Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Λύσεις για όταν δεν έχουν βγει κάποια δόντια(ολιγοδοντία)

Θέμα της σημερινής ανάρτησης αποτελεί η αντιμετώπιση του φαινομένου της ολιγοδοντίας,δηλαδή του να είναι μικρότερος από το κανονικό ο αριθμός των μονίμων δοντιών που έχουν βγεί στο στόμα.
Περισσότερα για τις διαταραχές στον αριθμό των δοντιών θα βρείτε στην αντίστοιχη ανάρτηση
Πάμε λοιπόν..

Η ολιγοδοντία μας ενδιαφέρει  από πλευράς αισθητικής όταν υπάρχει πρόβλημα στους πλάγιους τομείς ή αλλιώς πλαγιους κοπτήρες,όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία.



Στην περίπτωση αυτή εξετάζουμε καταρχήν την ηλικία του ασθενούς.Αν ο ασθενής είναι ανήλικος,τότε υπάρχει η λύση της ορθοδοντικής θεραπείας.Να τοποθετήσουμε δηλαδή σιδεράκια,για να έρθουν τα δόντια και να κλείσουν το κενό και στη συνέχεια να τροποποιήσουμε τους κυνόδοντες για να μοιάζουν σαν πλάγιοι.Για οποιαδήποτε άλλη λύση πρέπει να περιμένουμε μέχρι ο ασθενής να ενηλικιωθεί.
Αν δεν κάνουμε ορθοδοντική τότε μέχρι να ενηλικιωθεί τοποθετούμε ή δύο γέφυρες Maryland ή ένα αποσπώμενο μασελάκι με δόντια.



 

Περισσότερα για τη γέφυρα Maryland στην αντίστοιχη ανάρτηση

Η διαφορά από τα αποσπώμενα μασελάκια είναι καθαρά για ψυχολογικούς λόγους μια και τα παιδιά στην εφηβεία έχουν αρκετά προβλήματα,για να ανησυχούν και να έχουν το φόβο ότι έχουν κάτι που βγαίνει από το στόμα οπότε υπάρχει κίνδυνος να βγει στην πιο ακατάλληλη στιγμή!

Έστω λοιπόν ότι ενηλικιώνεται ο ασθενής.
Οι θεραπευτικές μας επιλογές είναι οι ακόλουθες

             Ποιά είναι η καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση; 

Απάντηση σαφης δεν υπάρχει.Οι παραπάνω είναι θεραπευτικές επιλογές που μπορούμε να ακολουθήσουμε και έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Για το λόγο αυτό συζητάμε με τον οδοντίατρο μας,και η τελική επιλογή γίνεται από κοινού.
Ελπίζω να σας ενημέρωσα.
Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Λεξικό οδοντιατρικών όρων-Γέφυρα Maryland

Θέμα της σημερινής ανάρτησης είναι μια από τις λιγότερο γνωστές προσθετικές αποκαταστάσεις στην οδοντιατρική,η γέφυρα Μaryland ή γέφυρα μερικής επικάλυψης.Τι εννοώ;

Όταν ακούει κάποιος τη λέξη γέφυρα σκέφτεται αυτό

 

ή αυτό

 

 Εσείς όμως,οι υποψιασμένοι και πιστοι αναγνωστες, σκέφτεστε αυτό





και θυμόσαστε την ανάρτηση για τις γέφυρες και τις στεφάνες που είχαμε κάνει.

 Πάμε τώρα στη γέφυρα Μaryland.Η γέφυρα αυτή είναι λιγότερο επεμβατική,με την έννοια ότι δε χρειάζεται να τροχιστεί σχεδόν καθόλου το δόντι για να τοποθετηθεί.Συνήθως υποκαθιστά πρόσθια δόντια(συνηθως ένα δόντι) τα οποία δε δέχονται μεγάλα φορτία δυνάμεων πχ πλάγιους τομείς ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν μια προσωρινή αποκατάσταση στην περίπτωση τοποθέτησης εμφυτευμάτων.Μπορεί ακόμα και να χρησιμοποιηθεί για οπίσθια δόντια αν συντρέχει λόγος,αλλά και πάλι υποκαθιστά δόντια που δε δέχονται μεγάλες δυνάμεις πχ προγόμφιους

"Μα αφού είναι τόσο καλή γιατρέ γιατί δεν την κάνουμε πιο συχνά"



Γιατί,αγαπητοί αναγνώστες,παρά το γεγονός ότι είναι λιγότερο επεμβατική,αφαιρείται δηλαδή σχεδόν καθόλου δόντι για να φτιαχθεί,δεν έχει τα ίδια μακροχρόνια αποτελέσματα,ως προς τη διατήρηση στη στοματική κοιλότητα.
Ενώ για την απώλεια ενός δοντιού η συμβατική γέφυρα τριών τεμαχίων έχει διάρκεια ζωής περίπου 95% τα δέκα χρόνια,για την ίδια απώλεια η γέφυρα Maryland έχει περίπου 40% στην πενταετία,με τα καλύτερα αποτελέσματα να τα δίνει εως τα δύο περίπου χρόνια.
Είναι δηλαδή μια πιο μόνιμη,αλλά προσωρινή λύση.

Fun Fact: Ονομαστηκε έτσι γιατί η πρώτη τέτοια γέφυρα εγινε στο πανεπιστήμιο του Μaryland.



Ας δουμε μαζί φωτογραφίες μιας τέτοιας αποκατάστασης που έγινε σε οπίσθιο δόντι.

                                                   Ο λόγος;

Για να μπει στο μέλλον ένα εμφύτευμα,οπότε να μην εχουν τροχιστεί άδικα τα διπλανά δόντια

Τα δόντια μετά το τρόχισμα.Στο δόντι υπήρχε ένα σφράγισμα οπότε μπορούσε να γίνει ελαφρώς μεγαλύτερο το τρόχισμα.











               Η Maryland στο εκμαγείο


                                                                                  Η Maryland φορεμένη.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα και για αυτήν την θεραπευτική επιλογή.Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!
 

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Γιατρέ κάτι έχει βγάλει το παιδί μου στο στόμα του!

Πριν από μια περίπου εβδομαδα με πήρε μια ασθενής,γιατί το παιδί της έβγαλε κάτι σκληρό στο στόμα του ,στην περιοχή του ουρανίσκου.Και αναρωτήθηκε τι ήταν.Ο γιος της είναι 16 χρονών και λογικά τα δόντα του τα είχε βγάλει όλα.
Ήρθε λοιπόν και είδα αυτό!
 
Για να ζουμάρουμε λίγο στην περιοχή και να επικεντρωθούμε!



Παρά το γεγονός ότι ημουν σχεδόν σίγουρος τί ήταν βγάλαμε και μια μικρή ακτινογραφία(οπισθοφατνιακή),αλλά και θεωρησα σωστό να βγει και μια μεγάλη ακτινογραφία(πανοραμική).
Η πανοραμική ακτινογραφία είναι η ακόλουθη


Ήταν το μόνιμο δόντι του,ο μόνιμος κυνόδοντας,το οποίο έβγαινε από τη μεριά του ουρανίσκου,γιατί το πρώτο δόντι(νεογιλό) δεν είχε πέσει παρά το γεγονός ότι είναι 16.Φυσιολογικά οι κυνόδοντες βγαίνουν περίπου στα 11-12χρόνια. Και από την πανοραμική ακτινογραφία φάνηκε ότι και από την άλλη μεριά υπήρχε το ίδιο πρόβλημα.
                                                    Η λυση;
Εξαγωγή των νεογιλών και αφήνουμε τη φύση να κάνει αυτό που πρέπει.Το δόντι που "έσκασε μύτη",θα έχει αρκετό χώρο να μπει στη θέση του.Ο προβληματισμός είναι για το άλλο δόντι,που ίσως ο χώρος να μην επαρκεί.Θα δούμε στην επανεξέταση.
Σε επόμενες αναρτήσεις θα δούμε τον τρόπο με τον οποίον διαβάζουμε τις πανοραμικές και τις οπισθοφατνιακές ακτινογραφίες.Και αυτό είναι δέσμευση!
Καλή σας μέρα.Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε