Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Φθορίωση.. Part II..

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι η φθορίωση, δηλαδή η τοπική εφαρμογή φθορίου στα δόντια.

Επειδή βιαζόμουν να ξαναρχίσω τις αναρτήσεις η ανάρτηση αυτή δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα!
Οι επόμενες θα δημοσιεύονται κάθε Τετάρτη

Με τη φθορίωση είχαμε ασχοληθεί σε παλαιότερη (για την ακρίβεια μια από τις πρώτες αναρτήσεις του ιστολογίου) ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση).

Για το πώς δρα το φθόριο στα δόντια έχουμε επίσης αναφερθεί σε παλαιότερη ανάρτηση (πατήστε εδώ για τον τόπο δράσης του φθορίου

Η φθορίωση των δοντιών ήταν και το θέμα της ομιλίας μου στο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο που έγινε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε (14-16/11/2014) στη Θεσσαλονικη




 Τι πρέπει να ξέρουμε για τη φθορίωση των δοντιών;


Οι ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση τερηδονικών βλαβών, μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από την ένταξη τους σε ένα προληπτικό πρόγραμμα επανελέγχου και φθοριώσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ακόλουθες ομάδες :
  • ιστορικό τουλάχιστον 2 νέων τερηδονικών βλαβών τα προηγούμενα χρόνια
  • κακή στοματική υγιεινή
  • ορθοδοντική θεραπεία(πλεον η ορθοδοντική ενηλίκων είναι αρκετά συχνό φαινόμενο)
  • πολλές γέφυρες, στεφάνες δοντιών και άλλες προσθετικές αποκαταστάσεις
  • ξηροστομία ή έλλειψη σάλιου (από φάρμακα, ακτινοβολία ή ασθένειες)
  • εκτεθειμένες ρίζες (π.χ. λόγω περιοδοντίτιδας)
  • διατροφή με υψηλά επίπεδα ζάχαρης ή υδατανθράκων, και ιδιαίτερα μεταξύ των κύριων γευμάτων
  • σωματική ή νοητική υστέρηση 
  • καθόλου ή ελλιπή πρόσβαση σε οδοντιατρική φροντίδα
  • Παραμονή σε περιβάλλον που έχει ουσίες που καταστρέφουν τα δόντια πχ πτητικά αέρια σε βιομηχανίες χρωμάτων,δοκιμαστές κρασιού,επαγγελματίες κολυμβητές κ.α. 
ΠΡΟΣΟΧΗ





Τα οφέλη της φθορίωσης μπορούν να εκμεταλευτούν και οι ενήλικες, όχι μόνο τα παιδιά!!


Και σύμφωνα με μελέτη (για την ακρίβεια τη διπλωματική μου μελέτη), αποτελεσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο 34ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο

  • Το 40 % των οδοντιάτρων του δείγματος δεν προτείνει φθορίωση στους ενήλικες ασθενείς του, μια και θεωρεί αυτή τη διαδικασία περιττή ή και μη ευκολα αποδεκτή από τους ασθενείς
  • Το 45% των οδοντιατρων του δείγματος θεωρεί ότι καμιά ομάδα ενηλίκων ασθενών δε χρειάζεται παραπάνω φθορίωση στο οδοντιατρείο!

Καλά γιατρέ γιατί χρειάζονται οι ενήλικες τοπική εφαρμογή φθορίου;


Αν ο οποιοσδήποτε ενήλικας ανήκει σε ομάδα υψηλού ή μέτριου τερηδονικού κινδύνου, τότε είναι πιο πιθανό να αναπτύξει τερηδόνες στο κοντινό μέλλον. Και όταν λέμε κοντινό δε λέμε σε άξονα 1 ή δύο χρόνων (ποιος-ζει-ποιος-πεθαίνει-και-βλέπουμε-γιατρέ!) αλλά σε άξονα 6 μηνών!

Άρα η τοπική εφαρμογή φθορίου βοηθά στην προληπτική αντιμετώπιση των ασθενών και στη μείωση του κόστους θεραπείας. 

Στα παιδιά και στους εφήβους η προληπτική εφαρμογή φθορίου έχει ενταχθεί στα πράγματα που ζητάνε οι ασθενείς από τη θεραπεία. Στους ενήλικες όχι ακόμα, διότι δεν έχει γίνει η κατάλληλη επιμόρφωση και κινητοποίηση του κοινού (social awareness). Με αποτέλεσμα όταν το προτείνει ο οδοντίατρος , να αντιμετωπίζεται σαν υπερθεραπεία που σκοπό έχει να αυξήσει το εισόδημα του και όχι σαν θεραπεία με γνώμονα το καλό του ασθενούς!

 

Με τη σημασία της προληπτικής αντιμετώπισης έχουμε ασχοληθεί σε παλαιότερη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση Η οικονομική κρίση και η οδοντιατρική περίθαλψη). Είναι από τα πράγματα που στην εποχή μας, λόγω κρίσης και οικονομικής στενότητας έχουν περιοριστεί δραματικά.


Όλα αυτά πρέπει να προβληματίσουν, πρωτίστως εμάς τους οδοντιάτρους, που είμαστε υπεύθυνοι για την παροχή στοματικής υγείας.

Την επόμενη εβδομάδα θα ασχοληθούμε με τις επιπτώσεις του φθορίου στο στόμα και στη γενική υγεία του οργανισμού και θα προσπαθήσουμε να δούμε κάποιους από τους μύθους για το φθόριο με κριτική ματιά.


Ελπίζω να σας ενημέρωσα. Καλά βουρτσίσματα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου