Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Μύθοι από το διαδίκτυο VIII : Γίνε ο οδοντίατρος του εαυτού σου!

Αγαπητοί αναγνώστες καλημέρα σας.

Θέμα της σημερινής ανάρτησης αποτελούν μύθοι και ιστορίες του διαδικτύου, όπως αυτοί αποτυπώνοντι σε διάφορα "ενημερωτικά άρθρα", που διαβάζουμε κατά κόρον στο internet.

Αντιγράφω αυτούσιο το άρθρο από το site masternews.gr/ (πατήστε εδώ για την αρχική ανάρτηση για να μη με κατηγορήσει κανένας ότι δεν υπάρχουν τέτοιες αναρτήσεις)





"Γίνε ο οδοντίατρος του εαυτού σου! Κόλπα για να καθαρίσεις την πέτρα των δοντιών στο σπίτι σου


Η πέτρα είναι το κίτρινο ή καφέ κοίτασμα στα δόντια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα, αν δεν έχει αφαιρεθεί αρκετά μεγάλη ποσότητα. Οι περισσότεροι από εσάς ίσως να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο για να διευθετήσετε αυτό το ζήτημα, ωστόσο, μπορείτε επίσης να κάνετε αυτή τη διαδικασία στο σπίτι σας
Γίνε ο οδοντίατρος του εαυτού σου! Κόλπα για να καθαρίσεις την πέτρα των δοντιών στο σπίτι σου
Τι χρειάζεστε :
Υπεροξείδιο του υδρογόνου
Νερό
Μαγειρική σόδα
Αλάτι
Αντισηπτικό στοματικό διάλυμα
Οδοντιατρική επιλογή
Οδοντόβουρτσα
1. Αναμείξτε ένα φλιτζάνι του υπεροξειδίου του υδρογόνου με ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό μετά τo οποίo θα πρέπει να ξεπλύνετε το στόμα σας για ένα λεπτό. Φτύστε, και στη συνέχεια ξεπλύνετε με ½ φλιτζάνι κρύο νερό.
2. Το πιο κοινό και αποτελεσματικό εργαλείο για να απαλλαγούμε από την πέτρα είναι η μαγειρική σόδα. Αναμείξτε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα με ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε την οδοντόβουρτσα με χλιαρό νερό και βυθίστε το στο μίγμα. Βουρτσίστε τα δόντια σας . Η όλη διαδικασία θα πρέπει να διαρκεί για πέντε λεπτά.
3. Ξεπλύνετε το στόμα σας με αντισηπτικό στοματικό διάλυμα κάθε δεύτερη μέρα.
4: Χρησιμοποιήστε μια οδοντιατρική επιλογή οδοντόβουρτσας για το τρίψιμο της πέτρας από τα δόντια. Για να μην ερεθίσει και να βλάψει τα ούλα σας, να είστε προσεκτικοί να μην τα ξύνει.
Προκειμένου να αποκτήσετε ή να διατηρήσετε  όμορφο το χαμόγελο σας, φωτεινά, λαμπερά και λευκά δόντια, ακολουθήστε τα παρακάτω τις παρακάτω συμβουλές:
Φάτε τυρί
Η κατανάλωση ελβετικού τυριού Cheddar πριν από τα γεύματα βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων που προκαλούν πέτρα. Το φρέσκο ​​τυρί περιέχει συστατικά που δρουν ως υπερασπιστές.
Φράουλες και τις ντομάτες
Οι ντομάτες και τις φράουλες είναι καταπληκτικές για τη διατήρηση της στοματικής υγείας, επειδή είναι πλούσιες σε βιταμίνη C. Μπορούν να λευκαίνουν τα δόντια και να μαλακώνουν την πέτρα. Απλά τρίψτε απευθείας επάνω δόντια σας και αφήνεται έτσι για 5 λεπτά. Μπορείτε να κάνετε την ίδια διαδικασία με άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, πιπεριές, μούρα, παπάγια. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε το στόμα σας με ένα μίγμα που παρασκευάζεται από μαγειρική σόδα και ζεστό νερό.
Περαιτέρω συμβουλές για τη διατήρηση της στοματικής υγείας
-Θα Πρέπει να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τακτικά
-Καθαρίστε Το στόμα σας με φυσικό τρόπο με το σάλιο.
– Για να αποτρέψετε τα βακτηρίδια από τον πολλαπλασιασμό, τρίψτε τα δόντια σας με φλούδα πορτοκαλιού πριν πάτε για ύπνο και να μην ξεπλύνετε το στόμα σας.
– Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα και να κάνετε κάθετες κινήσεις. Να είστε βέβαιοι να καθαρίζετε πάντα το κενό μεταξύ των ούλων και των δοντιών."

Πηγή: fanpage.gr

Από που να αρχίσω και που να τελειώσω αγαπητοί αναγνώστες; Μάλλον από την πρώτη γραμμή,που για να τραβήξει την προσοχή στα λεγόμενα του, παρουσιάζει μια εικόνα με ένα στόμα που όντως εχει πολύ πέτρα και στη συνέχεια το ίδιο στόμα χωρίς καθόλου πέτρα.

 


Αυτό το αποτέλεσμα κατά την επαγγελματική μου άποψη, ως οδοντιάτρου,  μπορεί να επιτευχθεί μόνο με καθαρισμό στο ιατρείο και όχι με οποιοδήποτε στοματκό διάλυμα ή αυτοσχέδιο μείγμα χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε στοματικές πλύσεις 

Άρα το άρθρο ξεκινάει με εικόνα που οδηγεί σε λανθασμένους συνειρμούς.


ΟΚ γιατρέ..Απλά χρησιμοποίησε την εικόνα για να αποδείξει κάτι και να τραβήξει την προσοχή μας. Δεν είναι έγκλημα..




Καλά αγαπητέ και συνάμα εύπιστε αναγνώστη..Συνεχίζω την αποδόμηση του άρθρου. Θα δεις και θα συμφωνήσεις.


Λέει το άρθρο :

"Η πέτρα είναι το κίτρινο ή καφέ κοίτασμα στα δόντια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα, αν δεν έχει αφαιρεθεί αρκετά μεγάλη ποσότητα "

Πρώτα πρώτα η πέτρα δεν είναι κοίτασμα ούτε κάποιος πολύτιμος λίθος. Άρα εδώ έχουμε χρήση google translate και λάθος ορισμό. Επιπρόσθετα δε χρειάζεται μεγάλη ποσότητα για να προκληθεί περιοδοντίτιδα. Δεν μετράμε με τον τόνο ή με το κιλό την πέτρα που αφαιρουμε από τον ασθενή, σαν να πουλάμε οικοδομικά υλικά.

Ακόμα και μικρή ποσότητα πέτρας να υπάρχει στο στόμα, ειδικά κάτω απο τα ούλα, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και επί χρόνιας παραμονής της να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα.

Για αυτό ειναι πολύ σημαντικό να επισκεπτόμαστε συστηματικά τον οδοντίατρο,ιδανικά μια φορά στους έξι μήνες μια και η πρόληψη είναι η καύτερη θεραπεία. Με τη σημασία των επανεξετάσεων και των τακτικών επισκέψεων στον οδοντίατρο έχουμε ασχοληθεί σε παλαιότερη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση)

Και το άρθρο συνεχίζει :

"Αναμείξτε ένα φλιτζάνι του υπεροξειδίου του υδρογόνου με ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό μετά τo οποίo θα πρέπει να ξεπλύνετε το στόμα σας για ένα λεπτό. Φτύστε, και στη συνέχεια ξεπλύνετε με ½ φλιτζάνι κρύο νερό."

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου απελευθερώνε ενεργό οξυγόνο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία έναντι των μικροβίων. Εϊναι και εμπορικά διαθέσιμο ένα σκεύασμα που απελευθερώνει ενεργό οξυγόνο (περιέχει υπεροξίδιο του καρβαμιδίου) και λέγεται unisept .

Αν όμως κάνετε την διαδικασία που λέει παραπάνω δημιουργείτε ένα διάλυμα που περιέχει ακαθόριστη συγκετρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου, το οποίο μπορεί να σας προκαλέσει πρόβλημα στα ούλα.

ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΣΤΉΝΩ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ


Και συνεχίζει το άρθρο (και σταματημό δεν έχει!)

"Το πιο κοινό και αποτελεσματικό εργαλείο για να απαλλαγούμε από την πέτρα είναι η μαγειρική σόδα. Αναμείξτε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα με ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε την οδοντόβουρτσα με χλιαρό νερό και βυθίστε το στο μίγμα. Βουρτσίστε τα δόντια σας . Η όλη διαδικασία θα πρέπει να διαρκεί για πέντε λεπτά."

Πρώτα πρώτα κανείς δεν μπορεί να βουρτσίζει για πέντε λεπτά! Μακάρι να το έκαναν οι ασθενείς. Θα βελτίωναν κατά πολύ τη στοματική τους υγεία. Έχει παρατηρηθεί ότι ενα σύνηθες βούρτσισμα διαρκεί από 45 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό και 10 δευτερολεπτα.


Αν αναμείξουμε μαγειρική σόδα με αλάτι τι θα πάρουμε? Σύμφωνα με τη Χημεία η μαγειρική σόδα είναι διτανθρακικό νάτριο κα το αλάτι είναι χλωριούχο νάτριο. Άρα αν τα αναμίξουμε θα πάρουμε ενα διάλυμα άλατος, το οποίο θα αφρίζει λίγο, μια και θα απελεθερωθεί οξυγόνο από τη μαγειρική σόδα.

Το διάλυμα αυτό μπορεί να ρίξει το pH του στόματος προς το ουδέτερο,αλλά δε θα κάνει τίποτε στην πέτρα. Ειναι αντίστοιχο με το να βουρτσίζουμε με σκέτο αλάτι (πατήστε εδώ για την ανάρτηση σχετικά με το αλάτι ως στοματικό διάλυμα). Πάντως την πέτρα δε θα την απομακρυνει ούτε θα την διαλύσει σαν δυναμίτης, όπως έδειχνε μια από τις πρώτες διαφημίσεις για το listerine



Και συνεχίζει

"Χρησιμοποιήστε μια οδοντιατρική επιλογή οδοντόβουρτσας για το τρίψιμο της πέτρας από τα δόντια. Για να μην ερεθίσει και να βλάψει τα ούλα σας, να είστε προσεκτικοί να μην τα ξύνει."


Εδώ δεν κατάλαβα τι θέλει να πει ο ποιητής..ε..συγνώμη..ο γράφων το "άρθρο"!Ας το προσπεράσουμε..

Συνεχίζει το άρθρο :

"Προκειμένου να αποκτήσετε ή να διατηρήσετε  όμορφο το χαμόγελο σας, φωτεινά, λαμπερά και λευκά δόντια, ακολουθήστε τα παρακάτω τις παρακάτω συμβουλές:
Φάτε τυρί
Η κατανάλωση ελβετικού τυριού Cheddar πριν από τα γεύματα βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων που προκαλούν πέτρα. Το φρέσκο ​​τυρί περιέχει συστατικά που δρουν ως υπερασπιστές."

 Η όλη πρόταση ειναι γεμάτη μισές αλήθειες. Και σίγουρα δεν δρουν τα συστατικά του τυριού σαν υπερασπιστές, υπασπιστές, προλετάριοι ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο χαρακτηρισμό.Ξανα λανθασμένη χρήση google translate. 

Η κατανάλωση οποιουδήποτε τυριού, όχι μόνο του cheddar βοηθάει στην εξουδετέρωση των οξέων που παράγονται από τον μεταβολισμό των μικροβίων.


Δεν χρειάζεται να είναι πριν το γεύμα. Μπορεί να είναι κατά τη διάρκεια αλλά και κατά το τέλος του γεύματος. Επίσης τα οξέα των μικροβίων δεν προκαλούν πέτρα. Τα οξέα των μικροβίων προκαλούν απομεταλλικοποίηση ή αλλιώς οδηγούν στην εμφάνιση τερηδόνας, όχι περιοδοντικής νόσου.

 Δεν πτοείται και συνεχίζει το άρθρο :

"Φράουλες και τις ντομάτες
Οι ντομάτες και τις φράουλες είναι καταπληκτικές για τη διατήρηση της στοματικής υγείας, επειδή είναι πλούσιες σε βιταμίνη C. Μπορούν να λευκαίνουν τα δόντια και να μαλακώνουν την πέτρα. Απλά τρίψτε απευθείας επάνω δόντια σας και αφήνεται έτσι για 5 λεπτά. Μπορείτε να κάνετε την ίδια διαδικασία με άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, πιπεριές, μούρα, παπάγια. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε το στόμα σας με ένα μίγμα που παρασκευάζεται από μαγειρική σόδα και ζεστό νερό."

Οι ντομάτες και οι φράουλες είναι πολύ ωραιές και νόστιμες, αλλά δεν μπορούν ο΄τε να μαλακώσουν τηνπέτρα, ούτε να λευκάνουν τα δόντια. Ειδικά οι φράουλες που έχουν πιο πολλές χρωστικές οπως και τα κεράσια,τα μούρα και τα παντζάρια, προκαλούν ελαφριές δυσχρωμίες στα δόντια.

Μην κάνετε τη διαδικασία να τρίψετε επι πέντε λεπτά πάνω στα δόντια και ειδικά μην την κάνετε με όξινα φρούτα οπως πορτοκάλια και λεμόνια. Κινδυνεύετε να προκαλέσετε διάβρωση των δονιών, μια και όσο και ασθενή οξέα να έχουν τα παραπάνω φρούτα, δεν παύουν να είναι όξινα.

Καλά για την παπάγια δεν το συζητώ. Σιγά μην πάρουμε και αβοκάντο!

Αν βάλετε και απο πάνω το μίγμα της μαγειρικής σόδας, τότε θα κάνετε τον οδοντίατρο σας πολύ χαρούμενο, μια και θα σκέφτεται πόση δουλειά έχει να κάνει στα κατεστραμένα πλεον δόντια σας.




Και επιτέλους τελειώνει το άρθρο

"Για να αποτρέψετε τα βακτηρίδια από τον πολλαπλασιασμό, τρίψτε τα δόντια σας με φλούδα πορτοκαλιού πριν πάτε για ύπνο και να μην ξεπλύνετε το στόμα σας."

Ξεχάστε το.. Ούτε πολλαπλασιασμό, ούτε προσθεση, ούτε αφαίρεση ούτε καμία μαθηματική πράξη δε θα αποτρέψετε με το παραπάνω. Μόνο τα δόντια σας θα χαλάσετε.

"Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα και να κάνετε κάθετες κινήσεις. Να είστε βέβαιοι να καθαρίζετε πάντα το κενό μεταξύ των ούλων και των δοντιών."

Το τελευταίο είναι κατά το ήμισυ σωστό. Η βούρτσα σίγουρα δεν πρέπει να είναι σκληρή. Ως προς το κενό μεταξύ δοντιών και ούλων και εδώ είναι μια google translate μεταφραση του space, που είναι ο χώρος ή η περιοχή. Δεν βγάλει πιο πολύ νόημα η φράση τώρα?

"Να είστε βέβαιοι να καθαρίζετε πάντα την περιοχή μεταξύ των ούλων και των δοντιών."   


Αυτά είχα να σας πω για το παραπάνω άρθρο. Ελπίζω να σας ενημέρωσα. Πάντα να αντιμετωπίζετε τα αρθρα που διαβάζετε στο διαδίκτυο με κριτική σκέψη,ειδικά αυτά που αφορούν θέματα υγείας. Το παραπάνω άρθρο δεν είχε γραφτεί από κάποιον οδοντίατρο, αλλά υπάρχουν και άρθρα που έχουν γραφτεί από οδοντιάτρους και έχουν παρόμοιες ανακρίβειες.

Και πάντα να ρωτάτε για οποιαδήποτε απορία τον οδοντίατρο σας.


Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!


ΥΓ Μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook

(πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)


βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου