Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Γιατρέ μου έχει μείνει ακόμα παιδικό δόντι στο στόμα..

Όλοι μας θέλουμε να μη χάσουμε την επαφή με το παιδί που κρύβουμε μέσα μας.Ορισμένοι άνθρωποι λοιπόν,έχουν ακόμα στο στόμα τους παιδικά δόντια,παρά το γεγονός ότι δεν είναι πια παιδιά..Θέμα της σημερινής ανάρτησης αποτελεί η παραμονή παιδικών δοντιών στο στόμα,ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχουν αντικατασταθεί από μόνμα δόντια.

Σε παλαιότερη ανάρτηση είχαμε αναφέρει πότε τα πρώτα δόντια πέφτουν(αλλάζουν) και βγαίνουν τα μόνιμα δόντια στο στόμα(πατήστε εδώ για την ανάρτηση για να φρεσκάρετε την μνήμη σας και να ανέβουν οι θεάσεις-views της σελίδας!). Βλέπουμε λοιπόν ότι στην ηλικία περίπου των 13 (άντε 14 για τα αγόρια που αργούν λίγο περισσότερο), τα πρώτα δόντια έχουν αντικατασταθεί από τα μόνιμα.

Τί γίνεται όμως στις περιπτώσεις όπου μετά από αυτήν την ηλικία έχει παραμείνει ένα πρώτο(νεογιλό) δόντι στο στόμα;

 


Στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί το διάδοχο δόντι να ανατείλει μέσα στο στόμα.Οπότε ή παραμένει μέσα στα ούλα ή αναζητάει εναλλακτικό τρόπο και χώρο για να βγεί.Και βγαίνει από πίσω από το πρώτο δόντι.

Και γιατί μπορεί να μείνει ένα πρωτο(νεογιλό) δόντι στο στόμα;

 Απάντηση σαφής σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει. Μπορεί να μην υπάρχει το διάδοχο μόνιμο δόντι(όπως πχ σε περιπτώσεις συγγενούς ολιγοδοντίας),οπότε ο οργανισμός κρατάει σκόπιμα το νεογιλό δόντι,μπορεί να μην εχει απορροφηθεί η ρίζα του νεογιλού δοντιού,με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πέσει,οπότε να έρθει στην επιφάνεια το διάδοχο δόντι,μπορεί το διάδοχο δόντι να είναι υπό γωνία μέσα στο οστούν(κόκαλο),οπότε να μην μπορέσει να ασκήσει σωστή πίεση στο νεογιλό δόντι για να ξεκινήσει η απορρόφηση της ρίζας.

Και τί γίνεται όταν παραμείνει ένα πρωτο(νεογιλό) δόντι στο στόμα;



Στην περίπτωση αυτή το διάδοχο μόνιμο δόντι δεν μπορεί να βρει τον απαραίτητο χώρο για να ανατείλει,να βγει δηλαδή στο στόμα.Το αποτέλεσμα είναι ή να μην βγει καθόλου και να παραμείνει μέσα στο κόκαλο ή να βγει πίσω από το νεογιλό δόντι.


Παραθέτω πιο κάτω φωτογραφίες απο ασθενή.

Ήρθε στο ιατρείο να κάνουμε κάτι με το χαμόγελό της και τον τρόπο που δαγκωνει.




Το υπαίτιο δόντι ήταν ένα παιδικό δόντι,που είχε παραμείνει στο στόμα.Η ασθενής είναι 28 χρονών.
 Βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία ότι το μόνιμο δόντι βγήκε πίσω από το νεογιλό και είναι προς τη μερια του ουρανίσκου




Τι θα γίνει σε αυτήν την περίπτωση; Θα βγει το νεογιλό δοντάκι(χωρίς να χάσει η ασθενής την παιδική της αθωότητα!) και θα τοποθετήσουμε ένα κινητό ορθοδοντικό μηχάνημα για να σπρώξει το μόνιμο δόντι στη θέση του.

Το ίδιο θα μπρούσαμε να κάνουμε και με ακίνητα ορθοδοντικά μηχανήματα(σιδεράκια).Η διαδικασία θα γινόταν πιο γρήγορα αλλά αυτό θα έχει μεγαλύτερο κόστος για τον ασθενή.


Προσοχή λοιπόν στα παιδικά δοντάκια που παραμένουν στο στόμα.Δημιουργούν πρισσότερα προβλήματα με την παραμονή τους.Ζητήστε τη βοήθεια του οδοντιάτρου σας για την αντιμετώπιση τους.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!






13 σχόλια:

  1. Θελω να βαλω σιδερακια και εχω ακομη ενα παιδικο δοντι εχω κανει πανοραμικη και το δοντι ειναι στραβο και μαλλον δεν θα βγει ποτε παρα μονο με ενχειρηση... Μπορω να βαλω σιδερακια η δεν θα αντεξει την πιεση το παιδικο δοντι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να πάρετε μια σωστή γνώμη από έναν ορθοδοντικό για την πιθανοτητα να γίνει εξαγωγή του παιδικού δοντιού και αποκάλυψη του δοντιού που βρίσκεται έγκλειστο(που είναι δηλαδή μέσα στο κοκαλο). Αν σας πει ύστερα από μελέτη της κλινικής εικόνας ο συνάδελφος ότι δε θα βγει ποτέ, τότε το πιο πιθανό σχέδιο θεραπείας είναι εξαγωγή του νεογιλού δοντιού και διευθέτηση των δοντιών ώστε να καλύψει το κενό.Το σωστό πάντως είναι, αν και εφ'όσον είναι εφικτό, εξαγωγή του νεογιλού, χειρουργική αποκάλυψη του εγκλειστου δοντιού, διευθέτηση του στο στόμα και ίσιωμα. Αν παραμείνει μέσα στο στόμα, είναι επικίνδυνο για το μέλλον.

      Για όλα αυτά πρέπει να γίνει ένα σωστό σχέδιο θεραπείας.

      Μιλήστε με τον ορθοδοντικό σας με μεγάλη λεπτομέρεια και εξαντλείστε κάθε απορία σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  2. Γεια σας! Ειμαι 20 χρονων και εχω το εξης προβλημα! Εχω ενα νεογιλο δοντι που εχει χαλασει στο παρελθον εκανα σφραγισμα αλλα με προειδοποιησε ο γιατρις πως το μελλον αν με ξανα ενοχληση θελει εξαγωγη! Τωρα 4 χρονια μετα με ποναει και εχει πρηστει μου εδωσε αντιβιωση και μου ειπε πως μολις φυγει το πρηξιμο πρεπει να αφαιρεθει! Το θεμα είναι πως απο μεσα δεν υπαρχει εγκλειστο δοντι δεν υπαρχει τιποτα και ειναι σε εμφανες σημειο! Τι μπορω να κανω να βαλω θηκη? καποιο εμφυτευμα και αν ναι ποσο καιρο μετα? Θα θελα μια δευτερη γνωμη γιατι ο γιατρος μου μου λεει θα δουμε...Σας ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολυ κλινική και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά καταρχήν για την οποιαδήποτε θεραπυτική προσέγγιση θα πρέπει να προηγηθει ακτινογραφικός έλεγχος, με μια πανοραμική ακτινογραφία.

      Για να τοποθετηθεί εμφύτευμα θα πρέπει να υπάρχει αρκετό κοκαλο. Το καλό είναι ότι είσαστε μικρή, άρα κοκαλο το πιο πιθανό να υπάρχει. Το κακό είναι ότι σε περιπτώσεις αγενεσίας δοντιών έχουν καταγραφεί περιστατικα κατά τα οποία το κοκαλο είναι λεπτό στη περιοχή.

      Άρα χρειάζεστε μια πανοραμιή ακτινογραφία.

      Εμφύτευμα μπορεί να γίνεται και σχετικά άμεσα, αλλά ουτως ή αλλιώς καλό είναι πριν το βγάλετε το δόντι να έχει προετοιμαστεί μια προσωρινή λύση μέχρι να προχωρήσετε στη μονιμοη αποκατάσταση. Στους ασθενεις μπυ έχω ήδη ετοιμάσει προσωρινό πριν βγαλω δόντια στην αισθητική περιοχή για να μπορούν να λειτουργήσουν στη κοινωνίκή τους ζωή.

      Καλύτερα λοιπόν μιλήστε με τον οδντίατρο, πριν την εξαγωγή για τις θεραπευτικές σας επιλογές και αν θέλετε μπορέιτε να πάρετε και μια δεύτερη γνώμη από εναν άλλο οδοντίατρο. Χαρά μου να συνεργαστούμε και μαζί. Καλό είναι όμως να έχετε στα χέρια σας μια πανορομική ακτινογραφία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστω παρα πολυ για την απαντηση! Εχει προηγηθει πανοραμικη ακτινογραφια που εδειξε πως σε τεσερρα νεογιλα δοντια στην πάνω γνάθο ενα εκ των οποιων ειναι το χαλασμενο που εχει πρηστει δεν εχει απο μεσα αλλο δοντι αυτο με εχει προβληματισει...Σε περιπτωση που η φλεγμονή φύγει με την αντιβιωση (2ο πακετο augmentin) πρεπει αμέσως να το βγάλω?? Σε ποια περιοχή βρίσκεται το ιατρείο σας?

      Διαγραφή
    3. Το ιατρείο βρίσκεται στα όρια της Δάφνης με τον Άγιο Δημήτριο,πολύ κοντά (5 λεπτά με τα πόδια) από το μετρό της Δάφνης.

      Όταν σταματήσει η αντιβίωση, θα ηρεμησει η φλεγμονή αλλά δε θα φύγει, γιατί δεν έχει αντιμετωπιστεί το αίτιο δημιουργίας της. Άρα θα ξαναγίνει.

      Ελπίζω να σας ενημέρωσα. Για οιτδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  3. Εγω ειμαι 14 και κατι και το σκυλοδοντι ( κυνοδοντας) δεν εχει βγει...στον ουρανισκο εχει αρχισει και βγαινει απο πισω του οχι ακριβως απο πισω ο 2ος κυνοδοντας.. Ομως ο 1ος δεν κουναει με τιποτα.. Τι να κανω; ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συζητήσετε με τους γονείς σας και να κλείσετε ραντεβού σε εναν οδοντίατρο, ή και σε εμένα αν το επιθυμείτε. Το πιο πιανό είναι να γίνει εξαγωγή του πρώτου κυνόδοντα και αν χρειαστεί κάποιο μηχάνημα για να σπρώξει τον κυνόδοντα που έρχεται από πίσω στη θέση του και να τον ευθειάσει με τα υπόλοιπα δόντια.

      Δράστε γρήγορα γιατί κινδυνέυει να μη βρει χώρο ο κυνόδοντας που έρχεται οπότε να χρειαστείτε στο μέλλον πιο καριβή ρθοδοντική θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
    2. Θα ερχομουν σε σας αλλα μενω στην κρητη...με βοηθησατε.θα κανω μια μικρη ενχειρηση για να τραβηξω τον 2ο κυνοδοντα, και θα βαλω σιδερακια πανω κατω γιατι επιπλεον εχω στραβοειδης συνγκλιση.....

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα σας.αναφορικα με τους μηχανισμους που αναφέρατε για την δημιουργία του κατάλληλου κενού και την ελκυση του δοντιού πρόκειται για μηχανισμους που τοποθετούνται επί μόνιμου η είναι τύπου μασελακι να τοποθετούνται συγκεκριμένες ώρες της ημερας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Όλα εξαρτώνται από το είδος του προβλήματος αλλά και τα θέλω του ασθενή.

      Μπορεί να γίνει και κινητό μασελάκι αλλά και κάτι ακίνητο.Και τα δυο έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα σας!Οι δυο πάνω κυνόδοντες μου είναι νεογιλοί.Είμαι ενήλικας αλλά δεν θα ήθελα να βάλω σιδεράκια υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσα να κάνω αντί να βάλω σιδεράκια ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η καλύτερη λύση για εσάς είναι η τοποθέτηση δύο εμφυτευμάτων αρκεί να υπάρχει αρκετό κοκαλο. Αυτό διαπιστώνεται με μια πανοραμική ακτινογραφία

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή