Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Τι είναι το "ξηρό φατνίο" γιατρέ;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι μια από της επιπλοκές της εξαγωγής,η οποία έχει απασχολήσει πολύ τόσο τους αναγνώστες του ιστολογίου,όσο και τους ασθενείς που έχουν κάνει εξαγωγή!Και αυτό είναι το "ξηρό φατνίο".

                           Τι είναι όμως "ξηρό φατνίο";

 



Όταν κάνουμε μια εξαγωγή φυσιολογικά ξεκινάει η αιμορραγία και οι απαραίτητες διεργασίες για να γεμίσει το φατνίο με κόκαλο,στη θέση του εξαχθέντος δοντιού.
 Όπως βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία στα αριστερά είναι ένα φατνίο,στο οποίο μόλις έχει βγει το δόντι. Στη συνέχεια πηγαίνει το αίμα και ενεργοποιούνται οι επουλωτικοί μηχανισμοί,ουτώς ώστε να ξαναγίνει κόκαλο.




Πηγή


Ορισμένες φορές όμως και για διάφορους λόγους μπορεί να διαταραχθεί η φυσιολογική επούλωση της περιοχής του δοντιού που βγάλαμε. Στην περίπτωση αυτή,όταν σταματήσει να τρέχει αίμα από τα ούλα,δε συνεχίζονται οι φυσιολογικές διεργασίες.




Αποτέλεσμα : Ξεκινάει ο πόνος και η περιοχή του δοντιού σε δύο μέρες περίπου ξεκινάει να μυρίζει μια και προϊοντα της τροφής ενσφηνώνονται στο κενό φατνίο,στο σημείο που ήταν το δόντι και το οποίο μένει ανοικτό. Εκτός από μυρωδιά συνεχίζουμε να πονάμε.

Ποιός ο λόγο που γίνεται το ξηρό φατνίο;Ποιός φταίει;

 

Δεν φταίει κανείς.Ούτε ο γιατρός που έκανε την εξαγωγή αλλά ούτε και εσείς.Ξηρό φατνίο μπορεί να γίνει σε κάθε εξαγωγή,μια και δεν ξέρουμε ακριβώς το γιατί γίνεται αυτή η διαταραχή στην επούλωση. Βέβαια,αν εσείς μετά την εξαγωγή και ενώ σας έχει πει ο γιατρός να μην καπνίσετε,κάνετε 1 πακέτο τσιγάρα..δεν φταίει ο οργανισμός σας!Μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

                             Και τι κάνω γιατρέ;

 

Πρώτα πρώτα δεν ξεκινάτε να καταριέστε το γιατρό σας,ούτε κυλιέστε από το άγχος στα πατώματα.Το πρώτο πράγμα που θα κάνετε είναι να πάρετε τηλέφωνο το γιατρό που έκανε την εξαγωγή και να τον ενημερώσετε.Συνήθως πηγαίνετε στο ιατρείο και σας βάζει ένα φάρμακο,που λέγεται Alvogyl , το οποίο βοηθαει στην επούλωση στην περιοχή.Παλιότερα έκαναν και σχολαστικό καθαρισμό της περιοχής,σε σημείο που να βγάλει λίγο αίμα,για να ενεργοποιηθούν ξανά οι επουλωτικοί μηχανισμοί του οργανισμού.

Σίγουρα θα συστηθούν πλύσεις με κάποιο τοπικό αντισηπτικό πχ χλωρεξιδίνη και αναλγητικά για τον πόνο πχ postan,mesulid ή ότι σας πιάνει.

Να έχετε υπόψιν σας ότι αν εμφανιστεί "ξηρό φατνίο",η επούλωση θα αργήσει λιγάκι,κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό,μια και εχει διαταραχθεί η επουλωση στην περιοχή.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω ότι το "ξηρό φατνίο",είναι μια από τις επιπλοκές της εξαγωγή του δοντιού. Αν γίνει όμως,να είσαστε ψύχραιμοι και να ζητήσετε οδηγίες από τον οδοντίατρό σας!

Ελπίζω να σας ενημέρωσα.ΚΑι μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

  


2 σχόλια:

  1. Ο γιατρός οφείλει να ενημερωνει τον ασθενη του για όλα τα ενδεχόμενα και να είναι απολύτως ακριβής στις μετεγχειρητικές οδηγίες που δίνει.Σε κάθε άλλη περίπτωση ο γιατρός φέρει ευθύνη και μάλιστα μεγάλη , αναλογική με τους ανυπόφορους πόνους που προκαλεί το ξηρό φατνίο.Μία εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία όπου συχνα ούτε τα αναλγητικά, τύπου brufen, mesulid, κλπ, δεν βοηθούν, ο ασθενής δεν μπορεί να μασήσει και να μιλήσει χωρίς πόνο, ενώ ο χρόνος επούλωσης φτανει ως και τον ένα μήνα. Η πρόληψη είναι ευθύνη του ασθενή .Η άγνοια των προληπτικών μέτρων από μέρους του ασθενή, βαρύνει μόνο και απόλυτα τον γιατρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή