Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Γιατρέ η ουλίτιδα ειναι αθώα ή ειναι κάτι σοβαρό;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης αποτελεί ένα αρκετά σύνηθες ερώτημα των ασθενών.

"Γιατρέ είναι σοβαρή η ουλίτιδα;"




Πάμε λοιπόν να απαντήσουμε στο ερώτημα αν η ουλίτιδα είναι κάτι σοβαρό ή είναι αθώα.

Για τις νόσους των ούλων είχαμε αναφερθεί σε παλαιότερη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση). Είχαμε πει τότε ότι η ουλίτιδα είναι μια θεραπεύσιμη φλεγμονή των ούλων.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι και αθώα.

Κάθε φλεγμονή στο στόμα, όπως και η ουλίτιδα, δηλαδή η εμφάνιση αίματος από τα δόντια κατά τη διάρκεια ή μετά το βούρτσισμα, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα προσοχή και όχι με συμπεριφορές του στυλ

"Έλα μωρε, αφού ότι και να κάνω τα ούλα μου ματώνουν. Θα πάω στο γιατρό και θα τα καθαρίσω"


Τα ούλα υπό φυσιολογικές συνθήκες αγαπητέ αναγνώστη/στρια δε ματώνουν. Όταν ματώνουν είαι δείγμα φλεγμονής, είτε παροδικής πχ έχεις δυο μέρες να τα πλύνεις οπότε ματώνουν είτε χρόνιας δηλαδή συστηματικά δεν τα βουρτσίζεις με το σωστό τρόπο.

Η ουλίτιδα είναι το πρώτο βήμα για την περιοδοντιτιδα, δηλαδή την απώλεια κόκαλου από το στόμα και τη μόνιμη πια κατάσταση, που όταν θεραπευτεί λέγεται θεραπευμένη περιοδοντίτιδα και όχι πλήρης υγεία.

Δηλαδή η ουλίτιδα δεν είναι ούτε κάτι αθώο αλλά ούτε κάτι που θα πρέπει να το πάρουμε ελαφρά τη καρδία. Απλά αντιμετωπίζεται.

Πώς?Με τον καθαρισμό ανά εξάμηνο και με τη σωστή στοματική υγιεινή από τον ασθενή.

Έχουμε πει ότι λόγω της φύσης των ασθενειών των ούλων και της ελλιπούς ενημέρωσης από πλευράς ορισμένων οδοντιατρων, όλες οι θεραπείες πχ αποτρύγωση, θεραπεία ουλίτιδας, θεραπεία περιοδοντίτιδας λέγονται συλλήβδην "καθαρισμός"

Αυτο είναι μια λανθασμένη εντύπωση με την οποία έχω ασχοληθεί σε παλαιότερη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση). Δεν είναι το ίδιο και φυσικά το κόστος κάθε θεραπείας δεν είναι το ίδιο.

Οπότε με το τέλος αυτής της ανάρτησης θέλω να προβληματιστείτε για τα ακόλουθα πράγματα :

1. Βγάζετε αίμα από τα ούλα κατά το βούρτσισμα; Αν ναι μήπως πρέπει να πάρετε τηλέφωνο τον οδοντίατρο σας και να κλείσετε ενα ραντεβού;
2.Ο οδοντίατρος σας θα σας εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ καθαρισμού-ουλίτιδας-περιοδοντίτιδας ή θα σας πει "Έναν καθαρισμό χρειάζεσαι", αλλά θα σας κάνει- και θα σας χρεώσει θεραπεία ουλιτιδας ή περιοδοντίτιδας
3. Τελικά η ουλίτιδα είναι αθώα ή όχι;

(Βοήθεια από τον Οδοντίατρο: Όχι δεν είναι αθώα, αλλά είναι ένα πρώτο καμπανάκι. Αν ενεργοποιηθείτε και πάρετε τον οδοντίατρο σας είσαστε σε καλό δρόμο).

Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.



 ΥΓ
Μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook

(πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)


βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου