Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Απο τι γίνονται και πως γίνονται οι μασέλες?

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι τα στάδια κατασκευής των ολικών οδοντοστοιχιών ή αλλιώς μασελών.

Με τις "μασέλες" είχαμε ασχοληθεί σε πολλές παλαιότερες αναρτήσεις. Πιο συγκεκριμένα είχαμε ασχοληθεί

1. Με τον ορισμό τους (πατήστε εδώ για τον ορισμό της ολικής οδοντοστοιχίας )
2. Με τον τρόπο που "γεμίζουν" όταν χάνουν τη σταθερότητα τους και "παίζουν" μέσα στο στόμα (πατήστε εδώ για την ανάρτηση περί "γεμίσματος" των οδοντοστοιχιών)
3. Με τις συγκρατητικές κρέμες ή αλλιώς κόλες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σταθεροποιηθούν καλύτερα στο στόμα όταν ξεκινήσουν να "παίζουν" (πατήστε εδώ για την ανάρτηση περί συγκρατητικών κρεμών)
4. Με το πως επιδιορθώνονται όταν και αν σπάσουν (πατήστε εδώ για την ανάρτηση περί επιδιόρθωσης ολικών οδοντοστοιχιών)
5. Με το πως επιδιορθώνονται τα δόντια τους όταν φαγωθούν χωρίς να χρειάζεται αντικατάσταση όλη η μασέλα (πατήστε εδώ για την ανάρτηση για αλλαγή φθαρμένων δοντιών σε ολική οδοντοστοιχία)
αλλά και τέλος
6. Αν γίνεται φλεγμονή στο στόμα ή κάποια επικίνδυνη κατάσταση από τη χρήση των μασελών (πατήστε εδώ για την αναρτηση περί φλεγμονής από ολική οδοντοστοιχία).

Το κυριότερο όμως, δεν είχαμε ασχοληθεί με τα βήματα που χρειάζονται για να γίνει η ολική οδοντοστοιχία. Το κενό αυτό θα κλείσει με τη σημερινή ανάρτηση!

Βλέπουμε στη παρακάτω φωτογραφία ένα στόμα χωρίς δόντια.





Και η μεγάλη εικόνα



Παρατηρούμε ότι χωρίς τις ολικές οδοντοστοιχίες οι μαλακοί ιστοί (μάγουλα,χείλη) δεν υποστηρίζονται, με αποτέλεσμα να είναι ακόμα πιο ορατές οι ρητίδες του ατόμου και η ηλικία του

Πώς γίνεται όμως η κατασκευή των ολικών οδοντοστοιχιών;





Καταρχήν παίρνουμε ένα αποτύπωμα του στόματος, δηλαδή μια απεικόνιση του στόματος.



 
Με την τεχνική λήψης αποτυπώματος και το τι είναι αποτύπωμα έχουμε ασχοληθεί σε παλαιότερη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση για το τι ειναι αποτύπωμα)

Μπορεί να χρειαστεί και η κατασκευή ατομικού δισκαρίου (εξατομικευμένου από το πρώτο αποτύπωμα) για να πάρουμε ένα δεύτερο αποτύπωμα, προκειμένου να καταγραφούν με λεπτομέρεια όλα τα ανατομικά σημεία



Στη συνέχεια μπορεί αν είναι καλό το αποτύπωμα να γίνει μια βασική πλάκα με κέρινα ύψη.

Ωπα γιατρέ..σε έχασα!



Συγνώμη..επαναδιατυπώνω!

Αν είναι καλό το αποτύπωμα, θα κατασκευαστεί από το αποτύπωμα η βαση της οδοντοστοιχίας από φωτοπολυμεριζόμενο πλαστικό, στο οποίο θα υπάρχουν στρατηγικά τοποθετημένα κεριά, εκεί που θα μπουν τα δόντια



Βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία το θερμοπλαστικό υλικό που χρησιμοποιείται σαν βάση (πιο ροζ) και εκεί που είναι τα δόντια το κερί (πιο ανοικτό κόκκινο)


Στη συνέχεια βάζουμε και τα δόντια και ελέγχουμε τις φωνητικές λειτουργίες. Ελέγχουμε δηλαδή αν μπορεί να μιλήσει ο ασθενής και να πει διάφορες λέξεις που περιέχουν σύμφωνα όπως το σίγμα πχ ΜΙσσισιπής!




Τέλος η βασική πλάκα με τα δόντια, πάει για αποκήρωση όπου τα κεριά λιώνουν και ενσωματώνονται τα δόντια στο πλαστικό και κολλάνε σε υψηλές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας



Στη συνεχεια τη δίνουμε στhν ασθενή και λέμε να τη φοράει όσο περισσότερο μπορεί για λίγες μέρες. Βλέπετε όμως πως ήδη η μασέλα φορεμένη στηρίζει τα μάγουλα και τα χείλη






 
Ειδοποιούμε ότι μέχρι να τη συνηθίσει μπορεί να ενοχλήσει τοπικά (Σαν ένα καινούριο παπούτσι, που "χτυπάει" λιγο μεχρι να προσαρμοστεί το πόδι μας) και στο επόμενο ραντεβού τροχίζουμε την οδοντοστοιχία ελαφρά εκεί που ενοχλεί.

Αφήνουμε την ασθενή και μπορεί το ραντεβού να επαναληφθεί εαν την πονέσει.

Αλλιώς..πολλά χαμόγελα!


Ελπίζω να απομυθοποίησα λίγο τα στάδια κατασκευής της ολικής οδοντοστοιχίας (μασέλας)!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου