Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Γιατρε η σιελαντλια μου έκανε πληγή στο στόμα

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης αποτελεί η αντιμετώπιση ενός προβληματισμού κατά την κλινική πράξη, να ροκαλέσει η σιελαντλία πρόβλημα και μικροτραυματισμό στο χαλινό της γλώσσας.

Σιγά σιγά γιατρέ γιατί μας είπες πολλά πράγματα μαζί και πελαγώσαμε!



Έχετε δίκιο αγαπητοί αναγνώστες. Πάμε να τα δούμε από την αρχή ένα-ένα

Η σιελαντλία (ή σαλιορουφήχτρα) χρησιμοποιείται για τη διατήρηση ενός στεγνού πεδίου κατά τις οδοντιατρικές εργασίες.Με τη σιελαντλία είχαμε ασχοληθεί σε παλαιότερη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση)

Kοίτα μαμά! Η "σαλιορουφήχτρα"!

Σε ορισμένα άτομα η τοποθέτηση της σιελαντλιας μπορεί να προκαλέσει έναν ενοχλητικό μικροτραυματισμό στη βάση της γλώσσας όπου βρίσκεται ο χαλινός.

Υπάρχουν έδαφος του στόματος σαν και αυτό


 και έδαφος του στόματος σαν και αυτό


Στο τελευταίο μπορεί με την αναρρόφηση να αποροφηθεί η υγρασία οπότε να μπλέξει στο χαλινό σαν και την παρακάτω φωτογραφία

 Και όταν αφαιρεθεί, λιγάκι δια της βίας, να παραμείνει ελαφρώς ερεθισμενος και επώδυνος, σαν την παρακάτω φωτογραφία


Αυτή η μικροταλαιπωρία μπορεί να γίνει και δεν υπάρχει λόγος να θορυβηθείτε. Θα νιώσετε μια ενόχληση για λίγες ημέρες, η οποία θα περάσει από μόνη της. Δε χρειάζεται να βάλετε κάποιο φάρμακο, γιατροσόφι κτλ κτλ. Μόνο υπομονή θέλει.

Ο πόνος οφείλεται στην αρνητική πίεση που προκάλεσε στο χαλινό της γλώσσας η σιελαντλία. Ο τραυματισμός μοιάζει περίπου σαν μια "πιπιλιά!".

Κλείνοντας τη σημερινή ανάρτηση λοιπόν, η πληγή στο έδαφος της γλώσσας που οφείλεται στην αρνητική πίεση και το "ρούφηγμα" από τη σιελαντλία, είναι μια προσωρινή ταλαιπωρία. Υπομονή και θα περάσει!

Ελπίζω να σας ενημέρωσα!

Και μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook

(πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)


βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου