Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Λεύκανση part II..Επιστροφη στα βασικά!

Θέμα της σημερινής ανάρτησης αποτελει η εξήγηση λιγακι περισσότερο της διαδικασίας της λεύκανσης,με την οποία είχα ασχοληθεί σε μια από τις πρώτες μου αναρτήσεις(πατήστε εδώ για την ανάρτηση).Παρά το γεγονός ότι η ανάρτηση εξηγούσε πολλά,διαβάζοντάς την ένιωθα ότι κάποια πράγματα έλειπαν.
Πάμε λοιπόν.




Η λεύκανση(bleaching) είναι η διαδικασία που γίνεται εντός του ιατρείου ή στο σπίτι αλλά υπό την καθοδήγηση του γιατρού,με την οποία καθαρίζει η εξωτερική αλλά και η εσωτερική δομή του δοντιού(αδαμαντινη-οδοντίνη) από τις χρωστικές λόγω καπνίσματος,διατροφής,φαρμάκων,ηλικίας ή ακόμα και γενετικού προφιλ.Αντιδιαστέλεται ως προς τη λεύκανση (whitening) της εξωτερικής επιφάνειας του δοντιού(εξωτερικού στρώματος της αδαμαντίνης),στην ένταση και στην χρονική διάρκεια που διαρκεί.Με τη διαφορά μεταξύ των δύο όρων θα ασχοληθούμε σε μελλοντική ανάρτηση.

Ποιιες είναι οι επιλογές της διαδικασίας της λεύκανσης;


Υπάρχει λεύκανση στο ιατρείο,λεύκανση στο σπίτι και συνδυασμός τους.

Πάμε να τα δούμε ένα-ένα.

Η διαδικασία λεύκανσης στο ιατρείο περιλαμβάνει τη χρήση ενός παράγοντα λεύκανσης είτε μόνο του ή σε συνδυασμό με μια εξειδικευμένη λάμπα που ονομάζεται "λυχνία λεύκανσης".Φυσικά πριν από την οποιαδήποτε θεραπεία λεύκανσης πρέπει να προηγηθεί ένας καλός καθαρισμός των δοντιών από χρωστικές και πέτρα.

Η διαδικασία της λεύκανσης με χρήση παράγοντα λεύκανσης και μόνον, φαίνεται στο παρακάτω video


ενώ για τη διαδικασία της λεύκανσης με τη χρήση "λυχνίας λεύκανσης" υπάρχει το παρακάτω video




Ορισμενοι συνάδελφοι χρησιμοποιούν και "Laser" λεύκανσης.Η διαδικασία φαίνεται στο παρακάτω video



Φυσικά κατά τη διάρκεια χρήσης του Laser πρέπει να τηρούνται ευλαβικά οι κανόνες ασφαλείας. 

FACT: Πολλοί ασθενείς μπερδεύουν τη λυχνία λεύκανσης με το (πιο ακριβό) Laser. Και δεν φταίνε βέβαια οι ασθενείς,φταίνε οι γιατροι που χρησιμοποιούν την άγνοια ως όπλο,για να "φουσκώσουν" λίγο τις ικανότητες τους αλλά και τις δυνατότητες του ιατρείου τους(χρησιμοποιώντας εκφράσεις του στυλ.."Έχω και laser ειδικά για λεύκανση!"). Θυμηθείτε,η γνώση είναι δύναμη.

Πάμε τώρα στη λεύκανση στο σπίτι.

Η λεύκανση στο σπίτι γίνεται με τη βοήθεια ενός νάρθηκα,που λέγεται νάρθηκας λεύκανσης.Ο νάρθηκας αυτός φτιάχνεται από τον οδοντίατρο,αφού έχει προηγηθεί η λήψη αποτυπώματος,των γνωστών "μέτρων"(περισσότερα για τη διαδικασία λήψης αποτυπώματος στην αντίστοιχη ανάρτηση.Πατήστε εδώ).Και σε αυτην την περιπτωση τα δόντια πρέπει να είναι καθαρά από πετρα και χρωστικές οπότε μετά τη λήψη αποτυπώματος και πριν την διαδικασία της λευκανσης προηγείται ο καθαρισμός των δοντιών.

Στη συνέχεια ο οδοντίατρος δίνει το υλικό λεύκανσης στον ασθενή,το οποίο αναλόγως περιεκτικότητας,ο ασθενής το τοποθετεί στην εσωτερική επιφάνεια του νάρθηκα σε μέγεθος φακής,για 5-15 ημέρες.

Η όλη διαδικασία φαίνεται στο παρακάτω video. 



Και η λεύκανση στο ιατρείο και η λεύκανση στο σπίτι,έχουν πολύ καλά αποτελέσματα,αλλά ο συνδυασμός τους δίνει πιο καλό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου.

Ως προς το κόστος,είναι ανάλογο με την τεχνική και την υλικοτεχνική υποδομη που θα χρησιμοποιηθεί.

Τι εννοώ;

Μια λεύκανση μόνο στο ιατρείο ή μόνο στο σπίτι είναι πιο οικονομική από το συδυασμό και των δύο.Μια λεύκανση με Laser,θα είναι πιο ακριβή από μια λεύκανση χωρίς Laser,χωρίς απαραίτητα να είναι και καλύτερη.

Προσοχή: Δε λέω ότι μια λεύκανση με Laser είναι κακή ή την υποβαθμίζω πλαγίως.Απλά όπως με όλες τις διαδικασίες,πιο μεγάλη σημασία έχουν οι γνώσεις και η εξοικείωση του γιατρού με τη θεραπευτική διαδικασία(τι-πως και γιατί) της λεύκανσης παρά με την υποδομή που χρησιμοποιείται.

Προσωπικά εγώ δεν έχω επενδύσει σε Laser λεύκανσης,διότι θα έπρεπε να μετακυλήσω μέρος του κόστους της επένδυσης στον ασθενή,αυξάνοντας το κόστος θεραπείας.Και εδικά αυτήν την εποχή δεν πιστεύω ότι χρειάζεται μια τέτοια επένδυση,δεδομένου ότι μπορώ να επιτύχω εφάμιλλα αποτελέσματα με την εφαρμογή χημικού παράγοντα και τη χρήση λυχνίας.

Aν θέλετε μπορείτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook (πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)

βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος



Αυτά είχα να σας πω για τη λεύκανση.Ελπίζω να σας ενημέρωσα.
Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα,
    Θα ήθελα να με ενημερώσετε, σας παρακαλώ, αν η λεύκανση προκαλεί προβλήματα στα δόντια. Για παράδειγμα, έχω κάνει λεύκανση πριν 3 χρόνια στο ιατρείο αλλά και με μασελάκια στο σπίτι (2 σωληνάκια opalescence 20%) και μετά από ένα διάστημα όταν θέλησα να επαναλάβω μόνος μου τη διαδικασία στο σπίτι με opalescence δημιουργήθηκε (στο 3ο σωληνάριο) μια τρυπούλα στο μπροστινό δόντι μου. Ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η λεύκανση είτε στο ιατρείο ή στο σπίτι δεν προκαλεί απολύτως κανενα πρόβλημα στα δόντια.

      Και αυτό γιατί λειτουργεί όπως το απορρυπαντικά που απελευθερώνουν οξυγόνο. Απελευθερώνει οξυγόνο και καθαρίζει μόνο την εξωτερική δομή του δοντιού (αδαμαντίνη) από τις χρωστικές.

      Δεν μπορώ να σας πω αιτιολογημένα γιατί δημιουργήθηκε αυτή η τρυπούλα στο δόντι σας. Πάντως δε νομίζω να ήταν από το λευκαντικό, αλλά πιστεύω ότι προϋπήρχε και απλά με τη λεύκανση έγινε πιο ορατή.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή