Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Υπάρχουν άλλα υλικά εμφυτευμάτων εκτός από τιτάνιο;

Καλημέρα.Πρωταπριλιά σήμερα και προσοχή στα ψέματα!

Θεμα της σημερινής μας ανάρτησης αποτελούν και πάλι τα εμφυτεύματα.Και η διερεύνηση αν υπάρχουν άλλα υλικά εμφυτευμάτων εκτός από το τιτάνιο.

Για τα εμφυτεύματα είχαμε μιλήσει σε δύο διαδοχικές αναρτήσεις. Στην πρώτη είχαμε μιλήσει γενικά για το τι είναι εμφυτεύματα(πατήστε εδώ για την ανάρτηση) ενώ στη δεύτερη για τις συνηθεις ερωτήσεις σχετικά με τα εμφυτεύματα(πατήστε εδώ για την ανάρτηση)

Είχαμε πει τότε ότι το υλικό εκλογής για τα εμφυτεύματα είναι το τιτάνιο,μια και έχει την ικανότητα να γίνεται ένα(δηλαδή να οστεονεσωματώνεται) στο κόκαλο.

Υπάρχουν όμως άλλα υλικά εμφυτευμάτων εκτός από το τιτάνιο;


Η απάντηση είναι ναι.

Υπάρχουν τα κράματα ζιρκονίου,τα οποία καταλαμβάνουν,ακόμα,τη μερίδα του λέοντος στην κατηγορία "μη τιτανιούχα εμφυτευματα".

Εκτός από τα παραπάνω,υπάρχουν και άλλα κράματα μετάλλων που τώρα ξεκινούν δειλά-δειλά να εφαρμόζονται πρωτόκολλα τοποθέτησης πχ κράματα βαναδίου που έχει ακόμα μεγαλύτερη οστεονενσωμάτωση από το τιτάνιο.Αυτά θα αποτελέσουν το μέλλον,και πιθανώς θα γραφτεί και για αυτά μια ανάρτηση.

Πάμε πίσω στα εμφυτεύματα ζιρκονίου.Τα εμφυτεύματα αυτά αποτελούνται είτε εξ'ολοκλήρου από ζιρκόνιο ή το πάνω μέρος(abutment ).Και εξηγούμαι μεσω της παρακάτω εικόνας



Από αριστερά βλέπετε το κλασικό εμφύτευμα τιτανίου,στη μέση το εμφύτευμα τιτανίου με το πάνω μέρος από κεραμικό υλικό(ζιρκόνιο),και στη δεξιά μεριά το εξ'ολοκλήρου κεραμικό εμφύτευμα ζιρκονίας.

Γιατί γίνεται αυτό και ποιος ο λόγος;

Πρώτα-πρωτα η εξέλιξη.Αν βρούμε κάτι καλυτερο,γιατί να μη χρησιμοποιηθεί;Η αλήθεια είναι ότι τα κεραμικά εμφυτεύματα δίνουν καλύτερα αποτελέσματα στην αισθητική ζώνη,δηλαδή στα πρόσθια δόντια.Όταν τα ούλα είναι λεπτά σε πάχος ή όταν έχουμε μια μικρή υφίζηση μετά την τοποθέτσηση του εμφυτεύματος δεν έχουμε την αντιαισθητική γκρίζα απόχρωση του βλεννογόνου

                                                                                                                      Πηγή


Eπίσης έχουν συγκρίσιμα με τα εμφυτεύματα τιτανίου οστεοενσωμάτωση,σύμφωνα με μελέτες.


Και γιατί δεν βάζουμε μόνο τέτοια;Γιατί έχουμε ακόμα τα αντιαισθητικά γκρίζα;

Γιατί το τιτάνιο ακόμα είναι αξεπέραστο σαν υλικό.Και δέχεται μεγάλες αποκαταστάσεις σε αντίθεση με τα εμφυτεύματα ζιρκονίας,και έχει καλύτερα ποσοστά μακροχρόνιας διατήρησης στο στόμα και είναι πιο πολύ μελετημένο σε σχέση με τα εμφυτεύματα ζιρκονίας.


Κλεινοντας υπάρχουν και άλλα υλικά,εκτός από το τιτάνιο,για τα εμφυτεύματα.Ακόμα όμως τα εμφυτεύματα τιτανίου αποτελούν το μέτρο σύγκρισης και έχουν βάλει ψηλά τον πήχη,για τα άλλα υλικά.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου