Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Ο οδοντιατρικός τροχός είναι φίλος μας..

Θέμα της σημερινής ανακοίνωσης είναι η γνωριμία με την κυριότερη αίτια που οι ασθενείς φοβούνται τον οδοντίατρο.Τον οδοντιατρικό τροχό.Θα πούμε κάποια πράγματα τα οποία έχουμε ξαναπεί σε άλλη ανάρτηση,αλλά αφ'ενός η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης,αφ'ετέρου είναι καλοκαίρι,οπότε οι ώρες για αποφόρτιση από τα οδοντιατρικά από πλευράς μου κερδίζουν τη μάχη εναντίον της εκτεταμένης ενασχόλησης μου με οτιδήποτε οδοντιατρικό.Χρειάζεται και αυτό για να είμαι ακμαίος για τη σεζόν που ξεκινάει το Σεπτέμβριο!!

Πάμε λοιπόν..

Έχει παρατηρηθεί ότι ο οδοντιατρικός τροχός είναι η κύρια αιτία φόβου για τον οδοντίατρο.Αλλά(πάντα υπάρχει το αλλά!)υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του οδοντιατρικού τροχού που φαντάζονται πολλοί ασθενείς και αγχώνονται και δεν πηγαίνουν στον οδοντίατρο και της πραγματικότητας.
Όταν ένας ασθενής ακούει τροχό φαντάζεται αυτό

 


 ή αυτό





Ο οδοντιατρικός τροχός είναι πλέον αυτό
Diamond Coated Dental Drill Bit

και χαϊδευτικά και για να μην προκαλούμε άγχος στους ασθενείς τον λέμε"χειρολαβή".

Φανταστείτε

Χειρολαβή 


    


Τροχός

                

Καταλαβαίνετε..!

Παρένθεση: Οι ασθενείς έχουν την τάση να αναφέρονται σε οτιδήποτε που υπάρχει στην οδοντιατρική καρέκλα και μοιάζουν σαν την οδοντιατρική χειρολαβή σαν "τροχό".Οι υπέρηχοι που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό δεν είναι "τροχός".
True story : Ένας ασθενης με ρώτησε αν κάνω καθαρισμό με "υπέρυθρες".Φυσικά ήταν στρατιωτικός και φυσικά εννοούσε τους "υπέρηχους".

                            
Συνεχίζουμε...

Οι χειροκίνητοι και ποδοκίνητοι τεράστιοι τροχοί που φαντάζονται ακόμα οι ασθενείς ότι κρύβουμε και θα χρησιμοποιήσουμε στην πρώτη ευκαιρία,σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται περίπου από τα μέσα  του 20ου αιώνα,δηλαδή πριν από 60 χρόνια.
Υπάρχουν σήμερα δύο είδη οδοντιατρικών χειρολαβών,η γρήγορη που τρέχει με 250.000 στροφές το λεπτό και η αργή που τρέχει με 8000-10.000 στροφές το λεπτό.Η πρώτη χρειάζεται για να κόψουμε αδαμαντίνη,το εξωτερικό περίβλημα ή σμάλτο του δοντιού δηλαδή,που είναι πολύ πιο σκληρό,ενώ η άλλη για να αφαιρέσουμε τερηδόνα ή οδοντίνη,που είναι πολύ πιο μαλακές.

              Και γιατί δεν αφαιρούμε τα πάντα με τη γρήγορη χειρολαβή;

                         

  Γιατί όταν θέλουμε να κάνουμε λεπτοδουλειά καλύτερο είναι να την κάνουμε με μια χειρολαβή που δεν κόβει τόσο πολύ.Την τερηδόνα συνήθως την αφαιρούμε με την αργή χειρολαβή για να είμαστε πιο προσεκτικοί και να μη θίξουμε το νεύρο του δοντιού.,ειδικά σε μεγάλες κοιλότητες(κουφάλες!!).
  Η γρήγορη αλλά και η αργή(πιο σπάνια βέβαια) δουλεύουν με ταυτόχρονο καταιονισμό νερού,βγάζουν δηλαδή ταυτόχρονα και νερό όταν λειτουργούν.Αυτό γίνεται για να μην υπερθερμαίνονται τόσο οι χειρολαβές όσο και το δόντι που θεραπεύουμε,και κινδυνέψει το νεύρο του δοντιού.
Βέβαια το ταυτόχρονο ψέκασμα με νερό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα νέφος από τα μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα.Έχει παρατηρηθεί ότι 30 δευτερόλεπτα μόλις χρήσης της χειρολαβής προκαλούν τέτοιο νέφος μικροβίων,που ισοδυναμεί με το να φταρνιστείτε κατευθείαν στο πρόσωπο του οδοντιάτρου.Παραπομπή 1,Παραπομπή 2,Παραπομπή 3. Γι'αυτό είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και γαντιών από τον οδοντίατρο,αλλά και αν είναι δυνατόν και προστατευτικών γυαλιών.

Ελπίζω να απενοχοποίησα στα μάτια σας την οδοντιατρική χειρολαβή ή  αλλιώς τροχό.Και μην ξεχνάτε να χαμογελάτε!

                           

2 σχόλια: