Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Λεξικό οδοντιατρικών Όρων : Γεφυρα με πρόβολο!

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι η επεξήγηση ενός οδοντιατρικού όρου,της γέφυρας με πρόβολο.

Με προβολέα είπες γιατρε; 




Όχι αγαπητοί αναγνώστες,είπα γέφυρα με πρόβολο.

Αντιγράφοντας τον ορισμό της γέφυρας από το λεξικό οδοντιατρικών όρων Α-Κ(πατήστε εδώ για την αντίστοιχη ανάρτηση) βλέπουμε ότι   "Γέφυρα: Μία οδοντιατρική κατασκευή που αντικαθιστά ένα ή περισσότερα ελλείποντα δόντια".

Τι είναι τότε η γέφυρα με πρόβολο;



Πολλές φορές δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε όλα τα δόντια,με την κλασσική χρήση της γέφυρας δηλαδή τα δόντια που υποκαθιστώνται να βρίσκονται ανάμεσα στα στηρίγματα της γέφυρας.
Δηλαδή όπως βλέπετε στις παρακάτω εικόνες



τα δόντια που λείπουν βρίσκονται ανάμεσα στα στηρίγματα της γέφυρας.Όταν όμως θέλουμε να υποκαταστήσουμε ελλείπον δόντι (συνήθως ένα δόντι) το οποίο βρίσκεται πίσω από τα στηρίγματα της γέφυρας,κάνουμε δηλαδή ένα κρεμαστό δόντι,το οποίο στηρίζεται στα δόντια που βρίσκονται μπροστά (ή σε άλλες περιπτώσεις πίσω από αυτό) και σχεδιαζεται έτσι ωστε να μη δέχεται μεγάλο "φόρτο εργασίας" κατά τη μασηση.

Στην ΄παρακάτω φωτογραφία βλέπετε το λόγου το αληθές



 

Η φωτογραφία δείχνει μια γέφυρα με πρόβολο προς τα πίσω.Θα μπορούσε σε άλλη περίπτωση το πρόβολο να είναι προς τα μπροστά,αν το δόντι που έλειπε είχε άλλα δόντια πίσω του. 
Τα δόντια τροχίζονται κανονικά όπως και στην κλασσική γέφυρα(περισσότερες πληροφορίες στην αντίστοιχη ανάρτηση).

Το "κρεμαστό δόντι"(πρόβολο),δηλαδή το τελευταίο δόντι της γέφυρας,που στηρίζεται στα μπροστινά του δόντια, είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να μην "πατάει εντελώς" στο αντίθετο του.Έτσι διασφαλίζεται ότι θα λειτουργεί με μικρότερες φορτίσεις κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και θα κρατήσει περισσότερο.Φυσικά οι λόγοι που έγιναν είναι περισσότερο αισθητικοί και λιγότερο λειτουργικοί.Δηλαδή είναι κυρίως για ομορφιά,αλλά μπορούμε να μασήσουμε κιόλας.

Κλείνοντας και ανακεφαλαιώνοντας,η γέφυρα με πρόβολο είναι ,μια καλή θεραπευτική επιλογή και μια τίμια συμβιβαστική λύση στις περιπτώσεις οπου δεν μπορεί να μπει εμφύτευμα ή η κλασσική γέφυρα.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Και μην ξεχνατε να χαμογελάτε!


         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου