Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Πως αποθηκευουμε την οδοντόβουρτσα μας;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι πως αποθηκεύουμε την οδοντόβουρτσα μας και κατά πόσο είναι χρήσιμα τα πλαστικά καπάκια μεταφοράς που πωλούνται μαζί με τις οδοντόβουρτσες.Το θεμα με απασχόλησε και εξακολουθεί να  με απασχολεί σε όλα τα ταξίδια που κάνω.

Με το θέμα της αποθήκευσης και της μεταφοράς της οδοντόβουρτσας είχαμε ασχοληθεί πολύ επιφανειακά σε παλαιότερη ανάρτηση(πατήστε εδώ για την ανάρτηση) . Είχαμε πει τότε ότι καλό εινα η οδοντόβουρτσα να αποθηκεύεται μακριά από τη λεκάνη,μια και με το τράβηγμα του καζανακιού θα εκτοξεύονται μικρόβια και θα την επιμολύνουν.

Επίσης εχαμε πει ότι η ολονύκτια εμβύθιση της οδοντόβουρτσας σε στοματικό διάλυμα μείωσε το μικροβιακό φορτίο(Πηγη) και ότι τα πλαστικά καπάκια που χρησιμοποιούνται για να προστατεύσουν την οδοντόβουρτσα όχι μόνο δεν κάνουν δουλειά,αλλά κάνουν και κακό ,διότι κατακρατούν υγρασία,άρα αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων,που μπορούν να προκαλέσουν στοματικές λοιμώξεις.

Πάμε να δούμε περισσότερο για τις παραπάνω προτάσεις

Τα πλαστικά καπάκια που συνοδεύουν τις οδοντόβουρτσες δεν είναι καθόλου ιδανικά για τη μεταφορά τους,διότι κατακρατουν υγρασία και αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων.Πείτε ένα μεγάλο ΟΧΙ!

 

.Καλύτερα να χρησιμοποιείτε κάποιο κάλυμα πχ αλουμινοχαρτο ή πλαστική σακούλα ή πλαστικό σακουλάκι που κλείνει αεροστεγώς(zip lock bag) για μια φορά και στη συνέχεια να ξεπλένετε την οδοντόβουρτσα υπο συνεχή ροή νερού ή με έναν από τους παρακάτω τρόπους.

Η χρησιμοποίηση στοματικού διαλύματος για την απολύμανση της οδοντόβουρτσας έχει δείξει πολύ καλά αποτελέσματα.Σε μια άλλη έρευνα το Listerine σε 20 λεπτά εμβύθισης,σκότωσε όλα τα μικρόβια της οδοντόβουρτσας.(Πηγή)
Έχουν χρησιμοποιηθεί πηγές εκπομπής υπέρυθρης ακτινοβολίας,για τις οδοντόβουρτσες,με αρκετά καλά αποτελέσματα(Πηγή)

 New UV Ultraviolet Family Toothbrush Sanitizer Sterilizer Cleaner Storage Holder

Δυστυχώς δεν ξέρω για την τιμή αυτών.Μια επίσκεψη στο ebay θα σας δείξει(ebay)

Και φυσικά έχει χρησιμοποηθεί και διάλυμα αιθυλικής αλκοόλης δηλαδή οινόπνευμα,με καλά αποτελέσματα.

Επίσης αντί να εμβυθίσουν την οδοντόουρτσα σε κάτι,άλλαξαν την οδοντόβουρτσα και ενσωμάτωσαν είτε αντιμικροβιακούς παράγοντες στην κεφαλή της πχ τρίχες που περιείχαν χλωρεξιδίνη ή ζεολιθικούς κρυσταλλους η άλλαξαν τη μορφη της για να καθαρίζεται και να αυτοκαθαριζεται πιο εύκολα και να μην κατακρατεί μικρόβια

 
 
Ozonex οδοντόβουρτσα με τρύπα στη μέση για καλύτερο καθαρισμό


Ωραία γιατρέ.Τώρα θυμάμαι το γιατρό Φικιώρη.Είχα αγοράσει μια συσκευή με όζον.Θα απολυμάνω την οδοντόβουρτσα μου με αυτή!

 


Δε θα κάνετε πολλά πράγματα αγαπητέ ασθενή,αν δεν την αφήσετε για πολύ ώρα μεσα στη συσκευή.Το θέμα το έχουν ψάξει πριν από εσας για εσάς ερευνητές από Ελλάδα και Ρουμανία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για να έχει αποτέλεσμα μια τέτοια απολύμανση με όζον,θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 30 λεπτά και όχι 5-10 λεπτά.(Πηγή)

Ένας πολύ καλός οδηγός για να διατηρείτε καθαρή την οδοντόβουρτσα σας βρίσκεται στο παρακάτω link από το wiki-how

http://www.wikihow.com/Keep-a-Clean-Toothbrush


Εν κατακλείδι,πρέπει να έχετε υπόψην σας ότι και οι οδοντόβουρτσες επιμολύνται από μικρόβια,ευτυχως όμως σε μικρό βαθμό.Οπότε η αλλαγή τους συχνά σε συνδυασμό με τη χρήση οδοντόκρεμας(που έχει και απορρυπαντικά στοιχεία μέσα της) και αν χρειάζεται και η χρήση κάποιων τεχνικών γα την μείωση του μικροβιακού φορτίου,μας προστατεύουν!

Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Η γνώση είναι δύναμη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου