Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Προληπτικές δράσεις σε νηπιαγωγεία και δημοτικά γίνονται και σήμερα γιατρέ;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι οι προληπτικές δράσεις που διοργανώνονται σε νηπιαγωγεια και δημοτικά σχολεία από τους τοπικούς Οδοντιατρικούς Συλλόγους.

Με τον όρο "προληπτικές δράσεις" εννοούμε τις προληπτικές εξετάσεις σε νηπιαγωγεία,δημοτικά αλλά ενίοτε και σε ΚΑΠΗ, που διοργανώνουν οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι.

Και τι γίνεται σε αυτές τις προληπτικές δράσεις γιατρέ; 


Στις προληπτικές αυτες δράσεις, πηγαίνουν οδοντίατροι, που ανήκουν στον τοπικό Οδοντιατρικό Σύλλογο και μιλάνε στα παιδιά για τη σημασία του βουρτσίσματος και της σωστής στοματικής υγιεινής.

Συνήθως μιλάμε για τα τερηδονοζούζουνα, τα οποία παίρνουν τις διαταγές τους από τη Δόνα Τερηδόνα, την κακιά μάγισσα!


Χρησιμοποιούμε ένα εκμαγείο για τη επίδειξη της στοματικής υγιεινής και του τρόπου βουρτσίσματος και στη συνέχεια ακολουθεί κλινική εξέταση, αδρή βέβαια, αλλά αρκετή για να διαγνωστούν διάφορα προβλήματα των δοντιών.

Πιο συγκεκριμενα βλέπουμε αν έχουν χαλάσει τα δόντια, πόσα δόντια έχουν χαλάσει, αν υπάρχουν ορθοδοντικά προβλήματα και φυσικά αν βουρτσίζει τα δόντια του το παιδάκι.

Όλα αυτά καταγράφονται σε ένα ειδικό έντυπο, το οποίο είναι διπλότυπο. Το ένα αντίτυπο δίδεται στους γονείς για να είναι ενήμεροι για την κατάσταση και τα οδοντιατρικά ευρήματα που βρήκε ο εξεταστής οδοντίατρος, και το δεύτερο αντίτυπο διατηρείται στο αρχείο.

Στη συνέχεια ο οδοντίατρος μπορεί να απαντησει σε διάφορες ερωτήσεις που απασχολούν τα παιδιά.

Γιατί όμως είναι σημαντικές αυτές οι προληπτικές δράσεις; 




 Οι προληπτικές αυτές δράσεις είναι ωφέλιμες για όλους τους εμπλεκόμενους :
1. Για τους οδοντιάτρους αλλά και τους Οοδντιατρικούς Συλλόγους είνσι ένας τρόπος να παράξουν επιστημονικό αλλά και κοινωνικό έργο, μια και ενημερώνουν τους γονείς αλλά και τα παιδιά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, και μάλιστα δωρεάν. Επίσης βοηθάν στο σχηματισμό μιας θετικής εικόνας για τον οδοντίατρο στο παιδί, και να μην συνδέσει το παιδί τον οδοντίατρο με τον πόνο.
2. Για τους γονείς είναι μια ευκαιρία για διάγνωση οδοντιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους, και ένα ερέθισμα για να αναζητήσουν οδοντιατρική βοήθεια πριν τα πράγματα χειροτερέψουν.
3. Για τα παιδιά είναι μια ευκαρία να ξεκινήσουν μια υγιή πρώτη γνωριμία με τον οδοντίατρο, σε έναν οικείο για αυτά χωρο, στο νηπιαγωγείο ή στο δημοτικό,χωρίς να πονάνε. Σε παιδάκια τα οποία είναι ντροπαλά και συνεσταλμένα, αυτό τα βοηθάει όταν έρθει η ώρα να πάνε στον οδοντίατρο.

Κλείνοντας τη σημερινή ανάρτηση, οι προληπτικές δράσεις αυτές μπορεί να ξενίζουν ή να αντιμετωπίζονται εχθρικά, τόσο από συναδέλφους όσο και από γονείς. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι είναι μια πολύ σημαντική κοινωνική δράση, και επειδή έχω συμμετάσχει σε πληθώρα τέτοιων, δε θα την άλλαζα με τίποτα.

Είναι ωραία να βλέπεις και να βοηθάς τις μελλοντικές γενιές. Και χωρίς να το ξέρω, μπορεί να συνάντησα μεθαυριανούς μου μελλοντικούς συναδέλφους!


Ελπίζω να σας ενημέρωσα!

Και μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook

(πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)


βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου