Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Γιατρέ..θέλω σφράγισμα!

Θέμα της σημερινής ανάρτησης είναι το σφράγισμα ή έμφραξη κατά την επιστημονική ορολογία.Θα ασχοληθούμε λιγάκι με το πώς και το γιατί και σε επόμενη ανάρτηση θα αναλύσουμε πώς και γιατί χαλάνε τα δόντια.
Έστω λοιπόν αγαπητέ αναγνώστη/αναγνωστρια ότι ποναει το δοντάκι σου σε κρύα ερεθίσματα,σε γλυκά ή έχεις μια περίεργη γεύση ή μυρωδιά στο στόμα σου.Τότε αν είσαι συνειδητοποιημένος δεν το αφήνεις μπας και περάσει γιατί ωχ-αδερφέ-που-να-τρέχω,αλλά πηγαίνεις στον οδοντίατρο.Και κάθεσαι στην οδοντιατρικη καρέκλα και ο οδοντίατρος κοιτάζει το στόμα σου και βλέπει αυτό

                                 
Αυτό το μαυραδάκι που έχει κάνει και κοιλότητα είναι τερηδόνα και έχει κάνει μια "κουφάλα"!!
Για τους αναγνώστες που δεν τους αρέσουν οι φωτογραφίες δοντιών ας το δούμε σχηματικά


Βλέπετε το μαυραδάκι(τερηδόνα) και με το κόκκινο μακριά ακόμα από τη βλάβη είναι το νεύρο του δοντιού.Αν δεν αντιμετωπιστεί,η βλάβη θα σίγουρα προχωρήσει και τι θα χρειαστεί;Πεστε το μαζί μου!!
               

                         ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ ΓΙΑΤΡΕ!!

Πράγματι,απονεύρωση ή ενδοδοντική θεραπεία διότι η τερηδόνα θα έχει φθάσει και θα έχει μολύνει το νεύρο του δοντιού.

                        
  Και τί κάνουμε όταν έχουμε ενεργή τερηδόνα; Η θεραπεία είναι το σφράγισμα ή έμφραξη και η διαδικασία είναι η εξής:
Πρώτα αναισθητοποιούμε την περιοχή και καθαρίζουμε σχολαστικά τον ιστό ο οποίος είναι μολυσμένος,καθαρίζουμε δηλαδή το δόντι από την τερηδόνα με την οδοντιατρική χειρολαβή(ναι με τον τροχό,αγαπητέ αναγνώστη!Κοίτα και την αντίστοιχη ανάρτηση για να μη φοβάσαι τόσο τις λέξεις.Η διαδικασία αυτή δεν είναι τόσο επώδυνη όσο ακούγεται.).
Στη συνέχεια διαλέγουμε σε συνεργασία με τον ασθενή το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε.Στη σημερινή εποχή χρησιμοποιούνται 9,5 στις 10 φορές τα άσπρα σφραγίσματα ή ρητίνες που είναι αισθητικά,διότι μιμούνται το χρώμα του δοντιού.Στο παρακάτω video φαίνεται η διαδικασία ενός άσπρου σφραγίσματος.
   
.Απομονωνουμε την περιοχή για να ελέγξουμε την υγρασία από το στόμα,μια και τα άσπρα σφραγίσματα είναι ευαίσθητα στην υγρασία.Βάζουμε ένα περίγραμμα από μεταλλικό δακτύλιο για να μπεί το σφράγισμα εκεί που θέλουμε και να μην έχουμε περίσσειες υλικού σε μέρη που δε θέλουμε.Προετοιμάζουμε το δόντι για να δεχθεί το άσπρο σφράγισμα. Για να σκληρύνει το άσπρο σφράγισμα,μια και είναι ημίρρευστο,χρησιμοποιούμε μια λάμπα που βγάζει μπλε φως.Αυτή είναι η λάμπα ή λυχνια πολυμερισμού (Με τη λάμπα αυτή θα ασχοληθούμε σε μελλοντική ανάρτηση).Τέλος λειαίνουμε στο σφράγισμα και κοιτάμε για τυχόν περίσσειες ή αν ενοχλεί πουθενά ή φαίνεται στον ασθενή ότι βρίσκει κάπου ή οτι είναι ψηλό.
¨Ενα εξίσου καλό video για τα άσπρα σφραγίσματα είναι το ακόλουθο



Για τα μαύρα σφραγίσματα η διαδικασία είναι ανάλογη.

Πάλι αναισθησία,απομόνωση,αφαίρεση τερηδόνας και σφράγισμα του δοντιού.
Ήδη όμως ειπα πολλά και σας κούρασα.Θα συνεχίσουμε σε επόμενη ανάρτηση..

                              



Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Οδηγιες προς μελλοντικούς..μεθυσμένους!

Μια και διανύουμε τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού και τα αποχαιρετιστήρια παρτυ ή τα παρτυ επανένωσης έχουν την τιμητική τους αναδημοσιεύω ένα άρθρο από τον ιστότοπο odontiatriki.gr με πληροφορίες για την αντιμετώπιση της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

"Η διαδικασία της μέθης και η αντιμετώπιση της επόμενης ημέρας"
Μέθη
Ποιος δεν έχει μεθύσει έστω μία βραδιά στη ζωή του και δεν έχει προσωπική εμπειρία από τα δυσάρεστα συμπτώματα που κάνουν την εμφάνισή τους την επόμενη μέρα;

Ανάμεσα στις συμβουλές που μας δίνουν οι άνθρωποι του περιβάλλοντός μας, για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα συμπτώματα, υπάρχουν συχνά υποδείξεις που δεν είναι αποτελεσματικές, άλλες που επιτείνουν το πρόβλημα, όπως επίσης κυκλοφορούν και ορισμένοι μύθοι. Για παράδειγμα είναι διαδεδομένη η αντίληψη ότι αν πιούμε ένα ακόμα ποτό από το ίδιο που ήπιαμε το προηγούμενο βράδυ, αυτό μπορεί να μας βοηθήσει.

Ας τα δούμε όλα αυτά, ένα προς ένα, μεθοδικά κι' ας αρχίσουμε από αυτό το τελευταίο. Το ότι με το να συνεχίσουμε να πίνουμε την επόμενη μέρα, απομακρύνουμε τα συμπτώματα της προηγούμενης μέθης.

Η αλήθεια είναι ότι η ένταση των συμπτωμάτων όπως είναι η κεφαλαλγία, η ναυτία, οι ακουστικές και οπτικές διαταραχές, το ελαφρύ τρέμουλο των μυών κ.α., αυξάνεται καθώς πέφτουν τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα (καθώς φεύγει η μέθη). Επομένως η κατανάλωση μίας μικρής επιπλέον ποσότητας αλκοόλ θα ανεβάσει πρόσκαιρα αυτά τα επίπεδα και θα δώσει την αίσθηση της υποχώρησης των συμπτωμάτων.

Στην πραγματικότητα αυτό που επιτυγχάνεται είναι μία μικρή αναβολή του αναπόφευκτου και δεν συνιστάται. Καλό θα είναι να αφήσουμε τον οργανισμό μας να αποβάλει πλήρως το αλκοόλ και να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα με πιο ορθολογικούς τρόπους.
  • Υπομονή : Ο χρόνος είναι η πιο σίγουρη και ασφαλής θεραπεία. Τις περισσότερες φορές ένα hangover θα περάσει μέσα σε 24 ώρες. Μείνετε στο κρεβάτι, πάρτε αναρρωτική άδεια από τη δουλειά σας και κοιμηθείτε όσες περισσότερες ώρες μπορείτε. Δώστε χρόνο στον οργανισμό σας να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ακόμα κι αν σηκωθείτε από το κρεβάτι και δεν αισθάνεστε άσχημα, η απόδοσή σας σωματικά και πνευματικά θα είναι αισθητά μειωμένη.

    Στη διάρκεια αυτής της φάσης, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε και τα οποία θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα..
  • Κάντε ένα ντους : Κατά προτίμηση να εναλλάσσετε το νερό μία ζεστό - μία κρύο.
  • Αντιμετωπίστε την αφυδάτωση και την απώλεια ηλεκτρολυτών : Πιείτε νερό, χυμούς φρούτων, αθλητικά ποτά (περιέχουν νερό, υδατάνθρακες για ενέργεια και ηλεκτρολύτες κάλιο, νάτριο), ζωμό σούπα. Αποφύγετε τον καφέ. Μικρή ποσότητα ελαφρύ καφέ ίσως βοηθήσει λίγο, αλλά η πολλή καφεΐνη θα χειροτερέψει την αφυδάτωση του οργανισμού.
  • Φάτε καλά, εάν μπορείτε. Θα δώσετε δυνάμεις στον οργανισμό σας, θα ανεβάσετε το σάκχαρο στο αίμα σας και θα ισορροπήσει το στομάχι σας.
  • Τα αναλγητικά, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση του πονοκέφαλου έχουν υπέρ και κατά. Η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη (πχ brufen) μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι και τα αναλγητικά που περιέχουν ακεταμινοφαίνη (πχ Depon, Panadol, Lonarid), με την παρουσία υψηλών επιπέδων αλκοόλ στον οργανισμό, μπορεί να έχουν τοξική επίδραση στο ήπαρ.

    Παρόλο που το αναλγητικό ίσως είναι το πρώτο πράγμα που θα σκεφθείτε για την αντιμετώπιση του hangover, ίσως είναι προτιμότερο να τα αποφύγετε και να κάνετε μερικές ώρες υπομονή.
Μέθη με συμβουλές;
Ναι, είναι αδόκιμο. Δεν μπορείς να βάζεις κανόνες, απαγορεύσεις ή να απευθύνεις συμβουλές για να μη μεθύσει κάποιος ή για να μεθύσει με ελεγχόμενο τρόπο, γιατί πολλές φορές πίνουμε εν γνώσει μας ότι θέλουμε να μεθύσουμε, να ξεφύγουμε, να υπερβούμε ενσυνείδητα τα όριά μας.

Άλλες πάλι φορές πίνουμε σαν να θέλουμε να δοκιμάσουμε τα όριά μας, για να υπερηφανευτούμε μετά ότι καταναλώσαμε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ χωρίς να μεθύσουμε. Κι άλλες φορές ξεκινάμε να πιούμε και στην πορεία αφηνόμαστε στη διάθεση της στιγμής, κι όπου μας βγάλει. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να θέλει ή να του προκύψει να μεθύσει.

Όμως όποιος κι αν είναι ο δρόμος που οδηγεί στη μέθη υπάρχουν ορισμένα σήματα οδικής κυκλοφορίας, ορισμένες γνώσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να πάμε εκεί που θέλουμε εμείς τον εαυτό μας (όταν αποφασίζουμε να ταξιδέψουμε μέσα στη παραζάλη και τη μέθη), χωρίς ακρότητες και αυτοκτονικές δια του αλκοόλ τάσεις.

Ο στόχος είναι να παρατείνουμε τα πρώιμα, ευχάριστα συμπτώματα που εμφανίζονται στην αρχή της κατανάλωσης του αλκοόλ και να επιβραδύνουμε την έλευση της μέθης ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση και να σταματήσουμε πριν να είναι αργά.

Αν τελικά δεν αποφύγουμε τη μέθη ή δεν θέλουμε να την αποφύγουμε, τουλάχιστον να μειώσουμε την έντασή της, την επικινδυνότητά της και την ένταση των δυσάρεστων συμπτωμάτων που εμφανίζονται στη συνέχεια και μας ταλαιπωρούν για πολλές ώρες.
                                          
Ένας μικρός κώδικας οδικής κυκλοφορίας της μέθης
  • Πιείτε με πιο αργό ρυθμό, εάν είναι δυνατό, συγχρονιστείτε με το ρυθμό που μεταβολίζεται το αλκοόλ από τον οργανισμό σας.

    Αν ο ρυθμός που πίνουμε καθορίζεται με βάση το πόσο ζαλισμένοι νιώθουμε τη στιγμή που φέρνουμε το ποτήρι στα χείλη μας, είναι σίγουρο ότι θα μεθύσουμε.

    Η εξήγηση είναι ότι δεν έχουμε συνυπολογίσει το αλκοόλ που ήδη έχουμε καταναλώσει, βρίσκεται στο πεπτικό μας σύστημα, αλλά δεν έχει απορροφηθεί ακόμα και δεν έχει φτάσει στον εγκέφαλό μας (ώστε να νιώσουμε τη ζάλη, να την "υπολογίσουμε" και να δώσουμε σήμα στον εαυτό μας να μειώσει το ρυθμό που πίνουμε).

    Όταν πίνουμε ένα ποτό, το αλκοόλ φθάνει στο μέγιστο σημείο στο αίμα μας (και η ζάλη φθάνει στο μέγιστο σημείο της) μετά από 30'-45' και το ήπαρ μας θα χρειαστεί μιάμιση ώρα για να το μεταβολίσει πλήρως.

    Ή για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται, το ποτό που πίνουμε τώρα, θα μας "πιάσει για τα καλά" μετά από 30'-45' και για να ξεζαλιστούμε πλήρως από αυτό, θα πρέπει να περάσει πάνω από μιάμιση ώρα.
  • Πιείτε σημαντικές ποσότητες νερού ανάμεσα στα ποτά επειδή με αυτό τον τρόπο επιβραδύνεται ο ρυθμός της κατανάλωσης και της απορρόφησης του αλκοόλ από τον οργανισμό, αλλά και επειδή έτσι θα μειωθεί η χρονική διάρκεια του hangover (του συνόλου των συμπτωμάτων που συνήθως εμφανίζονται το επόμενο πρωί, μετά από μια νύχτα μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ και περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία, ευαισθησία στο φως και τους θορύβους, λήθαργο, δυσφορία, διάρροια, δίψα).
  • Καταναλώστε ταυτόχρονα τροφές, ακόμα καλύτερα αν αυτές είναι λιπαρές.

    Περίπου το 20% του αλκοόλ που πίνουμε απορροφάται και περνάει στην κυκλοφορία του αίματος, από το στομάχι, ενώ το υπόλοιπο 80% απορροφάται από το λεπτό έντερο. Συνεπώς όσο περισσότερο καθυστερεί το περιεχόμενο του στομάχου να περάσει στο λεπτό έντερο, τόσο πιο αργή θα είναι η απορρόφησή του και τόσο πιο χαμηλά θα είναι τα επίπεδα που θα φτάσει το αλκοόλ στο αίμα.

    Υπάρχει μία βαλβίδα μεταξύ στομάχου και λεπτού εντέρου, η πυλωρική βαλβίδα. Όσο η βαλβίδα αυτή είναι κλειστή, το αλκοόλ θα παραμείνει στο στομάχι. Η βαλβίδα παραμένει κλειστή, όταν το στομάχι είναι γεμάτο με τροφή. Γι' αυτό το λόγο το να φάμε ένα πλήρες γεύμα, μας βοηθά να μην μεθύσουμε γρήγορα. Και κάτι ακόμα. Οι λιπαρές και οι βαριές τροφές, έχουν την τάση να παραμένουν στο στομάχι περισσότερο από τους υδατάνθρακες και τα λαχανικά.
  • Πιείτε ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τη φυσική σας κατάσταση. Αν μία γυναίκα και ένας άντρας με το ίδιο σωματικό βάρος πιουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ, υπό τις ίδιες περιστάσεις, η γυναίκα θα μεθύσει περισσότερο γιατί η αναλογία λίπους/νερού στο γυναικείο σώμα είναι μεγαλύτερη από ότι στο ανδρικό (συνεπώς το αλκοόλ αραιώνεται σε μικρότερη ποσότητα νερού σώματος) αλλά και γιατί οι γυναίκες έχουν μικρότερες ποσότητες των ενζύμων που μεταβολίζουν το αλκοόλ σε σχέση με τους άντρες.

    Οι ενήλικες έχουν μεγαλύτερες αντοχές στο αλκοόλ από ότι τα νεαρά ή τα υπερήλικα άτομα, οι άνθρωποι που έχουν υγιές ήπαρ από εκείνους που έχουν βεβαρημένο ήπαρ ή παίρνουν φάρμακα που αλληλεπιδρούν με τον μεταβολισμό του αλκοόλ, η ιδιοσυγκρασία ασφαλώς παίζει το ρόλο της, καθώς και τα άτομα που πίνουν συστηματικά ή σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να ανεχθούν το αλκοόλ καλύτερα.

    Για παράδειγμα ένας μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου μία-μιάμιση ώρα για να μεταβολίσει ένα ποτό, ενώ ένας δυνατός πότης που το ήπαρ του έχει προσαρμοστεί στον έντονο μεταβολισμό του αλκοόλ μπορεί στο ίδιο διάστημα να μεταβολίσει τρία ποτά.

    Τέλος, όλοι μας ξέρουμε ότι άλλες φορές μπορεί να πιούμε μία συγκεκριμένη ποσότητα και να μη μας πειράξει, ενώ άλλες φορές μικρότερη ποσότητα να μας μεθύσει. Παίζουν ρόλο πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως η διάθεση, η κούραση κλπ.
  • Μην κοιμηθείτε γρήγορα. Παρατείνετε τον χρόνο που μεσολαβεί από την ώρα της κατανάλωσης του αλκοόλ ως την ώρα που θα κοιμηθείτε, γιατί μία συχνή παρενέργεια του μεθυσιού είναι ο έμετος και ο έμετος κατά τη διάρκεια του ύπνου ενός μεθυσμένου ατόμου είναι επικίνδυνος να προκαλέσει πνιγμό.
  • Μην οδηγήσετε. Τα ζαλισμένα ή μεθυσμένα άτομα, έχουν αμβλυμμένη ικανότητα να αντιληφθούν όσα συμβαίνουν γύρω τους, να αναλύσουν δεδομένα και να πάρουν αποφάσεις. Αντιθέτως επηρεασμένα από τη διάθεση του αλκοόλ, που εξομοιώνει το επικίνδυνο με το ακίνδυνο, νομίζουν ότι έχουν την κατάσταση υπό έλεγχο, ενώ κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει.

    Η παραίνεση μην οδηγήσετε αν έχετε πιεί είναι τετριμμένη αλλά σκληρά πραγματική. Το αλκοόλ από μόνο του μπορεί να σας σκοτώσει σε μερικά χρόνια, ενώ η οδήγηση κάτω από την επίδραση του αλκοόλ, μπορεί να το κάνει το ίδιο βράδυ.Πηγή
Θέση του γράφοντος δεν είναι να μην μεθάτε ποτέ.Άνθρωποι είμαστε.Απλά μην το παρακάνετε και μην υπερεκτιμάτε τις δυνατότητές σας όταν έχετε πιεί.Θα περάσετε πολύ καλύτερα.Πιστέψτε με!!

                                               




Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Θέλω να βγάλω το φρονιμήτη μου..

  Θέμα της σημερινής ανάρτησης αποτελεί η αντιμετώπιση των προβλημάτων πόνου που προέρχονται από την περιοχή του τρίτου γομφίου ή φρονιμήτη.Πριν ξεκινήσουμε όμως ας δούμε λίγα στοιχεία για τον..κατηγορούμενο!!
  Τρίτος γομφίος ή ή σωφρωνιστήρας ή φρονιμήτης!
                          
                               
 Βγαίνει στο στόμα μεταξύ του 17-21 έτους της ηλικίας των ατόμων.Είναι το τελευταίο δόντι που βγαίνει στο στόμα και αποτελεί εξελικτικό κατάλοιπο.Δηλαδή,επειδή κάποτε ήταν χρήσιμο για το μάσημα της τροφής,αλλά όχι πλέον,οι επόμενες γενιές μπορεί και να μην βγάζουν φρονιμήτες.
  Η θέση του είναι αρκετά πίσω,οπότε όχι μόνο δεν συντελεί στο μάσημα της τροφής,αλλά μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα πχ τερηδόνα από την αδυναμία να καθαρίσουμε καλά με την οδοντόβουρτσα.Επίσης όταν βγαίνει,νομίζουμε ότι στραβώνει τα υπόλοιπα δόντια και χαλάει το αποτέλεσμα μιας πχ ορθοδοντικής θεραπείας.Η αλήθεια σε αυτό είναι κάπου στη μέση.Τι εννοώ με αυτό;Όταν βγαίνει ο φρονιμήτης στο στόμα ασκεί πίεση.Φυσιολογικά όμως τα δόντια κινούνται καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.Απλά αν  δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα δόντια και είναι ίσια,οποτε οι δυνάμεις αντιρροπούνται,δεν χαλάνε οι θέσεις των δοντιών.Αν ομως υπάρχει πρόβλημα τότε με την ανατολή του φρονιμήτη,τα πράγματα χειροτερεύουν.

     "Και τότε τι κάνουμε γιατρέ;Τον βγάζουμε το φρονιμήτη και ας μην έχει κάποιο πρόβλημα;Δεν είναι κρίμα,υγιές δόντι;"

                          

 Είμαι της άποψης ότι όταν ο φρονιμήτης δε δημιουργεί κάποιο πρόβλημα,δεν τον βγάζουμε.Στην επόμενη εικόνα(Εικ 1) βλέπετε μια πανοραμική ακτινογραφία ενός στόματος,στο οποίο οι τρείς στους τέσσερις φρονιμήτες έχουν βγει στο στόμα και ο τέταρτος πάει να βγει.Δεν φαίνεται να έχουν προβλήματα,και η μόνη ενόχληση που μπορεί να νιώθει ο ασθενής είναι πίεση και πόνο από το γεγονός ότι βγαίνει ο φρονιμήτης.Μπορεί μέχρι να βγει το δόντι να νιώσει και μια σχετική δυσκολία στο να ανοίξει το στόμα του.Επίσης μπορεί να ανεβάσει και δέκατα,ορισμένες φορές,αλλά αλλά μέχρι εκεί.

                           
                                                        Εικόνα 1
Αντίθετα στην παρακάτω εικόνα(Εικ 2) πρέπει να γίνει χειρουργική εξαγωγή φρονιμητών, γιατί δεν έχουν χώρο και βγαίνουν με τέτοιο προσανατολισμό που προκαλούν βλάβη στα διπλανά δόντια.


                        
                                                          Εικόνα 2

  Άλλοι γιατροί έχουν την άποψη ότι αν βγάλουμε ένα φρονιμήτη,πρέπει να βγάλουμε και τον αντίθετό του,γιατί με την έλλειψη του ανταγωνιστή,ο φρονιμήτης που μένει θα δημιουργήσει πρόβλημα.Άποψή μου είναι ότι δεν βγάζω υγιή δόντια.Ενημερώνω τον ασθενή ότι ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός,αλλά για το μέλλον.Αν θέλει να κάνει την εξαγωγή την ίδια στιγμή,την κάνουμε,που είναι και πιο εύκολο για το γιατρό ,αλλά και πιο εύκολο για τον ασθενή μια και η περίοδος επούλωσης θα είναι κοινή για το πάνω και το κάτω δόντι.Αλλιώς μπορούμε να περιμένουμε και μέχρι να δείξει ότι πάει να δημιουργήσει πρόβλημα και τότε το βγάζουμε.Δε χάθηκε ο κόσμος.Στη οδοντιατρική δεν υπάρχουν τόσα πολλά αδιέξοδα!!
  Επίσης αν οι φρονιμήτες εμφανίσουν τερηδόνα,η οποία αντιμετωπίζεται με ένα απλό σφράγισμα,τότε,και αυτό είναι προσωπική μου άποψη, κάνουμε το σφράγισμα.Βλέπετε στην παρακάτω εικόνα ένα δόντι,αφού έχει καθαριστεί η τερηδόνα.Η κοιλότητα που έχει δημιουργηθεί είναι μικρή.Γιατί λοιπόν να μην κάνουμε το σφράγισμα και να βγάλουμε το δόντι; Επειδή είναι φρονιμήτης;Ε..και;

 
Αν δούμε όμως ότι το σφράγισμα είναι βαθύ και μπορεί να βρούμε το νεύρο του δοντιού,τότε κάνουμε την εξαγωγή.
 

Ενδοδοντική θεραπεία(απονεύρωση) σε φρονιμήτες δεν ενδείκνυται γιατί έχουν άτυπη μορφολογία και δεν είναι και τόσο χρήσιμα δόντια για να παλέψουμε να τα σώσουμε.Ενδείκνυται μόνο στις περιπτώσεις όταν έχουν χαθεί όλοι οι άλλοι τραπεζίτες,οπότε θέλουμε να στηρίξουμε μια ακίνητη αποκατάσταση(γέφυρα).

Update :

Aν θέλετε κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook (πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)
βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος



Αυτά είχα να πω για τους φρονιμήτες.Μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε!!

                                     



Παλιές Οδοντόβουρτσες...

Mια και είναι καλοκαίρι και οι ρυθμοί πιο χαλαροί επέλεξα να αναδημοσιεύσω ένα άρθρο για τη χρήση των παλιών οδοντοβουρτσων.Υπενθυμίζω ότι οδοντόβουρτσα πρέπει να αλλάζουμε συχνά,όχι όταν το θυμόμαστε και σας παραπέμπω στην αντίστοιχη ανάρτηση.





"Έξι χρήσεις που δεν είχατε φανταστεί

Οι οδοντίατροι μας συμβουλεύουν ν' αλλάζουμε οδοντόβουρτσα συχνά  για καλή στοματική υγεία...

Εμείς όμως, τις παλιές οδοντόβουρτσες δεν πρέπει να τις πετάμε γιατί θα μας φανούν χρήσιμες:





1. Για να σβήσουμε μολυβιές από τους τοίχους. Με λίγο after shave και την παλιά οδοντόβουρτσα θα καθαρίσουν τέλεια οι μολυβιές κι οι μελανιές από τον τοίχο



2. Για να χτενίσουμε τα φρύδια. Η οδοντόβουρτσα είναι τέλειο εργαλείο για την περιποίηση των φρυδιών.



3. Για να καθαρίσουμε τα νύχια μας. Λίγο νερό και λίγο σαπούνι και η παλιά μας οδοντόβουρτσα, θα καθαρίσουν τέλεια τα νύχια μας



4. Για να καθαρίσουμε τις σόλες των παπουτσιών. Οι λάσπες και τα χαλικάκια που κολλάνε στις σόλες των παπουτσιών θα καθαρίσουν με την παλιά μας οδοντόβουρτσα



5. Για βάψιμο των μαλλιών. Με την παλιά οδοντόβουρτσα, μπορούμε πανεύκολα να καλύψουμε με βαφή μικρά σημεία.



6. Καθαρίζουμε την βούρτσα των μαλλιών. Η τρίχες από την βούρτσα των μαλλιών φεύγουν εύκολα"Πηγη
                                  
Καλά βουρτσίσματα!!

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Μάσημα πάγου.Γιατί είναι κακό;

  Το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα αφορά μια από τις συνήθειες που έχουν ορισμένοι άνθρωποι,να μασάνε δηλαδή πάγο.Και όταν λέμε πάγο συνήθως εννοούμε με τη μορφή παγακιών ολόκληρων ή τριμμένου πάγου.

             Chewing Ice Cubes Can Crack Your Teeth!

   Η συνήθεια να μασάμε πάγο ή αλλιώς "παγοφαγία(Pagophagia)",ανήκει στις παραλειτουργικές συνήθειες(έξεις) που έχουν ορισμένοι άνθρωποι.Άλλοι δαγκώνουν τα νύχια τους,άλλοι τρίζουν τα δόντια τους,άλλοι μασάνε πάγο.Πρώτα πρώτα πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία που μας οδηγεί να μασάμε πάγο.Είναι ανία;Είναι άγχος;Είναι κάτι άλλο που θα πρέπει να μας προβληματίσει;
   Έχει παρατηρηθεί ότι η συνήθεια αυτή συνδέεται με σιδηροπενική αναιμία,δηλαδή με αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου.Ο πάγος προκαλεί άμβλυνση της αίσθησης του πόνου στη γλώσσα(γλωσσίτιδα),που συνδέεται με την έλλειψη σιδήρου.Τα καλά νέα είναι ότι αν πάσχετε από σιδηροπενική αναιμία,με ένα συμπλήρωμα σιδήρου και με βελτίωση της διατροφής σας θα το ξεπεράσετε.Η σιδηροπενική αναιμία ανήκει στις αναιμίες που οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στη λάθος διατροφή και όχι σε κάποιο γενετικό πρόβλημα.
  Η "παγοφαγία" θα μπορούσε επίσης να μας προβληματίσει,μια και ορισμένοι την κατατάσσουν στις "αλλοτριοφαγίες(pica)",στην κατανάλωση δηλαδή πραγμάτων που δεν έχουν θρεπτικό όφελος για τον οργανισμό,άρα μπορεί να είναι μια ένδειξη ψυχολογικής διαταραχής του ατόμου. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναζητηθεί η συμβουλή ενός εξειδικευμένου, για την αντιμετώπιση της συνήθειας αυτής.
 Τα παιδιά φυσικά τρελαίνονται να μασάνε πάγο.Το βλέπουν σαν παιχνίδι.Αυτό είναι της ηλικίας και δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας προβληματίζει αρκεί να γίνεται σε λογικά πλαίσια.Η αντιμετώπιση του δε θα πρέπει  σε καμία περίπτωση να γίνει με έντονη αντιπαράθεση,μια και τα παιδιά έχουν την τάση να επαναλαμβάνουν μοτίβα συμπεριφοράς και αντιδράσεις που γνωρίζουν ότι εξαγριώνουν τους γονείς τους.
        
             "Και γιατί γιατρέ το μάσημα πάγου είναι κακό;"

                        

  Πρώτα πρώτα όταν δαγκώνουμε παγάκια,ασκούμε πίεση με τα δόντια μας.Άρα κινδυνεύουμε να στραβοδαγκώσουμε,ειδικά κάτι τόσο σκληρό όσο το παγάκι και να σπάσουμε τα δόντια μας.Επίσης το θέμα με τα παγάκια είναι ότι υποβάλλουμε τα δόντια μας σε επαναλαμβανόμενους κύκλους ζεστού-κρύου με αποτέλεσμα να φθείρονται και να είναι πιο πιθανό να σπάσουν.Οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι ζεστού-κρύου χρησιμοποιούνται σε πολλές δοκιμασίες για τη μέτρηση της αντοχής στην κόπωση πολλών υλικών και όχι άδικα.Γιατί να υποβάλετε τα δόντια σας σε αυτήν τη δοκιμασία.Δεν τα λυπάστε;Και τελευταίο,αλλά εξίσου σημαντικό.Τα κομμάτια από τα παγάκια,μπορούν να τραυματίσουν τα ούλα και να προκαλέσουν βλάβες.Παρατεταμένος τραυματισμός ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στα ούλα.
  Ενδέχεται βέβαια να καταφεύγουμε στο δάγκωμα πάγου όταν τελειώσουμε το φαγητό γιατί δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε,απλά δηλαδή από ανία.Αν αυτή είναι η αιτιολογία,τότε είναι και πιο εύκολο να κόψουμε τη συνήθεια. 
  Άρα λοιπόν θα πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες που μας ωθούν να δαγκώνουμε παγάκια.Και αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τη συνήθεια αυτή με το δάγκωμα πχ καρότων ή μήλων(αν θέλουμε κάτι σκληρό ή τραγανιστό)ή να προσπαθούμε να έχουμε το παγάκι μέσα στο στόμα μας χωρίς να το δαγκώνουμε,ούτως ώστε να μην υποβάλλουμε τα δόντια μας σε..βασανιστήρια ζεστού-κρύου.
  Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Και μην ξεχνάτε να χαμογελάτε!!

                                              

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Οδοντιατρικό χιούμορ..μέρος 3ον

Επειδή είναι καλοκαίρι,καταλαβαίνετε ότι οι ρυθμοί είναι πεσμένοι.Ελπίζω η ανάρτηση να σας βρίσκει σε κάποια μαγευτική παραλία ή τουλάχιστον να την διαβάζετε με χαλαρούς ρυθμούς.

                         

Λίγο οδοντιατρικό χιούμορ είναι ότι πρέπει.Μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε!!


                                                                            Ο κύκλος της ζωής με οδοντόβουρτσες





                                          Λέξεις όταν ο ασθενής έχει την αναρρόφηση στο στόμα


                                         Invisible toothbrush




                                               

                                                 Pinned Image

                                                     Dentists make money from...



Καλά μπάνια!!

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Ο οδοντιατρικός τροχός είναι φίλος μας..

Θέμα της σημερινής ανακοίνωσης είναι η γνωριμία με την κυριότερη αίτια που οι ασθενείς φοβούνται τον οδοντίατρο.Τον οδοντιατρικό τροχό.Θα πούμε κάποια πράγματα τα οποία έχουμε ξαναπεί σε άλλη ανάρτηση,αλλά αφ'ενός η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης,αφ'ετέρου είναι καλοκαίρι,οπότε οι ώρες για αποφόρτιση από τα οδοντιατρικά από πλευράς μου κερδίζουν τη μάχη εναντίον της εκτεταμένης ενασχόλησης μου με οτιδήποτε οδοντιατρικό.Χρειάζεται και αυτό για να είμαι ακμαίος για τη σεζόν που ξεκινάει το Σεπτέμβριο!!

Πάμε λοιπόν..

Έχει παρατηρηθεί ότι ο οδοντιατρικός τροχός είναι η κύρια αιτία φόβου για τον οδοντίατρο.Αλλά(πάντα υπάρχει το αλλά!)υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του οδοντιατρικού τροχού που φαντάζονται πολλοί ασθενείς και αγχώνονται και δεν πηγαίνουν στον οδοντίατρο και της πραγματικότητας.
Όταν ένας ασθενής ακούει τροχό φαντάζεται αυτό

 


 ή αυτό





Ο οδοντιατρικός τροχός είναι πλέον αυτό
Diamond Coated Dental Drill Bit

και χαϊδευτικά και για να μην προκαλούμε άγχος στους ασθενείς τον λέμε"χειρολαβή".

Φανταστείτε

Χειρολαβή 


    


Τροχός

                

Καταλαβαίνετε..!

Παρένθεση: Οι ασθενείς έχουν την τάση να αναφέρονται σε οτιδήποτε που υπάρχει στην οδοντιατρική καρέκλα και μοιάζουν σαν την οδοντιατρική χειρολαβή σαν "τροχό".Οι υπέρηχοι που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό δεν είναι "τροχός".
True story : Ένας ασθενης με ρώτησε αν κάνω καθαρισμό με "υπέρυθρες".Φυσικά ήταν στρατιωτικός και φυσικά εννοούσε τους "υπέρηχους".

                            
Συνεχίζουμε...

Οι χειροκίνητοι και ποδοκίνητοι τεράστιοι τροχοί που φαντάζονται ακόμα οι ασθενείς ότι κρύβουμε και θα χρησιμοποιήσουμε στην πρώτη ευκαιρία,σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται περίπου από τα μέσα  του 20ου αιώνα,δηλαδή πριν από 60 χρόνια.
Υπάρχουν σήμερα δύο είδη οδοντιατρικών χειρολαβών,η γρήγορη που τρέχει με 250.000 στροφές το λεπτό και η αργή που τρέχει με 8000-10.000 στροφές το λεπτό.Η πρώτη χρειάζεται για να κόψουμε αδαμαντίνη,το εξωτερικό περίβλημα ή σμάλτο του δοντιού δηλαδή,που είναι πολύ πιο σκληρό,ενώ η άλλη για να αφαιρέσουμε τερηδόνα ή οδοντίνη,που είναι πολύ πιο μαλακές.

              Και γιατί δεν αφαιρούμε τα πάντα με τη γρήγορη χειρολαβή;

                         

  Γιατί όταν θέλουμε να κάνουμε λεπτοδουλειά καλύτερο είναι να την κάνουμε με μια χειρολαβή που δεν κόβει τόσο πολύ.Την τερηδόνα συνήθως την αφαιρούμε με την αργή χειρολαβή για να είμαστε πιο προσεκτικοί και να μη θίξουμε το νεύρο του δοντιού.,ειδικά σε μεγάλες κοιλότητες(κουφάλες!!).
  Η γρήγορη αλλά και η αργή(πιο σπάνια βέβαια) δουλεύουν με ταυτόχρονο καταιονισμό νερού,βγάζουν δηλαδή ταυτόχρονα και νερό όταν λειτουργούν.Αυτό γίνεται για να μην υπερθερμαίνονται τόσο οι χειρολαβές όσο και το δόντι που θεραπεύουμε,και κινδυνέψει το νεύρο του δοντιού.
Βέβαια το ταυτόχρονο ψέκασμα με νερό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα νέφος από τα μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα.Έχει παρατηρηθεί ότι 30 δευτερόλεπτα μόλις χρήσης της χειρολαβής προκαλούν τέτοιο νέφος μικροβίων,που ισοδυναμεί με το να φταρνιστείτε κατευθείαν στο πρόσωπο του οδοντιάτρου.Παραπομπή 1,Παραπομπή 2,Παραπομπή 3. Γι'αυτό είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και γαντιών από τον οδοντίατρο,αλλά και αν είναι δυνατόν και προστατευτικών γυαλιών.

Ελπίζω να απενοχοποίησα στα μάτια σας την οδοντιατρική χειρολαβή ή  αλλιώς τροχό.Και μην ξεχνάτε να χαμογελάτε!

                           

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Πως να κάνεις τη βαλίτσα των διακοπών σου..

Επειδή αγαπητοί αναγνώστες σας σκέφτομαι και ο Αύγουστος είναι ο μήνας που οι περισσότεροι θα φύγουμε για κάποιες μέρες διακοπές,σκέφτηκα να κάνω ένα αφιέρωμα με ιδέες και λύσεις που αλίευσα από το διαδίκτυο με το πώς να κάνετε πιο εύκολα τη βαλίτσα σας.Επειδή όμως θα έβγαινε τεράστιο και σκοπός δεν είναι να σας κάνω να βαριέστε αλλά να σας βοηθήσω,διάλεξα το καλύτερο.

Πώς να φτιάξεις την βαλίτσα διακοπών;


Ρούχα και παπούτσια ατάκτως ερριμμένα στο πεδίο μάχης ενός δωματίου. Ανοίγεις τη βαλίτσα και ρίχνεις μέσα ό,τι θέλεις κατά βούληση! Παράπλευρες απώλειες: ρούχα-ακορντεόν. Για να μην τρως πακέτο κάθε φορά που ετοιμάζεσαι για ταξίδι, βρήκαμε έξυπνους τρόπους για την αποθήκευση των απαραιτήτων, αλλά και για την ασφαλή μεταφορά αντικειμένων υψηλού κινδύνου... «ρευστοποίησης».

Πριν αρχίσεις να φτιάχνεις τη βαλίτσα και επειδή ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί σε ένα ταξίδι, φρόντισε να έχεις πάνω σου ή στην εσωτερική τσέπη του μπουφάν σου:

-- φωτοτυπία της ταυτότητας, του διαβατηρίου, των εισιτηρίων και της κράτησης του ξενοδοχείου (voucher).

-- post-it με χρήσιμα τηλέφωνα για την περίπτωση απώλειας πιστωτικών καρτών.

-- την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας.

-- τον σειριακό αριθμό του κινητού σου. Σε περίπτωση κλοπής καλείς την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, τους δίνεις τον σειριακό κωδικό και η συσκευή αχρηστεύεται ακόμα και αν έχει διαφορετική SIM. Αν δεν ξέρεις τον σειριακό αριθμό πληκτρολογήστε *#06# και θα εμφανιστεί στην οθόνη σου ο 15ψήφιος κωδικός που αντιστοιχεί αποκλειστικά στη δική σου συσκευή.

-- αλοιφή για τα κουνούπια, αντιηλιακό, Panadol, θερμόμετρο, αντισηπτικό.

-- γυαλιά μυωπίας, αν φοράς φακούς.

-- μαντιλάκια με μικροκόκκους για να ανοίγουν και να καθαρίζουν οι πόροι από τον ιδρώτα (εγώ θα έβαζα και αντιβακτηριακό για τα χέρια ώστε να μην ψάχνω εδώ κι εκεί για σαπούνι).


Η λίστα του σωστού Traveller

Σημείωσε πόσες μέρες είναι το ταξίδι, τσέκαρε την πρόβλεψη καιρού και ξεκίνα... τη συγγραφή μιας λίστας με όσα θεωρείς απολύτως απαραίτητα. Κι αν για σένα τα «απαραίτητα» έχουν διαστάσεις μεγαλύτερες από της βαλίτσας σου, η σοφή λαϊκή ρήση θα σε βγάλει από κάθε πλάνη: «όταν ταξιδεύεις να παίρνεις λιγότερα ρούχα αλλά περισσότερα λεφτά απ' όσα υπολογίζεις». Πολύ σημαντικά είναι επίσης το σχήμα και το μέγεθος της βαλίτσας. Αν ταξιδεύεις με αεροπλάνο για mini απόδραση, πάρε βαλίτσα μεγέθους χειραποσκευής (τα επιτρεπόμενα όρια των διαστάσεων και κιλών διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, πρέπει λοιπόν να τηλεφωνήσεις στον αερομεταφορέα και να ενημερωθείς). Για πολυήμερα ταξίδια προτίμησε βαλίτσες ορθογώνιου σχήματος με ελαστικούς ιμάντες στο εσωτερικό τους για να συγκρατούνται τα ρούχα στη θέση τους. Οπωσδήποτε οι βαλίτσες πρέπει να έχουν ρόδες από ανθεκτικό υλικό και λαβή ρυθμιζόμενου ύψους. Αφαίρεσε τις ετικέτες από προηγούμενους προορισμούς και άφησε μόνο το tag με τα στοιχεία σου, ώστε σε περίπτωση απώλειας να μπορείς να επικοινωνήσεις αμέσως και με σαφήνεια. Καλό θα ήταν να βάζεις λουκέτο στη βαλίτσα, και στην μπροστινή θήκη έχε κάποιο χαρακτηριστικό αντικείμενο, ώστε μόλις παίρνεις τη βαλίτσα να ανοίγεις τη θήκη και να αντιλαμβάνεσαι αμέσως ότι είναι η δική σου.


Όλα του ταξιδίου εύκολα...

Ένας γενικός κανόνας που πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου είναι ότι στο κάτω μέρος της βαλίτσας μπαίνουν τα βαρύτερα αντικείμενα, που δεν θα τσαλακωθούν και δεν θα σπάσουν. Έτσι τα πρώτα αντικείμενα που μπαίνουν στη βαλίτσα είναι πάντοτε τα παπούτσια, γεμισμένα με κάλτσες για να μη χάνουν τη φόρμα τους και τοποθετημένα σε πλαστικές σακούλες(ή σε ειδική προθήκη, αν υπάρχει) προκειμένου να μην μυρίσουν τα ρούχα. Τα ψηλοτάκουνα τοποθετούνται πλαγίως, με το τακούνι να βρίσκεται αντίκρυ στο peep-toe, αλλά αν είναι ογκώδη βάλε το καθένα σε ξεχωριστή τσάντα και τοποθέτησέ το στη βαλίτσα σαν κομμάτι παζλ σε σχέση με τα υπόλοιπα υποδήματα. Οι άνδρες, στο ταξίδι να φοράτε δερμάτινα ή suede loafers. Άνετα και ευκολοφόρετα, σε βγάζουν ασπροπρόσωπο σε κάθε εμφάνιση καθώς συνδυάζονται με τα πάντα, και δεν σε καθυστερούν στον σωματικό έλεγχο ασφαλείας του αεροδρομίου. Τέλος, άνδρες και γυναίκες, προτιμήστε να ταξιδεύετε φορώντας ρούχα και παπούτσια βαριά και ογκώδη, τα οποία καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στη βαλίτσα!


Σωστή τοποθέτηση

Αξιοποίησε το χώρο της βαλίτσας στο έπακρο ξεκινώντας να τοποθετείς τα παντελόνια απλωμένα, διπλώνοντας το τμήμα που περισσεύει. Συνέχισε με το επόμενο παντελόνι στην εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση, ώστε η άκρη του να κρέμεται από την άλλη πλευρά. Κάνε το ίδιο με τα πουκάμισα και τα μπλουζάκια διπλώνοντάς τα στις «φυσικές» πτυχές τους (αγκώνες και ώμοι). Για να μην τσαλακώνονται οι γιακάδες, δίπλωσε τα πουκάμισα όπως στα καταστήματα, σε σχήμα 69. Αν θες το laptop σου (ή όποιο άλλο αντικείμενο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής) να ταξιδέψει με τον ασφαλέστερο τρόπο το καλύτερο θα ήταν να το βάλεις σε σακίδιο ώμου, διαφορετικά το ιδανικότερο σημείο είναι ανάμεσα στις μπλούζες, τις φούστες και τα φορέματα που μπαίνουν από πάνω. Τα σακάκια μπαίνουν τελευταία, διπλωμένα κατά το μήκος των κουμπιών, καθώς και οτιδήποτε άλλο δεν θες να τσαλακωθεί. Με εσώρουχα, γραβάτες και φορτιστές γέμισε τα κενά σημεία στις πλευρές της βαλίτσας, ενώ για τα άπλυτα φρόντισε να έχεις εφοδιαστεί με ξεχωριστή σακούλα που θα μπει στην ειδική θήκη με το φερμουάρ. Να έχεις επιπλέον κατά νου ότι ακόμα και σε διήμερες εξορμήσεις χρειάζεσαι το λιγότερο ένα εφεδρικό ζευγάρι παπούτσια, ενώ καλό είναι να έχεις και μια ομπρέλα.


Μην ξεχαστείς...

-- Φύλαξε ξεχωριστό χώρο στη βαλίτσα σου για να χωρέσεις και ένα μικρό νεσεσέρ. Μέσα σε αυτό βάλε οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, ξυριστική μηχανή ή ξυραφάκι, κρέμα ημέρας, λίμα, υγρό φακών και άρωμα. Ιδανικά, αν δεν πας πολυήμερο ταξίδι, θα μπορούσες να βάλεις και δείγματα σαμπουάν και conditioner (travel-size multi-taskers) αντί να κουβαλάς ολόκληρες τις συσκευασίες.

--. Αντί να έχεις ένα νεσεσέρ για όλα, μπορείς να τα χωρίσεις σε τρεις πρακτικές κατηγορίες: για το μπάνιο, για πριν τον ύπνο και για το πρωί.

-- Ό,τι υγρό θες να βάλεις στη βαλίτσα σου (σημείωση: στη χειραποσκευή που θα πάρεις μαζί σου στο αεροπλάνο απαγορεύονται τα αιχμηρά αντικείμενα και η μεταφορά υγρών άνω των 100ml), φρόντισε είναι κλεισμένο σωστά και τοποθετημένο σε αεροστεγή τσάντα, ώστε ακόμα κι αν σπάσει κατά τη μεταφορά να μη χυθεί στα ρούχα)

-- Σε όλες τις συσκευές που λειτουργούν με μπαταρία βάλε μία από αυτές ανάποδα, ώστε η συσκευή να μη τεθεί κατά λάθος σε λειτουργία.

-- Βεβαιώσου ότι έχεις βγάλει τον αέρα από τις σακούλες και έχεις αποσυμπιέσει τα μπουκάλια (σαμπουάν, αφρόλουτρα) για να κερδίσεις χώρο και να μην χυθεί έξω το προϊόν.

-- Πάρε καπέλο με γείσο για μέγιστη ηλιοπροστασία, και διατήρησε το σχήμα του βάζοντας στο εσωτερικό του μερικά βαμβακερά t-shirts που δεν τσαλακώνονται σε ρολό.

-- Μην αποχωρείς με βαλίτσα που κλείνει με δυσκολία, καθώς δεν θα έχεις χώρο για last-minute αγορές ή souvenir και θα υποχρεωθείς να «υποκύψεις» στο έξοδο του εξτρά σακ-βουαγιάζ.Πηγή


Bonus track.
Για τις γυναίκες αναγνωστριες του ιστολογίου παραθέτω το παρακάτω video

αλλά και τον ακόλουθο σύνδεσμο(κανετε κλικ εδώ για το σύνδεσμο).

Καλές καλοκαιρινές αποδράσεις!!

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Καθαρισμός δοντιών πριν το καλοκαίρι.

Θέμα της σημερινής ανάρτησης είναι ο προληπτικός έλεγχος των δοντιών ή αλλιώς check up πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.
Και ναι,αγαπητέ αναγνώστη/αναγνώστρια ετοιμάζεσαι να αποδράσεις κάπου,είτε κοντά ή μακριά.'Εκλεισες εισιτήρια,ετοιμάζεις βαλίτσες,προσπάθησες να χάσεις και λίγο βάρος για να βγεις με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην παραλία,αγόρασες και κανένα καινούριο ρούχο,έκανες και έναν προληπτικό έλεγχο στο αμάξι για να μη μείνει πουθενά..στη μέση του πουθενά!!

                        

                                        "Και τα δόντια;"


                                              
                          "Άσε μας γιατρέ με τα δόντια.Για έξοδα είμαστε;"


                                      

  Δε λέω ότι είσαστε για περιττά έξοδα,ειδικά αυτήν την περίοδο,αλλά ένας καθαρισμός είναι κάτι που σας παίρνει οικονομικά να κάνετε πριν πάτε για τις διακοπές σας.Και δε σας λέω να κάνετε και άλλες οδοντιατρικές εργασίες που θα είναι πιο ακριβές  πχ λεύκανση δοντιών ή εκείνο το σφράγισμα του δοντιού που σας πονάει από το χειμώνα ή μια πλήρη θεραπεία για τα ούλα μια και ματώνουν πολύ εύκολα όταν βουρτσίζετε.
  Ένας καθαρισμός φωτίζει το πρόσωπο και καλυτερεύει το χαμόγελό σας.Σκεφτείτε πόσο πιο πολύ ενισχύετε το χαμόγελό σας με δόντια πιο άσπρα και πιο καθαρά.

                                       

  Επίσης είναι το πρώτο βήμα για μια θεραπεία των ούλων,ειδικότερα σε περιπτώσεις που ματώνουν πολύ κατά το βούρτσισμα.Τέλος είναι και μια ευκαιρία να ενημερωθείτε από τον οδοντίατρο για τη στοματική σας υγεία και τις οδοντιατρικές εργασίες που μπορεί να χρειάζεστε.Είμαι της άποψης ότι ο ασθενής πρέπει να είναι ενημερωμένος για τα οδοντιατρικά προβλήματα του και για κάτι που μπορεί να συμβεί στο κοντινό ή και απώτερο μέλλον,έτσι ώστε στο πίσω μέρος του μυαλού του να το έχει υπόψιν του και να το βάλει στο πρόγραμμα.Εκτός αν πιστεύετε ότι το να μην ξέρεις είναι καλύτερο.Και αυτό το σέβομαι.Αλλά τότε είμαστε σαν τη στρουθοκάμηλο που θάβει το χώμα της στην άμμο,όταν υπάρχει κίνδυνος,νομίζοντας ότι επειδή δεν βλέπει τον κίνδυνο,ο κίνδυνος θα την προσπεράσει.

                                     
 
  Κλείνοντας σας βάζω φωτογραφίες από έναν ασθενή ο οποίος,είχε καιρό να πάει στον οδοντίατρο και ήθελε για τις διακοπές του καλοκαιριού να είναι πιο άσπρα τα δόντια του.Ειδοποιήθηκε για τα οδοντιατρικά του προβλήματα και έγινε το πρώτο βήμα,δηλαδή ένας καλός καθαρισμός.



Κοιτάξτε το καινούριο του,καλοκαιρινό χαμόγελο,χωρίς photoshop.Αληθινή,απείραχτη φωτογραφία.Με μόνο έναν καθαρισμό.!!






Αυτός ο ασθενής μπορείτε να είσαστε και εσείς!!Καλά μπάνια και καλή ξεκούραση..!