Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ποια οδοντόκρεμα είναι η καλύτερη;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι οι οδοντόκρεμες.

Μια από τις συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνουν οι ασθενείς είναι ποιά οδοντόκρεμα είναι καλύτερη.

Η απάντηση στο συγκεριμένο ερώτημα δεν είναι απλή γιατί εξαρτάται από κάποιες παραμέτρους.

Οι κυριότερες είναι η κατάσταση του στόματος ή το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ασθενής αλλά και η ενημέρωση του κάθε οδοντίατρου σχετικά με τις οδοντόκρεμες που κυκλοφορούν.

Πάμε να δούμε μία-μία τις παραμέτρους:

1. Η κατάσταση του στόματος.

 Ένας ασθενής ο οποίος βουρτσίζει καθημερινά δύο φορές την ημέρα και κάνει και μεσοδόντιο νήμα,και στο στόμα του δεν έχει πολλά σφραγίσματα ή έχει να κάνει κάποια καινούρια τερηδονική βλάβη πάνω από ένα χρόνο και βρίσκεται σε σύστημα επανάκλησης,δηλαδή επισκέπτεται το γιατρό κάθε έξι μήνες ή έναν χρόνο δε χρειάζεται να πάρει κάποια συγκεκριμένη οδοντόβουρτσα.

Κυριολεκτικά όποια του κάνει κλικ στο μάτι και του αρέσει,ας την πάρει.

             

Η παραπάνω περιγραφή σκιαγραφεί το πορτρέτο του συνειδητοποιημένου ασθενή ο οποίος δεν έχει πολλά προβλήματα με τα δόντια του.Δυστυχώς βέβαια οι ασθενείς που εμπίπτουν στην παραπάνω περιγραφή δεν είναι τόσο πολλοί όσο θα θέλαμε.

Αν ο ασθενής έχει πρόβλημα με πολλές τερηδόνες,τότε πρέπει να διερευνήσουμε που οφείλεται αυτό.Μπορεί πχ να οφείλεται σε κατανάλωση πολλών καφέδων με ζάχαρη,αναψυκτικών ή γλυκών.Μπορεί να οφείλεται στο γεγονό ότι δεν βουρτσίζει επαρκώς ή με σωστό τρόπο ή τέλος σε μια κατάσταση πχ ξηροστομία,ελαττωμένη δηλαδή ποσότητα σάλιου,η οποία μπορεί να οφείλεται σε ασθένεια ή σε κάποια φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει.
Αυτοί οι ασθενείς,εκτός  από συχνές επανεξετάσεις πχ ανά τέσσερις μήνες και όχι ανά έξι,πρέπει να πάρουν κάποιες φαρμακευτικές οδοντόκρεμες που έχουν περισσότερο φθόριο από το κανονικό.Φυσιολογικά οι οδοντόκρεμες των ενηλίκων περιέχουν μέχρι 1450 ppm(μέρη στο εκατομμύριο) φθόριο.Αυτές οι "ειδικές φθοριούχες" οδοντόκρεμες περιέχουν 2500 ή 5000ppm φθορίου.Τέτοια είναι η Duraphat από την Colgate.

Αν ο ασθενής έχει πρόβλημα με τα ούλα,δηλαδή περιοδοντίτιδα,υπάρχουν φαρμακευτικές οδοντόκρεμες για την αντιμετωπιση του μικροβιακού φορτίου.Οι οδοντόκρεμες αυτές περιέχουν,εκός από τρiclosan(το οποίο είναι αντι-μικροβιακός παράγοντας και υπάρχει σε αρκετές οδοντόκρεμες),και άλλους αντιμικροβιακούς παράγοντες όπως χλωρεξιδίνη ή άλλες ουσιες πχ αιθέρια έλαια.

Τι πρέπει να προσέχουμε όμως;Η χλωρεξιδίνη και γενικά τα στοματικά διαλύματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αμέσως μετά το βούρτσισμα,όταν η οδοντόκρεμα περιέχει τη δραστική ουσία sls(sodium lauryl sulfate).Το sls είναι καθαριστικό και χρησιμοποιείται σε διάφορα απορρυπαντικά αλλά και στος οδοντόκρεμες. Είχε γίνει μια μεγάλη συζήτηση πριν από λίγα χρόνια στο εξωτερικό σχετικά με τη σύνθεση της οδοντόκρεμας(η οποία στην Ελλάδα πέρασε και δεν ακούμπησε,λίγοι οδοντίατροι είναι ενήμεροι,κυρίως από το χώρο του πανεπιστημίου και όχι πάντα),με συνεπακόλουθη δαιμονοποίηση της δραστικής ουσίας sls.

To αποτέλεσμα ήταν να παράγονται πλεον οδοντόκρεμες χωρίς sls,φυσικά με ελαφρώς μεγαλύτερο κόστος.

Το sls δεν έχει σαφεις αντενδείξεις ούτε πρέπει να δαιμονοποιείται.Κάποιες οδοντόκρεμες το έχουν και κάποιες δεν το έχουν.Απλά συνίσταται να μην το χρησιμοποιούν άτομα με ιστορικό ξηροστομίας ή βλεννογονίτιδας γιατί μπορεί να επιτείνει τον πόνο κατά το βούρτσισμα καθώς και στην οξεία φάση των αφθών.

 2.Η ενημέρωση του οδοντιάτρου σχετικά με τις οδοντόκρεμες που κυκλοφορούν

                          

Αυτο δυστυχώς είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία.Κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα,αλλά πρακτικά λίγοι οδοντίατροι μπαίνουν στη διαδικασία να ενημερωθούν γιατί-σιγά-τι-είναι-μια-οδοντόκρεμα.Επίσης η ενημέρωση γίνεται είτε στα πλαίσια κάποιου συνεδρίου,όπου αρκετοί πέφτουν πάνω στα δείγματα σαν να είναι στο μπουφέ με τα γλυκά(παλαιότερα το έκανα και εγω,για να μην βγάζω την ουρά μου απέξω) ή στηρίζονται στην ενημέρωση αραιά και πού από τις εταιρείες ου έρχονται στο ιατρείο(όπου και εκεί κυρίως κοιτούν τον ιατρικό επισκέπτη και κρίνουν το προιον ανάλογα με τα δωρεαν δείγματα που αυτός έχει φέρει.) .Ακόμα και στο πανεπιστήμιο,όπου υποτίθεται το γνωστικό επίπεδο είναι υψηλό,δεν είναι όλοι επαρκώς καταρτισμένοι σχετικά με τα οδοντατρικά σκευάσματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το sls.Κάνετε το test σε έναν γνωστό σας οδοντίατρο.Ρωτήστε το απλό.
"Τι είναι sls.Υπάρχουν οδοντόκρεμες χωρίς αυτό;".

Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω ότι δεν υπάρχει αυτό που λέμε "ιδανική οδοντόκρεμα". Υπάρχει η οδοντόκρεμα που ταιριάζει σε κάθε ασθενη-εσάς!
 
                                   

5 σχόλια:

  1. Ποιες οδοντόκρεμες χωρίς sls υπάρχουν στο εμπόριο; Από έναν μικρό έλεγχο στα ράφια του σούπερμαρκετ δεν μπόρεσα να βρω κάποια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Στο super-market δεν είμαι 100% σίγουρος αν κυκλοφορεί κάποια χωρίς sls. Η colgate και η aim γενικά έχουν όλες. Νομίζω η sensodyne extra fresh δεν πρεπει να έχει. Σε γενικές γραμμές έχω παρατηρήσει ότι η GSK (που είναι υπέυθυνη για την παραγωγή εκτός των άλλων και της sensodyne αλλά και της parodontax) βγάζει σκευάσματα χωρίς sls. Επίσης δε θυμάμαι αν πωλείται στα supermarket η elgydium.

      Σϊγουρα στο φαρμακείο υπάρχει η therasol,η elgydium, η gum και η parodontax.

      Ελπίζω να σας βοήθησα! Για οτιδηποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Διόρθωση : Η elgydium έχει sls. Οπότε τη διαγράφετε από τη λίστα.

      Διαγραφή
  2. Η vadenecum γνωρίζετε αν έχει sls?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η vademecum έχει διάφορες οδοντόκρεμες. Δεν γνωριζω αν όλες έχουν sls. Μπορείτε να το διαπιστώσετε και εσείς στη συσκευασία στην οποία αναγράφεται το συστατικό sodium laryl sulphate (sls). Πάντως η vademencum bio, παρ'ότι δηλώνει βιολογική έχει sls.

      Eλπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή