Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Αλληλεπίδραση οδοντόκρεμας και αντιμικροβιακού ή φθοριούχου διαλύματος

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι η αλληλεπίδραση που μπορεί να γίνει μεταξύ της οδοντόκρεμας και των στοματικών διαλυμάτων είτε αυτά είναι αντιμικροβιακά είτε αυτά είναι φθοριούχα.

Ερέθισμα για την παρούσα ανάρτηση μου έδωσε μια ενημέρωση από την κα Λιώνη, product manager της Pharmathen, αλλά και του κου Μπελεχα, product manager της Colgate,αμφοτερους τους οποίους ευχαριστώ για τις γνώσεις και την μεταδοτικότητα του λόγου τους.

Όπως έχουμε πει παλαιότερα για τα στοματικά διαλύματα (πατήστε εδώ για την αντίστοιχη ανάρτηση) χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες,τα απλά φθοριούχα και τα αντιμικροβιακά στοματικά διαλύματα. Τα φθοριούχα περιέχουν φθόριο σε διάφορες περιεκτικότητες ενώ τα αντιμικροβιακά διαλύματα περιέχουν κάποιον αντιμικροβιακό παράγοντα.

Η τυπική οδοντόκρεμα δεν προκαλεί πρόβλημα στα φθοριούχα στοματικά διαλύματα και απλά θα πρέπει να μην καταναλώσουμε νερό ή φαγητό ύστερα από το βούρτσισμα και τη χρήση διαλύματος για να παραμείνει το φθόριο αρκετή ώρα σε επαφή με τα δόντια μας ωστε να οδηγήσει στο σχηματιμό φθοριο-απατίτη,μιας δομής που προστατεύει τα δόντια από τη βλαπτική δράση των μικροβίων της στοματικής κοιλότητας.

Πάμε να δούμε τι αλλάζει όταν χρησιμοποιούμε ένα αντιμικροβιακό στοματικό διαλυμα.

Η πιο γνωστή αντιμικροβιακή ουσία που βρίσκουμε στα φαρμακεία είναι η χλωρεξιδίνη, με κύριο εκπρόσωπο το σκευασμα chlorexil, σε διάφορες περιεκτικότητες.

Aν χρησιμοποιήσουμε το chlorexil, με μια οδοντόκρεμα η οποία περιέχει sls (sodium laryl sulfate), τότε αυτό δε θα δράσει. Mε το sls είχαμε ασχοληθεί σε παλαιότερη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση). Είναι ενα απορρυπαντικό που χρησιμοποιείται στις περισσότερες οδοντόκρεμες. Έρευνες έχουν δείξει (πατήστε εδώ για την πηγή) ότι αν χρησιμοποιηθεί η χλωρεξιδίνη με μια οδοντόκρεμα που περιέχει sls τότε λόγω χημικών αντιδράσεων που πραγματοποιουνται από την αλληλεπίδραση των δύο προϊόντων, η χλωρεξιδίνη καθίσταται ανενεργή. Θα πρέπει να μεσολαβήσει ένα διάστημα τουλάχιστον 30 λεπτών από το βούρτσισμα για να χρησιμοποιηθεί το στοματικό διάλυμα που περιέχει χλωρεξιδίνη, και πάλι με αμφίβολα αποτελέσματα.

Φανταστείτε δηλαδή σκηνικό: Είναι βράδυ, πλένετε δόντια και περιμένετε μισή ωρα μέχρι να χρησιμοποιήσετε στοματικό διάλυμα. ΠΟΤΕ-ΚΑΝΕΝΑΣ!!


Και τότε γιατρέ τι εννοείς; Άχρηστη είναι η χλωρεξιδίνη;




Όχι βεβαια αγαπητοί μου αναγνώστες. Η χλωρεξιδίνη είναι μια πολύ καλή και δοκιμασμένη αντιμικροβιακή ουσία για την αντιμετώπιση στοματικών προβλημάτων. Απλά θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικα και μόνο με μια οδοντόκρεμα που δεν περιέχει sls.Και υπάρχουν τέτοιες οδοντόκρεμες στο φαρμακείο.

Αν θελουμε να πάμε σε άλλα αντιμικροβιακά διαλύματα,κάθε εταιρία που ασχολείται με τα οδοντιατρικά έχει το δικό της αντιμικροβιακό διαλυμα, και εσχάτως και τη δική της οδοντόκρεμα, η οποία περιέχει τον αντιμικροβιακό παράγοντα σε διαφορετικπή περιεκτικότητα (πιο χαμηλή) ή αν δεν το περιέχει, περιέχει συστατικα τα οποία συνεργάζονται και δεν αδρανοποιούν τον αντιμκροβιακό παράγοντα. Παράδειγμα είναι η GUM(Gum οδοντοκρεμα και στοματικο διάλυμα), η Colgate(Perioguard οδοντοκρεμα και στοματικο διάλυμα), η Pierre Fabre Pharmaceuticals(Arthodont οδοντοκρεμα και στοματικο διάλυμα Eludril), η Intertrade(Therasol οδοντοκρεμα και στοματικο διάλυμα), η Intermed (Chlorexil-F οδοντοκρεμα και Chlorexil στοματικο διάλυμα) και άλλες.


Και το Listerine γιατρέ;





 Σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβιογραφία το Listerine δεν αλληλεπιδρά με το sls, οπότε η χρήση του με οποιαδήποτε οδοντόκρεμα, ακόμα και αυτές που περιέχουν sls, δεν προκαλεί πρόβλημα στην αποτελεσματικότητα του.


Κλείνοντας την παρούσα ανάρτηση θα ήθελα άλλη μια φορά να σας επιστήσω την προσοχή στο ότι δεν είναι όλες οι οδοντόκρεμες ίδιες, ούτε όλα τα στοματικά διαλύματα ίδια.

Καλό είναι να ρωτάτε τον οδοντίατρο σας για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την οδοντόκρεμα, το αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα και το πρωτόκολλο στοματικής υγιεινής που χρησιμοποιείτε.

 Η γνώση είναι δύναμη!

Ελπίζω να σας ενημέρωσα!

Και μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook

(πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)


βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου