Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Γιατρέ με χτύπησε η μασέλα πολύ!


Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι η απάντηση στο ερώτημα 
 
 
"Τι να κάνετε όταν χτυπάει η μασέλα και πονάνε τα ούλα"
 
 
Το να χτυπάει η μασέλα(ολική οδοντοστοιχία) και να πονάνε τα ούλα μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ανακουφίσετε τον πόνο και να προλάβετε περαιτέρω προβλήματα:
 
1.Άμεσα μέτρα:
 * Στματήστε να τη χρησιμοποιείτε. Βγάλτε τη από το στόμα και τηλεφωνήστε στον οδοντίατρο σας για να σας κατευθύνει στις επόμενες ενέργειες σας.
 * Πλύνετε καλά την περιοχή: Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό και ένα μαλακό βουρτσάκι για να καθαρίσετε την περιοχή γύρω από τη μασέλα και τα ούλα.
 * Χρησιμοποιήστε μια παγοκύστη: Εφαρμόστε μια παγοκύστη τυλιγμένο σε μια λεπτή πετσέτα στην εξωτερική πλευρά του μάγουλου για να μειώσετε το πρήξιμο και τον πόνο. Η λεπτή πετσέτα θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το θερμικό έγκαυμα(κρυοπάγημα)
 * Αποφύγετε σκληρές τροφές: Επιλέξτε μαλακές τροφές που δεν θα ερεθίσουν τα ούλα σας.
 * Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα: Ένα αντισηπτικό στοματικό διάλυμα μπορεί να βοηθήσει στην απολύμανση της περιοχής και στη μείωση της φλεγμονής.
* Αν παρατηρήσετε άσπρες βλάβες μέσα στο στόμα μπορεί να έχετε ευκαιριακή λοίμωξη (μυκητίαση) 

2.Μακροπρόθεσμα μέτρα:
 
 * Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας: Εάν ο πόνος επιμένει ή επιδεινώνεται, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας. Μόνο ένας οδοντίατρος μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια την αιτία του προβλήματος και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.
 * Ελέγξτε την εφαρμογή της μασέλας: Βεβαιωθείτε ότι η μασέλα εφαρμόζει σωστά και δεν προκαλεί τριβή στα ούλα.
 * Προσαρμογή της μασέλας: Αν χρειάζεται, ο οδοντίατρος μπορεί να προσαρμόσει τη μασέλα για να βελτιώσει την εφαρμογή της.
Πιθανές αιτίες:
 * Κακή εφαρμογή της μασέλας: Η μασέλα μπορεί να είναι πολύ σφιχτή ή να έχει ακμές που ερεθίζουν τα ούλα.
 * Λοίμωξη: Μια βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και πόνο στα ούλα.
 * Αλλεργία στο υλικό της μασέλας: Σε πολύ πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση στο υλικό της μασέλας.
 
Πάμε να δούμε ενα περιστατικό που μια ολική οδοντοστοιχία προκάλεσε έντονες βλάβες στα ούλα.
 
Η ασθενής προσήλθε με αυτήν την κλινική εικόνα
 
Έντονος πόνος και υπερπλασίες στα ούλα από τη κακή εφαρμογή και για αρκετό καιρό μιας ολικής οδοντοστοιχίας άνω γνάθου
 
 
 
 
 
 Η εν λόγω μασέλα
 
 
 
 Εγινε χειρουργική διευθέτηση της ακρολοφίας με αφαίρεση των υπερπλαστικών ούλων υπό αναισθησία
(συγνώμη για την εικόνα)
 
 
Και στη συνεχεια αφού έγινε μια καλή επούλωση μετα απο λίγες ημέρες έγινε γέμισμα (αναγόμωση) της ήδη υπάρχουσας οδοντοστοιχίας. Περισσότερα για την αναγόμωση σε επόμενη ανάρτηση αλλά λίγες πληροφορίες στον αντίστοιχο σύνδεσμο (πατήστε εδώ) 
 
 
Ελπίζω να σας ενημέρωσα. Η γνώση είναι δύναμη!
Και μην ξεχάσετε να κανετε like στη σελίδα του οδοντιατρείου στο facebook.

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Γιατρέ βούρτσισμα πριν ή μετά το πρωινό?

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης της πρωτης μετα απο πολυ καιρο είναι η ερώτηση των ασθενών : 

                            "Γιατρέ να βουρτσίζω πριν ή μετά το πρωινό μου?"
 
 

Η ερώτηση αυτή γενικεύεται και στο να βουρτσίζουμε πριν ή μετά τα γεύματα μας?

'Εναυσμα για την ανάρτηση αποτέλεσε το ακόλουθο άρθρο

Στο παρελθόν της οδοντιατρικής κάπου στη δεκαετία του 80-90 υπήρχε ο μύθος "βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά απο κάθε γεύμα". Αυτο πλεον τεκμηριωμενα δεν ισχυει και πρεπει να μπει πια στο χρονοντουλαπο της Ιστοριας. Γιατί ξέρουμε πως όταν τρώμε ή τσιμπάμε κάτι στα γρήγορα η τιμή του ph του στόματος πέφτει από το ουδέτερο (περιπου 7) στο 5,5 συμφωνα με την καμπύλη του Stephens.
 Αυτό επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα μετά από περίπου μισή ώρα, άρα αν βουρτσισουμε αμέσως μετά το οποίο γεύμα, θα μεταφέρουμε τα οξέα σε όλα τα δόντια και μάλιστα με δύναμη και τρίψιμο μέσω της οδοντόκρεμας.
Η ερώτηση αν πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια πριν ή μετά το πρωινό γεύμα είναι πολύ συχνή και έχει απασχολήσει πολλούς γιατρούς αλλά και ασθενείς. 
Η γενική συμφωνία μεταξύ των οδοντιάτρων είναι ότι είναι καλύτερο να βουρτσίζουμε τα δόντια πριν το πρωινό γεύμα.
Γιατί;
 1.Αφαίρεση της βακτηριακής πλάκας: Κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα βακτήρια στο στόμα πολλαπλασιάζονται και σχηματίζουν πλάκα. Βουρτσίζοντας πριν το πρωινό, αφαιρούμε αυτή την πλάκα. Ετσι μειώνουμε τον κίνδυνο τερηδόνας και προβλημάτων στα ούλα.
 2. Προστασία της αδαμαντινης (σμάλτου) των δοντιών: Πολλά τρόφιμα και ποτά που καταναλώνουμε στο πρωινό είναι όξινα. Αν βουρτσίσουμε αμέσως μετά το γεύμα, το σμάλτο των δοντιών είναι ήδη μαλακωμένο από τα οξέα και το βούρτσισμα μπορεί να προκαλέσει ζημια.
3. Πρωινή αναπνοή (morning breath). Όταν ξυπνάμε το πρωί, λόγω της δράσης των μικροβίων του στόματος η αναπνοή μας δεν είναι δροσερή.Μυρίζει.Παρά το ότι ορισμένες τροφές πχ καφές ή συνήθειες πχ τσιγάρο κάνουν μάσκα σε αυτό το φαινόμενο, για να αισθανόμαστε καλύτερα καλό είναι να ξεκινάμε με ένα πρωινό βούρτσισμα πριν το πρωινό.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη:
 * Τύπος πρωινού: Αν το πρωινό σας περιλαμβάνει όξινα τρόφιμα ή ποτά, είναι ακόμα πιο σημαντικό να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας. Και ναι εκτός από το φυσικό χυμό,και ο καφές είναι ελαφρά οξινος.
Κλείνοντας λοιπόν την παρούσα ανάρτηση καλύτερο είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν το πρωινό και όχι αμέσως μετά . Αυτό ειναι ενας γενικός κανόνας για καλύτερη στοματική υγιείνή. Εναλλακτικα περιμένετε 30 λεπτά μετά το πρωινό για να έχει επανέλθει η τιμή του pH του στοματος στα φυσιολογικά επίπεδα.
Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.
Ελπίζω να σας ενημέρωσα. Η γνώση είναι δύναμη!
Και μην ξεχάσετε να κανετε like στη σελίδα του οδοντιατρείου στο facebook.