Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Γιατρέ μου έσπασε ένα σφράγισμα.Τι κάνουμε;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης ειναι η απάντηση στην περίπτωση ου σπάσει ένα σφράγισμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Στη σημερινή ανάρτηση εξετάζουμε τι γίνεται αν σπάσει ένα σφραγισμα.Το τι κάνουμε αν σπάσει ή ραγίσει ένα δόντι θα αποτελέσει θέμα μελλοντικής ανάρτησης.

Οι ενέργειες που κάνουμε όταν σπάσει ένα σφράγισμα εξαρτώνται από τις ακόλουθες παράμετρους : Τι είδους  σφράγισμα είναι(αν είναι άσπρο ή μαύρο),πόσο έχει σπάσει,πότε έχει γίνει και ποιο κόστος είναι διατεθημένος να πληρώσει ο ασθενής.

Και εξηγουμαι :

Αν είναι μαύρο σφράγισμα τότε ανάλογα ποσο έχει σπάσει και με ποιο τρόπο,μπορούμε είτε να το επιδιορθώσουμε με τη βοήθεια άσπρου σφραγίσματος ή να το αλλάξουμε με άσπρο σφράγισμα

 


Η επιδιόρθωση μπορεί να γίνει,αλλά το άσπρο σφράγισμα δεν κολλάει με το μαύρο σφράγισμα,αλλά με το δόντι που έχει μείνει.Συνήθως το κάνουμε αυτό όταν είναι βαθύ το σφράγισμα και ξερουμε ότι με την αλλαγή του μαύρου σφραγίσματος μάλλον θα φτάσουμε στον πολφό οπότε θα πρέπει να γίνει απονεύρωση,οπότε ο παράγοντας κόστος ανεβαίνει κατά πολύ.

Πολύ σημαντικό είναι και το ότι την επιδιόρθωση οποιουδήποτε σφραγίματος την κάνουμε αν είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει ξανατερηδονιστεί το δόντι.

Αν είναι άσπρο σφράγισμα,μπορούμε να κάνουμε επιδιόρθωση αν το σφράγισμα το έχουμε κάνει εμείς οι ίδιοι(δηλαδή ο οδοντίατρος ξέρει το οδοντιατρικό ιστορικό του δοντιού και του σφραγίσματος)και είναι σχετικά καινούριο. Περίπου μέχρι 1- 2 ετών. Αλλιώς αφαιρούμε και το υπόλοιπο του σφραγίσματος και κάνουμε ένα καινούριο σφράγισμα.

 


Έχει σημασία να πούμε ότι γενικά όταν σπάσει ένα σφράγισμα καλό είναι να το επαναλαμβάνουμε,αν το σπάσιμο είναι μεγάλο,γιατί κάθε επιδιόρθωση δεν εχει τα ίδια ποσοστά επιτυχίας με την επανάληψη του σφραγίσματος.

 










Αυτό όμως προυποθέτει πιθανώς ένα μεγαλύτερο κόστος από πλευράς ασθενούς γιατί ορισμένες φορές το δόντι έχει σπάσει τόσο που δεν έχει αρκετό δόντι να συγκολληθεί ένα νέο σφράγισμα,αν δε γίνει ενδοδοντική θεραπεία.

Αυτά για τις επιδιορθώσεις των σφραγισμάτων.Ελπίζω να σας ενημέρωσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου