Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Γιατρέ είναι κακό να βουρτσίζω δυνατά;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι μια λανθασμένη πεποίθηση που έχει γίνει συνήθεια στην καθημερινότητα των ασθενων.


"Το δυνατό βούρτσισμα κάνει καλό γιατί καθαρίζει καλύτερα τα δόντια."
+Bonus "Για αυτό χρησιμοποιώ και σκληρή οδοντόβουρτσα.Για να είμαι σίγουρος ότι καθαρίζουν καλά!"



Σωστός γιατρέ;



Όχι αγαπητέ ασθενή/αναγνωστη του παρόντος ιστολογίου.Έκανες δύο στα δύο λάθη.Τα οποία αν συνεχίζεις να τα κάνεις θα κάνεις μεγαλύτερη ζημιά στα δόντια σου.

Πάμε στον πρώτο μύθο ο οποίος τείνει να μην ξαναακουστεί

"Το να βουρτσίζεις με σκληρή οδοντοβουρτσα,καθαρίζουν καλύτερα τα δόντια"

Αυτό είναι λάθος διότι αν βουρτσίζουμε με σκληρή οδοντόβουρτσα προκαλούμε βλάβη τόσο στους μαλακούς ιστους δηλαδή στα ούλα όσο και στους σκληρούς ιστους δηλαδή τα δόντια,μια και η σκληρή οδοντόβουρτσα είναι πολύ..σκληρή για τα δόντια σας!Προκαλεί βλάβες,τα χαλάει δηλαδή.Για την ακρίβεια κάνει περισσότερο κακό από ότι καλό,μια και ναι μεν απομακρυνει τις τροφές,την πέτρα,τα υπολείμματα τροφών αλλά τραυματίζει δόντια και ούλα.Για αυτό συστήνεται μια μέτρια οδοντόβουρτσα,το οποίο και αυτό στο εξωτερικό ξεκινάει και αλλάζει και συστήνουν μόνο μαλακές οδοντόβουρτσες.

Εδώ φυσικά είναι Ελλάδα,οπότε η μέτρια μας κάνει.

Πάμε στον δεύτερο μύθο

"Το δυνατό βούρτσισμα κάνει καλό γιατί καθαρίζει καλύτερα τα δόντια"

Δείτε το παρακάτω video.



Τι παρατηρήσατε;Ότι όλοι κοιτάνε έντονα την κυρία που βουρτσίζει τόσο δυνατά τα δόντια.Δεν χρειάζεται τόσο δυνατά.Κινδυνεύετε να τραυματίσετε τα ούλα σας τόσο από τον έντονη τριβή όσο και από το να σας ξεφύγει η οδοντόβουρτσα(όπως υπάρχει η στραβοκλωτσιά έτσι υπάρχει και η ...στραβοβουρτσιά).

      

  Το έντονο και βούρτσισμα προκαλεί τραυματισμό στα ούλα.Έτσι τα ούλα πέφτουν (επιστημονικά ο όρος λέγεται υφίζηση) ειδικότερα στα σημεία των κυνοδόντων.
Περίπου σαν και την παρακάτω φωτογραφία



 όπου ξεκινάει να "πέφτει" το ούλο στην περιοχή του κυνόδοντα.Και όταν "πέσει",δεν ξαναανεβαίνει!


"Βέβαια πως μπορούμε να ελέγξουμε πόση δύναμη βάζουμε κατά το βούρτσισμα;"




Έχει βγει μια οδοντόβουρτσα η οποία λέγεται Wisdom Click.Και όταν λέω έχει βγει,δεν εννοώ φυσικά τώρα.Στην ευρώπη λέγεται Jordan Click και η εταιρεια υπάρχει για καμια 70αρια χοντρικά χρόνια.


 Εικόνα της οδοντόβουρτσας.Ναι υπάρχει και σε μπλε..!


  Η οδοντόβουρτσα αυτή είναι καλή,διότι όταν εφαρμόζει ο βουρτσίζων(!) μεγάλη δύναμη και πίεση,λυγίζει ελαφρώς για να του δείξει ότι πρέπει να βάζει λιγότερη δύναμη.Ετσι σταδιακά ο ασθενής μαθαίνει να ελέγχει τη δύναμή του.

Η οδοντόβουρτσα αυτή υπάρχει στα φαρμακεία και κοστίζει περίπου 5-6 ευρώ.Είναι μια καλή αρχή για να μάθει κάποιος να μη βάζει τόση πολύ δύναμη όταν βουρτσίζει.

ΠΡΟΣΟΧΗ I:  Αν δε βάζετε υπερβολική δύναμη όταν βουρτσίζετε,δεν χρειάζετε να αγοράσετε τη συγκεκριμένη οδοντόβουρτσα.Δε σημαίνει ότι είναι η καλύτερη της αγοράς.Απλά είναι μια πολύ καλή επιλογή για την αντιμετώπιση μιας συγκεκριμένης κατάστασης,του να βάζει κανείς υπερβολική δύναμη όταν βουρτσίζει και να κινδυνεύει να προκαλέσει βλάβη σε δόντια και ούλα.Για την επιλογή της οδοντόβουρτσας μιλήστε με τον οδοντίατρό σας.Θα χαρεί να σας ενημερώσει.

 ΠΡΟΣΟΧΗ II:  Δεν έχω κανένα νόμιμο ή παράνομο συμφέρον για να σας ωθήσω να αγοράσετε τη συγκεκριμένη οδοντόβουρτσα πλην το δικό σας συμφέρον.Αν θεωρείτε ότι η τιμή είναι υπερβολική σε σχεση με μια οδοντόβουρτσα του εμπορίου,σκεφτείτε ότι το σφράγισμα που μαθηματικά βέβαια θα χρειαστεί να κάνετε στο μέλλον,λόγω της βλάβης θα κάνει γύρω στα 40-60 ευρώ!

Ελπίζω να σας ενημέρωσα!Περιμένω τα σχόλιά σας.

Καλά βουρτσίσματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου