Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Πόνος στα δόντια ύστερα από ζεστό ή κρύο ερέθισμα..

 Θέμα της σημερινής ανάρτησης είναι ο πόνος που νιώθουμε,ορισμένες φορές,μετά από κατανάλωση κάποιου κρύου ή ζεστού φαγητού.Και δε μιλάω για τον πόνο που έχουμε,πχ όταν δαγκώνουμε ένα παγωτό,και νιώθουμε όλα τα δόντια μας ή ορισμένα από αυτά να παγώνουν,σα να μας λένε ότι είναι ζωντανά!Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό,οφείλεται στο στιγμιαίο κρύο ερέθισμα που μεταδίδεται στο νεύρο του δοντιού και παίρνει την κατάλληλη αντίδραση,που είναι στιγμιαίος πόνος,ο οποίος εξαφανίζεται όταν καταπιούμε το κρύο φαγητό ή ποτό.
Προσοχή :Αν αφού καταπιούμε,ο πόνος του προηγούμενου παραδείγματος συνεχίσει και για πολύ ώρα,τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο δόντι,οπότε πρέπει να επισκεφθούμε τον οδοντίατρο το συντομότερο δυνατόν.
  Λίγο ως πολύ η κατανάλωση ζεστών ή ψυχρών φαγητών προκαλεί αντιδράσεις από τα δόντια αλλά ήπιες. Ορισμένοι όμως δηλώνουν ευαισθησία γενικά στα δόντια,ύστερα από απλές δραστηριότητες όπως βούρτσισμα,κατανάλωση χλιαρών φαγητών,μάσημα τροφής ακόμα και όταν αναπνέουν.Νιώθουν δηλαδή ένα κύμα αέρα,το οποίο σαν να τους παγώνει τα δόντια,και να τους χαλάει τη διάθεση,μια και δεν μπορούν να απολαύσουν καθημερινές δραστηριότητες.Δεν παραπονιούνται για έντονο πόνο,αλλά για μια έντονη ενόχληση,στα όρια του πόνου.
Αν αποκλειστούν μια σειρά από παθήσεις που μπορεί να δημιουργούν την προαναφερθείσα κατάσταση,τότε ο ασθενής πάσχει από "ευαίσθητα δόντια", ή επί το επιστημονικότερο από οδοντινική υπερευαισθησία(Ο.Υ.).Τι είναι όμως η οδοντινική υπερευαισθησία(Ο.Υ.);
Η πρώτη προσπάθεια ορισμού  έγινε το 1983.Σύμφωνα με τον τότε ορισμό «Ως Οδοντινική υπερευαισθησία ορίζεται ο μικρής διάρκειας,οξύς πόνος που προέρχεται από την εκτεθειμένη οδοντίνη ως απάντηση σε διάφορα ερεθίσματα,συνήθως θερμικά,χημικά,ωσμωτικά που δεν μπορούν να αποδοθούν σε κάποια άλλη μορφή παθολογίας ή οδοντικού ευρήματος».Το 2002 ο όρος παθολογία αντικαταστάθηκε από τον όρο ασθένεια από το Καναδικό Συμβουλευτικό Συμπόσιο για την Οδοντινική Υπερευαισθησία. Ο ορισμός αυτός δίνει μια περιγραφή της πάθησης και ταυτόχρονα ταυτοποιεί την Ο.Υ. ως μια κλινική οντότητα, πράγμα που βοηθάει τον οδοντίατρο στη διάγνωσή της.
 Τα ερεθίσματα που διεγείρουν την εμφάνιση της Ο.Υ. μπορούν να εμφανιστούν τόσο κατά την καθημερινότητα όπως πχ μάσηση, κατάποση ,βούρτσισμα ακόμα και αναπνοή, όσο και κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών πράξεων όπως χρήση οδοντιατρικών εργαλείων ή αεροσύριγγας στο πάσχον ή στα πάσχοντα δόντια. Ακόμα η χρησιμοποίηση παραγόντων λεύκανσης τόσο στο ιατρείο όσο και στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την πάθηση
Για να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η Ο.Υ. θα πρέπει να αναγνωριστούν και να εξαλειφθούν οι αιτιολογικοί παράγοντες πρόκλησής της. Αυτό μπορεί να προϋποθέτει αλλαγές στον τρόπο άσκησης στοματικής υγιεινής καθώς και στη διατροφή.
Για την αντιμετώπιση στο σπίτι μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες ειδικές οδοντόκρεμες,που πωλούνται στα super-market.Δε θα μπω στη διαδικασία να πω ποια είναι καλύτερη,γιατί κανείς δεν ξέρει με σιγουριά,αλλά αυτές οι απευαισθητοποιητικές οδοντόκρεμες για καθημερινή χρήση αποτελούν την πρώτη θεραπευτική προσέγγιση  για την αντιμετώπιση της Ο.Υ., μια και αποτελούν μια μη επεμβατική θεραπεία που δίδει αποτελέσματα όταν χρησιμοποιείται για ικανό χρονικό διάστημα. Οι οδοντόκρεμες αυτές παρέχουν ανακούφιση ή ακόμα και αντιμετώπιση της Ο.Υ.Περιέχουν είτε νιτρικό άλας του καλίου,κιτρικό άλας του καλίου ή χλωριούχο κάλιο,στα οποία το ενεργό συστατκό είναι 2% κάλιο και μελέτες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα τους στην μείωση της Οδ.Υ, ύστερα από 4-8 εβδομάδες.Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποια οδοντόκρεμα βάλουμε,θα δράσει στο μέγιστο βαθμό σε 4-8 εβδομάδες. Κανείς δεν υπόσχεται θαύματα,το θέμα είναι να είναι σωστή,εξατομικευμένη και στοχευμένη η θεραπευτική αντιμετώπιση.
Εναλλακτικά μπορεί να περιέχουν άλατα στροντίου ή κασσιτέρου και φυσικά οι καινούριας γενεας απευαισθητοποιητικές οδοντόκρεμες που προσπαθούν να μιμηθούν την ουσία τη δοντιού και μπορεί να περιέχουν απατίτη,ή σύμπλοκο αργινίνης-ασβεστιου ή άλλα παρεμφερή συστατικά.
Η οδοντινική υπερευαισθησία μπορεί και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και στο οδοντιατρείο,ειδικότερα αν δεν παρατηρούμε κάποια βελτίωση με τις απευαισθητοποιητικές οδοντόκρεμες.
Γενικά όταν εμφανίζεται η οδοντινική υπερευαισθησία,που είναι μια υπαρκτή πάθηση των δοντιών και όχι κάτι της φαντασίας σας,καλό είναι να ρωτάτε τη γνώμη του οδοντιάτρου,για την αντιμετώπιση της.Είναι μοιρολατρικό να έχουμε ένα πρόβλημα,το οποίο χαλάει την ποιότητα της ζωής μας,και να μην το αντιμετωπίζουμε.
Ελπίζω να σας βοήθησα.Η γνώση είναι δύναμη!!

13 σχόλια:

  1. Θέλω να μου πέιτε την γνώμη σας για ένα πρόβλημα που έχω σχεδον ένα εξάμηνο..Εχω αποκτήσει ευαισθησία στα δόντια στην αριστερή μου πάνω και κάτω γνάθο μετά από εξαγωγή φρονιμήτη (στην πάνω γνάθη) και θήκη (στην κάτω)..αυτά τα γράφω γιατί δεν ξέρω κατά πόσο έχει σχέση. Έχω επισκεφθεί τρεις οδοντίατρους μέχρι τώρα οι οποίοι δεν διεγνωσαν κάποιο φανερό πρόβλημα στα δόντια.Οπότε μάλλον πρόκειται για ευαισθησία..τό θέμα είναι ότι δεν έχει υποχωρήσει ακόμα..με πιάνει με συχνότητα μια φορά την εβδομάδα ..δεν είναι ότι με πονάει πολύ..αλλά είναι μια ενόχληση που με φέρνει στα όρια της αδιαθεσίας και καμιά φορά ακόμα και της απόγνωσης..πείτε μου σας παρακαλώ τι μπορώ να κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστω για το σχολιο.

      Καταρχην το ερώτημα σας ειναι εντεως κλινικό αλλά και εξατομικευμένο,οπότε διαγνώσεις από μακριά δεν έχουν καμία βαρύτητα και θα πρέπε να συνοδεύονται από πλήρες ιατρικό και οδοντιατρικο ιστορικό καθώς και κλινική εξέταση.
      Παρ'όλα αυτά αυτός ο πόνος και η ενόχληση που έχετε είναι μετά από όλα τα ερεθίσματα ή το κρύο ή το ζεστό;Και πως ηρεμεί ο πόνος;Παίρνετε κάποιο αντιφλεγμονώδες ή περνάει από μόνος του;

      Τα τρια πράγματα που μπορώ να σκεφθώ είναι 1.Πρόβλημα στην κροταφογναθική διάγνωση,ειδικά αν ακούτε έναν ήχο σαν κλικ όταν μασάτε ή αν είχατε παλαιότερα κάποιο τρυματισμό στο πρόσωπο ή αν σφίγγετε ή τρίζετε τα δόντια σας.
      2.Πρόβλημα με τα ούλα,δηλαδή περοδοντική νόσος.Ειδικά αν τα ούλα σας ματώνουν κατά το βούρτσισμα ή εστω και αν δε ματώνουν,να έχετε πολύ καιρό να κάνετε καθαρισμό ή περιοδοντική θεραπεία(αν χρειάζεται).
      3.Οδοντινική υπερευαισθησία.Πόνος κατά την κατανάλωση κρύο συνήθως αλλά ορισμενες ακόμα και αέρα κρύου.Αντιμετωπίζεται καταρχήν με ειδική οδοντόκρεμα.

      Βεβαια μπορεί να είναι και κάποιο δόντι που χρειάζεται σφράγισμα ή να είναι αυτή η περίοδος στρεσσογόνα και να έχετε άγχος οπότε οι πόνοι να προέρχονται από εκεί.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  2. Και εγώ το τελευταίο διάστημα έχω ένα πρόβλημα με τον αριστερό προγόμφιο ενώ είναι σφραγισμένο κανονικά με άσπρο σφράγισμα από ότι μου είπε ο γιατρός που πήγα και το είδα κιόλας έχω ενοχλήσεις μόνο στον κρύο αέρα η στο κρύο νερό μπορώ να μασήσω κανονικά χωρίς πρόβλημα. τι άλλο μπορεί να φταίει και έχω αυτές τις ενοχλήσεις?? το είδε κιόλας ο γιατρός ξανά σήμερα και είναι καθαρό το δόντι από τερηδόνα άπλα δεν μπορώ να καταλάβω τι άλλο μπορεί να είναι σας παρακαλώ μια γνώμη σας είναι σημαντική σας ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά υπάρχουν δύο περιπτώσεις.

      Η πρώτη περίπτωση είναι να είναι μια τερηδόνα που να μην είναι ακόμα ορατή. Οι πιθανότητες μια και έχει γίνει κλινική εξέταση είναι λίγες, αλλά υπαρκτές. Οπότε σίγουρα επανεξέταση στο 4μηνο ή εξάμηνο.

      Η δεύτερη είναι να είναι αποτέλεσμα οδοντινικής υπερευασθησίας, όπως περιγράφεται και στην ανάρτηση. Η λύση είναι τη χρησιμοποιήση μιας οδοντόκρεμας εξειδικευμένης για την αντιμετώπιση της οδοντινικής υπερευασθησίας αλλά και η τοποθέτηση του προιόντος με το δάκτυλο στην πάσχουσα περιοχή και το ελαφρό μασαζ. Αποτελέσματα θα φανούν μετά του ς 2 μήνες, αλλά λογικά αν είναι θέμα οδοντινικής υπερευαισθησίας θα βελτιωθεί με αυτήν την τεχνική.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  3. Γεια σας

    Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με τον αριστερό προγόμφιο μου! σε επαφή κρύου νερού η αέρα νιώθω ένα οξύ πόνο που υποχωρεί αμέσως δεν έχω κάποια ενόχληση στο μάσημα άπλα μόνο στο νερό και στον αέρα, Πήγα σε κάποιο συνάδελφο σας οδοντίατρο και λόγο το ότι ήταν σφραγισμένο το δόντι από προηγούμενη παρέμβαση σε δυο διαφορετικά σημεία μου καθάρισε το παλαιό σφράγισμα στο πλάι του δοντιού και μου έβαλε ένα (τσιμένταρε) το είπε στο πλάι του νεύρου, η αληθεια ειναι οτι αγχώνομαι υπερβολικά. Ποια είναι η δίκια σας άποψη τι μπορεί να φταίει? θέλει απονεύρωση μήπως ? η είναι άπλα ευαισθησία??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά, με την παρέμβαση του συναδέλφου, είδατε βελτίωση ή όχι; Αν δεν είδατε μπορεί να μην ήταν αυτό ή αν ήταν πρόσφατη η παρέμβαση να του δώσετε κάποιο λογικό χρονικό διάστημα πχ 10 ημέρες για να δείτε βελτίωση.

      Δεν μπορώ να κρίνω αν θέλει απονεύρωση, διότι δεν έχω δει το περιστατικό. Αν είναι οδοντινική υπερευαισθησία, όπως έγραψα και στον προηγούμενο αναγνώστη, η λύση είναι η χρησιμοποίηση μιας οδοντόκρεμας εξειδικευμένης για την αντιμετώπιση της οδοντινικής υπερευασθησίας αλλά και η τοποθέτηση του προιόντος με το δάκτυλο στην πάσχουσα περιοχή και το ελαφρό μασαζ. Αποτελέσματα θα φανούν μετά τους 2 μήνες, αλλά λογικά αν είναι θέμα οδοντινικής υπερευαισθησίας θα βελτιωθεί με αυτήν την τεχνική.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  4. Η αληθεια ειναι πως δεν ειδα καμια διαφορα γιατρε παλι εχω τις ιδιες ενοχλήσεις χρησιμοποιώ εδω και 2 βδομαδες μια επώνυμη οδοντόκρεμα αλλα παρόλα αυτα δεν βλεπω κατι...για απονευρωση το ποσο ειναι υπερβολικα μεγαλο και δεν μπορω να το καλυψω.. :( θα συνεχισω με την οδοντοκρεμα που εχω ηδη και θα ελπιζω σε καποιο θαυμα σας ευχαριστω για την απαντηση σας γιατρε να εισται καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην κατω γναθο εχω γεφιρα 2 δοντια δικαμου δεξια 2αριστερα πριν λιγες ημερες αριστερα 1 εκ των 2 δοντιων μου προκαλη λιγο πονο μονο στο κρυο νερο μενει καπια μικρη ενοχληση ,τι να κανω να παω να βγαλω τη γεφιρα, μηπος μπορειτε να με βοηθήσετε.Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Συγνώμη για την καθυστερημένη ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δυσκολες και λάθος.

      Θα σας συμβούλευα λοιπόν να πάτε σε εναν οδοντίατρο, ή και σε εμένα αν το επιθυμείτε, για ραντεβού για κλινική εξέταση.

      Μετά τη κλινική εξέταση θα γίνει και η τελική διάγνωση, άρα και το τι θα πρέπει να γίνει με τον πόνο σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  6. Γιατρε γεια σας

    Συγνωμη που θα σας ρωτησω αλλα εχω παει σε εναν συναδελφο σας προσφατα και μου διεγνωσε απονευρωση στο πισω αριστερο προτελευταιο δοντι το προβλημα ειναι οτι παρολο που προσπαθησε να με ναρκωσει καθε φορα που παει να ακουμπισει τον πολφο κυριολεκτικα πεθαινω απο τον πονο και το ζηταω να σταματησει!!! :( μου εβαλε ενα παυσιπονο μεσα και το εκλεισε προχειρα για να δουμε αν την επομενη φορα θα ηρεμησει για να κανουμε την θεραπεια...να τονισω οτι ειχα φλεγμονη και το εντιμετωπισε με παυσιπονο μονο χωρις καποια συνταγη η κατι σχετικο...την επομενη φορα μου ειπε οτι αν παλι δεν μπορεσει να ανοιξει τον πολφο θα βαλει ενα φαρμακο που (σκοτωνει) το νευρο...θα κανει κατι ομως αυτο για να ηρεμησω επιτελους δεν μπορω ολο αυτο το θεμα με προκαλει ταραχη και αναστατωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα σας.

      Καταρχην σας ευχαριστώ για το σχόλιο και συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά κατά τη γνώμημ μου σε ενεργό φλεγμονή είναι δύσκολο να πιάσει η αναισθησία ικανοποιητικά. Για το λόγο αυτό χορηγούμε αντιβίωση και μετά περίπου την τέταρτη ή την πέμπτη ημέρα ξεκινάμε τις ενέργειες μας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδηποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  7. γιατρε οταν πινω ζεστο η κρυο νερο η κατι αλλο με πονανε τα δυο μπροστινα αριστερα δοντια μετα περναει ο πονος τα πλενω με ειδικη οδοντοκρεμα και τα ουλα ειναι καθαρα και καλα καθως και τα δοντια μου Αυτο ηρθε εται ξαφνικα τι μπορει να ειναι..Σα ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά αν ο πόνος ξεκίνησε τώρα, με τις χαμηλές θερμοκρασίες δεν πρεπει να σας προβληματίζει υπερβολικά.Έχει παρατηρηθεί ότι με τις χαμηλές θερμοκρασίες εμφανίζεται μια υπερευαισθησία στα δόντια, η οποία περνάει όταν ανέβει η θερμοκρασία.

      Βεβαια καλύτερη άποψη θα σχηματιστεί από ένα ραντεβού για κλινική εξέταση, οπότε αν σας προβληματίζει ή διαταράζει την ποιότητα ζωής σας καλύτερα να πάρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση. Εκτός από την ειδική οδοντόκρεμα συστήνεται και τοπική εφαρμογή βερνικιού, για την περαιτέρω "μόνωση" του δοντιού από τα θερμικά ερεθίσματα, από τον οδοντίατρο.

      Αυτό που μπορείτε να κάνετε στο ενδιάμεσο είναι να τοποθετείτε με το δάκτυλο την οδοντόκρεμα στα δόντια και να κάνετε ελαφρό μασαζ στο μερος του δοντιού προς τα ούλα (αυχένας του δοντιού). Έτσι θα εξασφαλίσετε ακόμα περισσότερο ότι θα δράσει η οδοντόκρεμα

      Και φυσικά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ το δυνατό βούρτσισμα! Απαλές κινήσεις, όχι αγαρμπες και γρήγορες.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή