Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Γιατρέ..τι είναι αυτό το..καλαμάκι που ρουφάει το σάλιο μου;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι η οδοντιατρική αναρρόφηση ή αλλιώς το "καλαμάκι που ρουφάει το σάλιο" ή αλλιώς η "σαλιορουφήχτρα", για τα παιδιά-ασθενείς μας.

Τι κάνει η οδοντιατρική αναρρόφηση και γιατί τη χρειαζόμαστε;



Η οδοντιατρική αναρρόφηση πάρα το ότι ενοχλεί τους ασθενείς είναι πολύ σημαντική για τις οδοντιατρικές εργασίες.

Καταρχάς υπάρχουν δύο είδους αναρροφήσεις

1. Η απλή αναρρόφηση.

Η απλή αναρρόφηση είναι και η πιο συχνά αναγνωρίσιμη αναρρόφηση του ιατρείου


Kοίτα μαμά! Η "σαλιορουφήχτρα"!

Χρησιμεύει για να απομακρύνει το σάλιο και να διατηρεί στεγνό το περιβάλλον του στόματος. Σε πολλές οδοντιατρικές εργασίες όπως πχ στο σφράγισμα ή στον καθαρισμό εκτοξεύεται μείγμα νερού και αέρα. Αυτό γίνεται για να διευκολύνεται η κοπή των ιστών ή η αφαίρεση της πάκας και της πέτρας αλλά και η ψύξη των εργαλειών.





Αυτό όμως το νερό θα πρέπει να απομακρύνεται κάπως γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα γεμίσει το στόμα του ασθενούς και..θα τον πνίξουμε τον άνθρωπό!



Επίσης εκτός από το νερό μπορεί να έχουμε και κάποια αιμορραγία, οπότε κάπως θα πρέπει να απομακρυνθούν από το στόμα αυτά.

Έτσι λοιπόν η αναρρόφηση απομακρύνει όλα τα προαναφερθέντα από το στόμα.

Η σιελαντλία επίσης κρατάει στεγνό το περιβάλλον και στην περίπτωση των σφραγισμάτων.

Με τα σφραγίσματα έχουμε μιλήσει σε παλαιότερη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση).

Ειδικά τα άσπρα σφραγίσματα, τα οποία είναι ακόμα πιο ευαίσθητα στην υγρασία από τα μαύρα, εκτός από την απομόνωση και την απορρόφηση της υγρασίας με τη βοήθεια των τολυπίων βαμβακιού, χρησιμοποιείται και η σιελαντλία.



ΒΟΝUS : Ένα πολύ ωραίο σύστημα απομόνωσης, το οποίο κυριολεκτικά μαζεύει όλη την υγρασία, με πολύ βολικό τρόπο για τον ασθενή, είναι το σύστημα απομόνωσης ISOLITE.


To σύστημα απομόνωσης ISOLITE κουμπώνει στην υποδοχή της σιελαντλίας,υποκαθιστώντας την και ενισχύοντας τη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Περισσότερα για το σύστημα απομόνωσης ISOLITE, το οποίο χρησιμοποιώ στο ιατρείο και έχω μείνει κατευχαριστημένος, στο παρακάτω video


2. H Ισχυρή ή χειρουργική αναρρόφηση :

Η ισχυρή ή χειρουργική αναρρόφηση είναι η μεγάλη αδελφή της σιελαντλίας. Είναι πιο μεγάλη και πιο ισχυρή από τη σιελαντλία και χρησιμοποιείται είτε κατά τη διάρκεια του καθαρισμού για να μη γίνεται μούσκεμα ο ασθενής απο τη χρήση του υπέρηχου ή κατά την αφαίρεση μαύρων σφραγισμάτων για την απορρόφηση του υλικού ή στα χειρουργεία για την απομάκρυνση της αιμορραγίας.



Κλείνοντας η αναρρόφηση ή σιελαντλία είναι από τα βασικότερα βοηθητικά εξαρτήματα στη διάθεση του οδοντιάτρου, για να διατηρήσει καθαρό το στόμα και το πεδίο όπου δουλεύει, να δει καθαρά αλλά και να βοηθήσει τον ασθενή να αισθάνεται άνετα κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μια και ο ασθενής δε θα ανησυχεί ότι κινδυνεύει να πνιγεί από την υγρασία στο στόμα του.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα!

Και μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook

(πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)


βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου