Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Γιατρέ τι είναι "Διατήρηση ακρολοφίας"?

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης και επαναφορά από τις προηγούμενες αναρτήσεις στα οδοντιατρικού προσανατολισμού θέματα είναι μια θεραπευτική επιλογή που προτείνουν οι οδοντίατροι στις περιπτώσεις εξαγωγής των δοντιών.Και μιλάω για τη "Διατήρηση ακρολοφίας".


Τι είναι όμως η "διατήρηση ακρολοφίας"




Φυσιολογικά όταν κάνουμε εξαγωγές,το κόκαλο επουλώνεται για να γίνει ξανά σκληρό.Κατά τη διάρκεια της επούλωσης αποροφάται και δημιουργείται κόκαλο με μια φυσική διαδικασία που λέγεται "οστική αναδιαμόρφωση" ή στα αγγλικά bone remodelling. Λόγω αυτής της διαδικασίας αλλά και λόγω του ότι με την πάροδο του χρόνου μειώνεται(αποροφάται) το κόκαλο σε περιοχές που δεν υπάρχουν δόντια έχουμε μειωμένη ποσότητα και πυκνότητα οστού.


"Ωραία και τι μας ενδιαφέρει αυτό γιατρε"




Μας ενδιαφέρει γιατί στην περίπτωση που θέλουμε να βάλουμε εμφυτεύματα,πρέπει να έχουμε κόκαλο για να τοποθετηθεί το εμφύτευμα και να γίνει ένα με το κόκαλο(να "οστεοενσωματωθεί").Επίσης ειδικά στην πρόσθια περιοχή που οι αισθητικές απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες,η απώλεια οστού προκαλεί και αντίστοιχη απώλεια των ούλων,μια και τα ούλα στηρίζονται από το οστό.
Έτσι τοποθετώντας ένα εμφύτευμα υπάρχει πιθανότητα είτε να μην έχουμε αρκετό κόκαλο ή να έχουμε κάποιο αισθητικό πρόβλημα από την απορόφηση των ούλων στην περιοχή.
Αν τώρα επιλέξουμε τη λύση της γέφυρας,το γεγονός της απορόφησης του οστού και συνεπακόλουθα των ούλων μπορεί να δημιουργήσει αισθητικό πρόβλημα(μαύρο τρίγωνο),ειδικότερα στην πρόσθια περιοχή.Φυσικά αναλόγως των αισθητικών απαιτήσεων του ασθενή.




Λύση σε αυτό έδωσε η "διατήρηση της ακρολοφίας".Η διαδικασία δεν είναι τίποτα άλλο από την τοποθέτηση ενός υλικού ακριβώς μετά την εξαγωγή το οποίο οδηγεί τις φυσιολογικές διαδικασίες της οστικής αναδιαμόρφωσης,για να μην αποροφήσουν περισσότερο κόκαλο από ότι θέλουμε εμείς.Έτσι επουλώνεται το σημείο της εξαγωγής ομαλά και υπάρχει οστό και ούλα για να τοποθετήσουμε μια προσθετική αποκατάσταση (εμφύτευμα/γέφυρα) σε σύντομο χρονικό διάστημα ή ακόμα και σε μελλοντικό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία παραθέτω το ακόλουθο αγγλόφωνο video




Προσέξτε: Μπορεί να μην έχουμε χρόνο,χρήματα ή και διάθεση να βάλουμε εμφύτευμα σύντομα,δηλαδή στη επόμενη εδομάδα/μήνα ή και χρόνο.Αλλά η τεχνική αυτή μας παρέχει τη  δυνατότητα να το σκεφτούμε στο μέλλον και να έχουμε περισσότερες θεραπευτικές επιλογές.

Και είναι καλό να έχεις επιλογές




Αν δεν το κανουμε δε σημαίνει ότι απαγορεύεται η επιλογή του εμφυτεύματος ή ότι σίγουρα θα υπάρχει ένα ανυπέρβλητο αισθητικό πρόβλημα και εμείς θα είμαστε καταδικασμένοι.Υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές επιογές ανάλογα με την ηλικία,το οστό,τον τρόπο με τον οποίο έγινε η εξαγωγή,αλλά όταν κάνουμε κάτι εκ των υστέρων και όχι εκ των προτέρων γενικά το κόστος αυξάνει.Και φυσικά υπάρχει και το αισθητικό του θέματος ειδικότερα για αποκαταστάσεις δοντιών της πρόσθιας περιοχής,όπου το αισθητικο αποτέλεσμα είναι πιο δύσκολο

Κλείνοντας τη σημερινή ανάρτηση,η διατήρηση της ακρολοφίας είναι μια θεραπευτική επιλογή.Δεν είναι πάντα απαραίτητη,αλλά είναι πολύ χρήσιμη σε κάποιες περιπτώσεις.Συζητήστε το με τον οδοντίατρό σας!

Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

 
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου