Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Τι κάνουμε όταν μας προδίδει ο σκληρός μας δίσκος..

Θέμα της σημερινής και μοναδικής μας ανάρτησης για την εβδομάδα είναι το τι κανουμε όταν μας προδίδει ο σκληρός δίσκος.Οταν δηλαδή παραδίδει πνεύμα


Ξ

Ξέρω ότι διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές,αν δεν έχετε σταματήσει να διαβάζετε μια και το θέμα δεν είναι οδοντιατρικό ούτε άπτεται των γενικών προβληματισμών υγείας του ιστολογίου,θα σκέφτεστε :

"Σιγά μη συμβεί σε εμένα.Εμένα ο υπολογιστής μου είναι δυναμίτης"



 Σε διαβεβαιώ αγαπητέ αναγνώστη ότι η τεχνολογία μπορεί να προδώσει όσο δυναμίτης και να είναι το μηχάνημα.Ειδικά με τους σκληρούς δίσκους,ύστερα από εκτενή συζήτηση που ειχα με τον άνθρωπο που μου έσωσε τα δεδομένα ( Ευχαριστώ Μαρίνε! ),μπορεί ακόμα και δίσκοι ακριβοί να κάνουν μπραφ με την ίδια συχνότητα με έναν πιο οικονομικό.

Στο μεταπτυχιακό μας έλεγαν ότι αποθηκεύουμε τα ευαίσθητα δεδομένα μας σε τρεις διαφορετικούς εξωτερικούς αποθηκευτικούς δίσκους.Εντάξει δε μιλάω  να πάρουμε 3 διαφορετικούς εξωτερικους σκληρούς δίσκους,αλλά τα υπάρχοντα usb sticks μεγάλης χωρητικότητας είναι πλεον οικονομικά.Οπότε ένας ο υπολογιστης μας,ένας εξωτερικός σκληρός και ενα usb stick και καθαρίσαμε.

Δε θέλεις 3 διαφορετικά?Τουλάχιστον τότε 2,δηλαδή τον σκληρό του υπολογιστή και εναν εξωτερικό σκληρό.


 Δεν τους άκουσα.ΠΟΤΕ.Όλο έλεγα να πάρω και "Ωχ μωρέ αφού τον προσέχω,σε έμένα θα συμβεί;"


Και μετά έτρεχα και δεν έφτανα για 10 μέρες..Πάλι καλά που έφτασα!

Πάμε λοιπόν στα βήματα που κάνεις εαν γίνει το απευκταίον και έχειςτα δεδομένα μόνον στο σκληρό σου δίσκο ο οποίος παραδίδει πνεύμα.Σενάριο το οποίο αντιμετώπισα και εγώ και να δούμε αν μπορούμε να επαναφέρουμε τα χαμένα δεδομένα.


Καταρχήν,υπάρχουν πολλά είδη μπραφ που μπορεί να κάνει ο σκληρός δίσκος.

 

Υπάρχει το μπραφ που δουλεύει ο σκληρός και μπαίνει σε safe mode,υπάρχει το μπραφ που δουλεύει ο σκληρός,δηλαδή τον ακους να γυρίζει αλλά δεν μπαίνει σε safe mode και δεν κάνει απολύτως τίποτα,μόνο restart-μπλε οθόνη-restart(αυτό έπαθα εγώ) και υπάρχει και μια κατάσταση που λέγεται Click-of-death,το οποίο δεν ξέρω ακριβώς τι είναι αλλά εύχομαι να μην το ακούσω ποτέ,και είναι πρόβλημα στα μηχανικά μέρη του δίσκου.



Αν μπαίνει σε safe mode,βάλτε καταρχήν τελευταίες ρυθμίσεις που λειτουργούσαν ή μπείτε στο system restore και βάλτε μια ημερομηνία κοντά αλλά πιο παλιά από αυτήν που δημιουργήθηκε το πρόβλημα.

Αν δεν λειτουργήσει αυτό τότε έχετε ένα cd με ένα πρόγραμμα που λέγεται acronis(πατήστε εδώ για το link ) και τρέξτε το με το που ξεκινάει ο υπολογιστής,ουτως ώστε να κάνετε back up τα αρχεία σας.Τα αρχεία αποθηκεύονται με τη μορφή .tib οπότε σε έναν άλλο υπολογιστή χρησιμοποιώντας το ίδιο πρόγραμμα κάνετε recovery και σωνετε τα αρχεία και την ψηφιακή σας περιουσία.Απαραίτητη είναι μια εξωτερική αποθηκευτική μονάδα είτε usb stick ή εξατερικός σκληρός δίσκος για να σωθούν τα δεδομένα από το χαλασμένο υπολογιστή.

Αν και αυτό δε δουλέψει πηγαίνετε σε έναν φίλο ή σε οποιαδήποτε αλυσίδα ή κατάστημα ηλεκτρονικών και τους λέτε θέλω να σωθούν τα δεδομένα μου.Υπόψιν ότι το σώσιμο των δεδομένων πάει με το κιλό(GB). Όσα περισσότερα δεδομένα θέλετε τόσο πιο ακριβά θα πληρώσετε.

Αν μπορούν να σας τα σώσουν έχει καλώς.Αν δεν μπορούν ούτε αυτοί τότε αναλόγως πόσο θέλετε τα δεδομένα,μπορείτε να ψάξετε στο διαδίκτυο για εταιρτείες στην Ελλάδα που δραστηριοποιούνται με το "recovery αρχειων από κατεστραμένο σκληρό δίσκο".Αυτό κοστίζει αρκετά,αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή.Και εκεί ζυγίζετε το πόσο θέλετε τα δεδομένα ή αν θα τα αφήσετε να πεθάνουν από το να αιμορραγήσετε οικονομικα για να τα σώσετε.

Και πάμε τώρα στο θέμα του κόστους.Όπως και στην οδοντιατρική(για να κανω και τη συσχέτιση) έτσι και εδώ "Κάλλιον το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν".

Αν είχατε δαπανήσει 60-80 ευρώ για εξατερικό σκληρό συν usb stick δε θα χρειαζόταν να πάτε για data recovery.

Είναι η ίδια φιλοσοφία με το να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο όχι μόνο όταν πονάμε,αλλά και προληπτικά.

Για την ιστορία εγώ πλήρωσα τελικά στο plaisio 120 ευρώ για αλλαγή σκληρού με τα εργατικά(συν 60 ευρώ για εξωτερικό σκληρό δίσκο συν την ταλαιπωρία και το άγχος) και σας γράφω από τον υπολογιστή μου,που γύρισε από τους νεκρούς σαν νέος Λάζαρος.

 



Τα παραπάνω γράφτηκαν από τη σκοπιά ενός μέσου χρήστη. Κάποιος μπορεί να προσθέσει ή να διαφωνήσει με τα λεγόμενα μου,αλλά είναι οι ενέργειες τις οποίες έκανα για το τελικό αποτέλεσμα.

Όλοι όμως συμφωνούν.Συχνά Back-up.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα,καλά βουρτσίσματα,πολλά χαμόγελα και συχνά back-up δεδομένων!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου