Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Διαφορες μεταξύ καθαρισμού και της θεραπείας των νόσων των ούλων (ουλίτιδα-περιοδοντιτιδα)

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης και αναπαραγωγή από την αρθρογραφία μου στο site doctoranytime.gr (πατήστε εδώ για την ανάρτηση) αποτελούν οι διαφορές στη θεραπεία των νόσων των ούλων (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα) με τον απλό καθαρισμό των δοντιών


Όπως και τα δόντια μας έτσι και τα ούλα μας (περιοδοντικοί ιστοί δηλαδή ιστοί περί (γύρω) από το δόντι) είναι πολύ σημαντικά για τη στοματική μας υγεία, μιας και μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα που μπορούν, αν μείνουν αδιάγνωστα ή χωρίς τη σωστή θεραπεία, να οδηγήσουν στην απώλεια δοντιών, δηλαδή την εξαγωγή.
Φυσιολογικά τα ούλα μας έχουν ένα ροδοχροο-ροδοκόκκινο χρώμα, και ορισμένες φορές εμφανίζουν και στικτή υφή (όπως λένε τα βιβλία οδοντιατρικής όψη φλοιού πορτοκαλιού!).Όταν όμως δε βουρτσίζουμε με το σωστό τρόπο ή δεν αφιερώνουμε το σωστό χρόνο ή έχουμε καιρό να πάμε στον οδοντίατρο παρατηρούμε ότι το χρώμα των ούλων αλλάζει και γίνεται πιο κόκκινο και ίσως σε ορισμένα σημεία φουσκώνουν τα ούλα. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται και από εμφάνιση αιμορραγίας κατά το βούρτσισμα.

Υγιή Ούλα και ούλα που πάσχουν


Αυτό θα αποτελέσει καμπανάκι για να πάρουμε τον οδοντίατρο και να κλείσουμε ένα ραντεβού για καθαρισμό. Για να αφαιρέσει την πέτρα και την πλάκα που έχει συσσωρευτεί ανάμεσα στα δόντια μας ή μεταξύ δοντιού και ούλου (και για αυτό ματώνουν τα ούλα). Αυτός είναι ο καθαρισμός

Αν όμως ο καθαρισμός δεν μπορεί να γίνει σε ενα ραντεβού, γιατί έχουμε πολύ φλεγμονή ή γιατί έχουμε πολύ πέτρα πρέπει να γίνει και τοπική αναισθησία για την αφαίρεση όλης της πλάκας και της πέτρας και να γίνει σε δύο ραντεβού. Αυτή είναι η θεραπεία ουλίτιδας. Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή των ούλων, αλλά δεν έχουν γίνει μόνιμες βλάβες, δηλαδή μετά τον καθαρισμό από την ουλίτιδα έχουμε πλήρη υγεία.

Όταν όμως η ουλίτιδα είναι χρόνια κατάσταση τα ίδια τα μικρόβια που την προκαλούν και μαλιστα πιο ισχυρά “ξαδερφάκια τους”, ξεκινάνε και δημιουργούν βλάβη στο κόκαλο κάτω από το επίπεδο των ούλων (καταστρέφουν το κοκαλο). Έτσι ξεκινάει μια κατάσταση που λέγεται περιοδοντίτιδα.Έτσι τα ούλα σταδιακά πέφτουν, μια και το κόκαλο στο οποίο ακουμπάνε απορροφάται, τα δόντια μιας και δεν έχουν αρκετό κόκαλο ξεκινάνε να κουνιούνται και να μετακινούνται και κάποια στιγμή κουνιούνται τόσο πολύ τα δόντια που αναγκαζομαστε να προχωρήσουμε σε εξαγωγή.
Η περιοδοντίτιδα είναι αθόρυβος εχθρός, μιας και δε φαίνεται η ύπαρξη και η έκταση της βλάβης όπως π.χ στην τερηδόνα που φαίνεται ότι έχει χαλάσει το δόντι μιας και έχει μαυρίσει.

Πώς αντιμετωπίζουμε την περιοδοντίτιδα;

Με περιοδοντική θεραπεία. Κάνουμε αναισθησία και καθαρίζουμε κάτω από τα ούλα, απομακρύνοντας κατεστραμένους ιστούς και μικρόβια. Έτσι αφήνουμε τα ούλα να σφίξουν γύρω από ένα καθαρό δόντι, και να μειώσουν την κινητικότητα του. Συνήθως η θεραπεία περιοδοντίτιδας γίνεται ανά τεταρτημόριο, δηλαδή ανά τέταρτο του στόματος άρα παίρνει 4 ραντεβού.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ: Όταν κάνουμε τη θεραπεία περιοδοντίτιδας δεν επανερχόμαστε σε πλήρη υγεία, μιας και το κόκαλο δεν μπορεί να ξαναγίνει. Έχουμε πάντα θεραπευμένη περιοδοντίτιδα. Άρα πρέπει ανά εξάμηνο να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο για προληπτική θεραπεία (επανάκληση ή recall), όπου επαναλαμβάνεται η διαδικασία ανάλογα με τη βαρύτητα της.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνετε γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά στην κοστολόγηση μεταξύ καθαρισμού (1 ραντεβού), θεραπείας ουλίτιδας (2 ραντεβού) και θεραπείας περιοδοντίτιδας (4-5 ραντεβού).

Ελπίζω να σας ενημέρωσα. Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου