος είναι πολύ επιθετικός, 50% των διαγνωσθέντων πασχόντων δεν επιβιώνουν στα 5 χρόνια˙
-Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να επηρεάσει δραματικά την ποιότητα της ζωής των πασχόντων που επιβιώνουν. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να προλάβει τις συνέπειες της παραμόρφωσης καθώς η νόσος, εάν διαγνωσθεί αργά, αποτελεί έναν από τους πλέον παραμορφωτικούς καρκίνους και επιφέροντες χρόνια αναπηρία στον πάσχοντα˙
-Η εμφάνιση του καρκίνου του στόματος είναι ακόμη συχνότερη στους άνδρες από ότι στις γυναίκες. Σημειώνεται αύξηση στην εμφάνιση της νόσου στους νέους ανθρώπους εξ αιτίας παραγόντων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής (κάπνισμα, αλκοόλ και HPV)˙
- H αύξηση του αριθμού των ανθρώπων με καρκίνο του στόματος στην Ευρώπη σημαίνει υψηλότερες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη˙
-Ο καρκίνος του στόματος κατά κύριο λόγο πλήττει ανθρώπους από τις χαμηλότερες κοινωνικο-οικονομικές τάξεις. Αυτές οι κοινωνικά ευάλωτες και αποκλεισμένες πληθυσμιακές ομάδες αντιμετωπίζουν ένα μεγαλύτερο βάρος από τον καρκίνου του στόματος όπως και μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση στην πρόληψη και τη φροντίδα."


 ¨Οπως λοιπόν καταλαβαίνετε, η επίσκεψη στον οδοντίατρο και ο ενδοστοματικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός όχι μονο για την υγεία των δοντιών και των ούλων, αλλά και για την προστασία από τον καρκίνο.

Σκοπός της παρούσας αναρτησης δεν είναι να φοβίσει αλλά να ενημερώσει και να προβληματίσει.

Ελπίζω να τα κατάφερα. Και μην ξεχνάτε..η γνωση είναι δύναμη!



Αποτέλεσμα εικόνας για η γνωση ειναι δυναμη

ΥΓ
Μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook και να κοινοποιείτε οποιαδήποτε ανάρτηση σας αρέσει!

(πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)
 
βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος

3 σχόλια:

  1. Καλησπερα γιατρε,
    παιρνω το θαρρος να σας κανω μια ερωτηση που με ανησυχει.Τον Μαρτιο ειχα κανει μια απονευρωση στον δεξι 2ο προγομφιο στην κατω γναθο.Το δοντι πονουσε παρα πολυ (υπεφερα) και αφου πηρα αντιβιωση και παυσιπονα εκανα την απονευρωση.Ωστοσο απο τοτε εως τωρα υπαρχει ενα μικρο πρηξιμο στο εσωτερικο στο δεξι μου μαγουλο.Λεγοντας μαγουλο εννοω χαμηλα στην αυλακα,επομενως αποκλειεται να ειναι καποιο δαγκωμα γιατι δεν μπορω να δαγκωσω εκει.Βρισκεται σχεδον στο σημειο του μαγουλου που βρισκεται μπροστα απο το απονευρωμενο δοντι.Ισως να υπηρχε και απο πιο πριν αλλα να μην το ειχα προσεξει.Δεν ποναει οσο και αν το πιεσω με τη γλωσσα και ουτε ειναι εμφανες εξωτερικα στο προσωπο.Δεν μοιαζει με σπυρι .Μαλιστα και με τα χερια μου ακομη δεν το πιανω .Μονο με τη γλωσσα το νιωθω και κυριως οταν τη πιεζω.εσωτερικα δεν παρουσιαζει καμια αλλαγη στο χρωμα η βλεννογονος στο σημειο εκεινο ουτε καποια πληγη.Ειναι σαν μια μικρη γραμμη 1 εκατοστου να ειναι πρησμενη .σαν νευρο διογκωμενο και δεν μοιαζει να εχει καποιο υγρο μαζεμενο.Η γιατρος ειπε πως επειδη πονουσα πολυ πριν την απονευρωση και πιεζα με το χερι μου συνεχεια το σημειο γιαυτο συνεβη.Ομως δεν θα πρεπε να εχει φυγει ως τωρα; Επισης Το απονευρωμενο δοντι ενω ειχε ηρεμισει για καποιο καιρο τωρα αρχισε να ενοχλει που και που παλι .Να προσθεσω ειμαι 22 χρονων και καπνιζω καποια χρονια.Φοβαμαι μηπως ειναι καρκινος γιατι οταν το ψαχνω στο ιντερνετ αυτο μου εμφανιζει.Μπορει να εχει να κανει με καποιον τραυματισμο απο την απονευρωση;Καποιο αποστημα;
    Συγνωμη που σας κουρασα ηθελα απλως εστω μια ατυπη συμβουλη απο εναν ειδικο.Ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Καταλαβαίνετε ότι η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και πολύ σοβαρή για να προσπαθήσω να κάνω οποιαδήποτε διαφορδιάγνωση.

      Και αυτό γιατί το πιο πιθανό είναι να μην είναι κάτι σοβαρό αλλά μπορεί και να είναι.

      Θα σας συμβουλευα λοιπόν να βγάλετε μια πανοραμική ακτινογραφία και με αυτή στα χέρια σας να πάρετε τηλέφωνο έναν οδοντίατρο ή και εμένα αν το επιθυμείτε και να κλεισετε ραντεβου για μια κλινική εξέταση.

      Η πανοραμική ακτινογραφία βγαίνει σε οποιοδήποτε γιατρό ακτινολόγο ή ακτινοδιαγνωστικό κέντρο και θα δείξει αν έχει κάποια διεργασία όπως πχ καρκίνο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα προς τη σωστή κατεύθυνση.

      Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  2. Καλησπερα και παλι, προς ενημερωση σας Πηγα στην οδοντιατρο μου να το δει και μου ειπε να σηκωθω να φυγω!Αφου το ειδε και Το επιασε μου ειπε πως δεν ειναι κατι.Ειναι επιδερμικο.Ο βλεννογονος ,λεει ,δεν ειναι σε ολη την επιφανεια του το ιδιο και να μην ανησυχω.Της ειπα και για ακτινογραφια και γελουσε, μου ειπε πως δεν χρειαζεται.Υπαρχει περιπτωση να ειναι ισως και κατι ανατομικο και να το ειχα καιρο;;καποιο νευρο ισως και τζαμπα εφερα την
    αναστατωση;Ο μονος λογος που ανησυχω ειναι οτι το σημειο εκεινο ειναι καπως πιο τσιτωμενο /σκληρο και δεν υπαρχει κατι τετοιο στο υπολοιπο στομα.Η γιατρος αν ειχε αντιληφθει κατι υποπτο δεν θα το ελεγε ωστε να εκανα μια ακτινογραφια;(ειναι 25 χρονια οδοντιατρος)
    Ευχαριστω και παλι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή